Hopp til innhold

U21-treneren om Ødegaard: – Det er ingen grunn til å holde ham tilbake

Fem måneder etter at Mats Møller Dæhli ble vraket til U21-EM debuterte han for A-landslaget. Nå har den norske landslagsledelsen fått et enda større «problem».

Ødegaard

Martin Ødegaard har slått stort igjennom i årets eliteserie. Her fra kampen mot Sandnes Ulf lørdag.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Martin Ødegaard etter kampen

Martin Ødegaard er klar for større oppgaver i fremtiden, og blir nå hyllet av eksperter landet over.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix
 • Hva mener du? Kommenter nederst i saken!

Innsatsen til femten år gamle Martin Ødegaard mot Sandnes Ulf ble hyllet på sosiale medier. Mange, inkludert mannen med flest landskamper for Norge, John Arne Riise, spurte seg om ikke tiden snart er inne for å ta med femtenåringen på landslaget.

Hovedpersonen selv er derimot mer nøktern rundt eget landslagsspill da NRK snakker med ham dagen etter den gode kampen.

– Jeg synes det blir vanskelig å si. Jeg synes jeg bør prestere litt mer over tid enn det jeg har gjort. En kamp eller to er kanskje ikke godt nok grunnlag for å bli tatt ut på landslaget. Hvis man presterer godt nok synes jeg man bør bli tatt ut, sier Ødegaard.

Nytt dilemma for landslaget

I aldersbestemte norske landslag har imidlertid tradisjonelt vært opptatt av at man skal «gå gradene» på ulike trinn (G16, 17, 19 og U21) før man til slutt ender opp på a-landslaget.

Et tydelig eksempel på det finner man i utelatelsen av den da 18 år gamle Mats Møller Dæhli til sluttspillet i U21-EM i fjor sommer.

I fotballmiljøet i Norge ble det lenge diskutert om Møller Dæhli var så god - sin unge alder til tross - at han burde med i Norges tropp til U-EM i Israel.

Dæhli ble kåret til årets akademispiller hos Manchester United sesongen i forveien, men ble veid og funnet for lett for U21-landslagets EM-tropp.

Bare fem måneder etter den kontroversielle EM-vrakingen ga landslagsledelsen etter for presset og Dæhli hoppet forbi U21-landslaget og inn til debut på a-landslaget.

Nå har norsk landslagsfotball fått et nytt dilemma. Martin Ødegaard kan i teorien spille for alle landslagene fra G16 og oppover. A-landslagsledelsen holder kortene tett til brystet rundt fremtidige uttak selv om assistent Jarl Torske sier til NRK at han mener Ødegaard uten tvil er en fremtidig A-landslagsspiller.

– Da sier jeg så klart ja. Det har vært en drøm siden jeg var liten. Det ville vært stort, sier Ødegaard til NRK på spørsmål om hva han ville svart hvis Høgmo ringte og ville ha ham med.

Saken fortsetter under bildet!

Dæhli og Ødegaard er norsk fotballs fremtid

Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli er norsk fotballs fremtid. Men de har skapt hodebry for landslagsledelsen.

Foto: Scanpix

Smerud: – Det er ingen grunn til å holde ham tilbake

U21-trener Leif Gunnar Smerud åpner imidlertid for å ta med femtenåringen på sitt landslag allerede nå.

– Martin har slått igjennom i vår, så får vi se hvor vi tar han ut til høsten. Det er ingen grunn til å holde ham tilbake hvis spilleren er god nok, sier Smerud.

Ødegaard selv ser ingen problemer ved å bli tatt opp på et landslag «før tiden».

– Hvis man presterer godt nok synes jeg man bør bli tatt ut. Det er klart, man er jo ung og sånn, men jeg ser ikke noe annet enn positivt på det, forteller Ødegaard til NRK.

Fotballekspert Lars Tjærnås er tydelig på hva fotballtoppene må gjøre.

– Det aller viktigste for Martin selv og for norsk fotball er at han blir den beste utgaven av seg selv når han har nådd optimal prestasjonsalder om noen år. Da kreves det at alle rundt han samarbeider så han ikke blir helt spist opp, skriver Tjærnås i en tekstmelding til NRK.

Bør inn på U21

Smerud

Leif Gunnar Smerud åpner for å ta med Martin Ødegaard på U21-landslaget allerede nå.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Han er først og fremst opptatt av at Ødegaard skal få den matchingen han fortjener.

– Det betyr konkret, ta han med på U21, han er god nok til det, men la han samtidig hoppe over trinnene under så han ikke får dobbel eller trippel belastning, skriver Tjærnås.

At Ødegaard nylig måtte melde forfall til nordisk mesterskap for G16, tyder imidlertid på at landslagsledelsen ikke foreløpig snakker nok sammen.

Smerud går imidlertid langt i å love at Tjærnås skal få det som han ønsker.

– Han har vært stabil over tid og vi skal matche han fornuftig. Han kan jo spille på veldig mange landslag. Her gjelder det å ha en god dialog med Strømsgodset og internt hos oss for å finne rett progresjon, sier han og maner til tålmodighet rundt stortalentet.

