Hopp til innhold

Spania krever endringer – Xavi og Pique ofres

Spania-trener Vicente del Bosque varslet umiddelbare endringer etter stortapet mot Nederland, og Pique og Xavi er vraket siden åpningskampen. Flere fra den gylne spanske generasjonen blir snart erstattet for godt, tror fotballeksperter.

Spania

OMDISKUTERT: Det spanske stjernegalleriet har mange spørsmålstegn den nærmeste tiden. Her er startoppstillingen fra Nederland-kampen, som til slutt tapte 5–1. Øverst fra venstre: Iker Casillas, Sergio Ramos, Gerard Pique, Sergio Busquets, Xabi Alonso og Diego Costa. Nederst fra venstre: Cesar Azpilicueta, David Silva, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Jordi Alba.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

5–1. Et resultat det spanske stjernegalleriet kommer til å huske for resten av karrieren. Nederland latterliggjorde og rundspilte de spanske Europa- og verdensmesterne, og mange av de mest rutinerte spanjolene måtte tåle massiv kritikk.

Iker Casillas, Gerard Pique og Xavi – tre spillere som har blitt hyllet i en årrekke – har kanskje fått hardest medfart i internasjonale medier.

For Xavi og Pique kom reaksjonen umiddelbart. I kveldens kamp mot Chile er de satt ut av laget. Javier Martinez og Pedro får i stedet sjansen i Spanias jobb med å slå tilbake etter fadesen mot Nederland..

Slutt for en generasjon?

Del Bosque

VARSLER ENDRINGER: Spania-trener Vicente del Bosque.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Legg til lenge utskjelte Fernando Torres (innbytter) og nå USA-innflyttede David Villa, og det er lett å forstå at spanjolene har hatt nok å lese om de siste dagene.

Til tross for at det er spilt én VM-kamp, kommer spørsmålet snikende: Må den gylne generasjonen snart erstattes?

– Jeg tenker først og fremst på Xavi, som har vist en jevn nedadgående formkurv. Nå er han oppe i årene, og han sliter særlig med tempoet, sier Petter Veland, som det er gode sjanser for at skadede Thiago Alcântara hadde startet foran Xavi mot Nederland.

– Avhengig av klubbposisjon

Veland, C More-kommentator og ekspert på spansk fotball, har sett over lengre tid det nå mange snakker om: At de spanske stjernene er på hell.

Når Spania snart sikter seg