– Det er en tendens til at gode spillere tar nivået, så man må passe på at man gjør ting i rett tempo. At man ikke gaper over for mye for raskt. Det er ingen hast for Martin. Vi har en tendens til å hausse ting opp litt for raskt i Norge. Jeg tror det er viktig at vi gjøre like kloke valg som han gjør på banen, sier Smerud.

Riise: – Martin på landslaget, ASAP!

Mannen med flest landskamper gjennom tidene, John Arne Riise, mener at unggutten bør få sjansen på landslaget med en gang.

– Martin på landslaget, ASAP! Gi han matching i kamper mot de beste i Europa. La oss bygge han opp og vi har en mulig stjerne om noen år ute i Europa, skriver Riise på sin Facebook.

Han la ut et innlegg på Facebook der han oppfordrer fotballforbundet til å satse på den lovende spilleren i tidlig alder.

– La oss håpe NFF kan tenke utenfor boksen for en gangs skyld! Alder er ingen hindring, er du god nok er du gammel nok. La oss vise at vi lærer av de bedre nasjonene. Dette kan bli spennende. Well done Godset, avslutter Riise som selv valgte å dra rett til utlandet i ung alder.

Fotball

 • Stabæk med to utvisninger i seier over VIF

  Stabæk påførte Vålerenga 2-1-tap på Nadderud i Eliteserien mandag. Videodømming ble tatt i bruk tre ganger og resulterte i et omdiskutert mål og to utvisninger

  Kasper Høgh sendte Stabæk i føringen da han styrte ballen i mål ved bakerste stolpe etter åtte minutter. Drøyt ti minutter før hvilen doblet Høghs spissmakker Mushaga Bakenga ledelsen. Bildene i etterkant viste at 30-åringens brukte hånden da han dempet ballen. Det ble gjort en VAR-sjekk, men målet ble likevel stående.

  Fem minutter etter pause traff Stabæk-kaptein Fredrik Krogstad beinet til Seedy Jatta. Dommeren delte først ut det gule kortet, men etter å ha sett situasjonen på VAR-monitoren ble det omgjort til rødt.

  Ti minutter før slutt fikk også Tobias Pachonik rødt kort for en hands i feltet.

  Stefan Strandberg reduserte fra straffemerket for gjestene, men VIF greide aldri å fullførte opphentingen, skriver NTB.

  Eliteserien 2023: Stabæk - Vålerenga (runde 8)
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Tromsø headet seg til tre poeng mot Haugesund

  To perfekte cornere ble svingt inn og stanget i mål fra Tromsøs midtstoppere da Haugesund ble nedkjempet 2-1 i Eliteserien mandag.

  Etter 18 minutter steg Jostein Gundersen til værs i feltet og headet inn ledelse til Tromsø. Haugesunds Bruno Leite hamret deretter inn utligningsmålet etter en halvtime med et prosjektil av et skudd. Noen minutter etter hvilen var det Anders Jenssen som stanget corneren til Antonsen i mål.

  Haugesund hadde ikke noen flere mål i seg, og dermed vant Tromsø 2-1, skriver NTB.

  Tromsø, jubel
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Molde slo tilbake etter sjokktapet

  Molde hadde full kontroll hjemme mot Sandefjord og vant 5-0 i eliteserien. Dermed revansjerte de seg etter tapet for fylkesrival Aalesund.

  Ola Brynhildsen (to mål), Emil Breivik, Martin Linnes og Magnus Grødem scoret målene som sikret hjemmeseier i Molde.

  Molde står nå med fire seirer, én uavgjort og fire tap på de ni første seriekampene denne sesongen, skriver NTB.

  Eliteserien i fotball 2023: Molde - Sandefjord
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Sarpsborg vant for tredje kamp på rad

  Sarpsborg var det beste laget og vant fortjent 3-1 hjemme mot Aalesund mandag. Med nok en trepoenger fortsetter blåtrøyene å klatre på tabellen.

  Christopher Baah scoret sitt første for klubben, før Joachim Soltvedt ordnet tomålsledelse. Isaac Atanga reduserte sju minutter før pause og holdt liv i håpet om poeng for gjestene. Likevel ble det med håpet for Aalesund, da Bjørn Inge Utvik stanget inn et hjørnespark til 3-1 halvveis inn i 2. omgang, skriver NTB.

  Eliteserien i fotball 2023: Sarpsborg 08 - Aalesund
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Straffebom da Odd spilte uavgjort mot Strømsgodset

  Odd var i to minutter på vei mot en sårt tiltrengt seier, men Marcus Mehnert spolerte festen og sørget for 1-1 for Strømsgodset i Eliteserien mandag.

  Odd gikk inn i oppgjøret med én seier og tre tap på sine siste fire. Strømsgodset vendte på sin side en stygg rekke på fem kamper uten seier da de slo Sandefjord forrige runde.

  I en jevn kamp var det Strømsgodset som skapte de største mulighetene før pause, men da Herman Stengel bommet på straffe gikk lagene i garderoben på 0-0.

  Etter timen spilt var det i stedet Odd og Milan Jevtovic som tok ledelsen i kampen, før Mehnert nærmest umiddelbart svarte for Strømsgodset, skriver NTB.

  Isnes, Odd
  Foto: Trond R. Teigen / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund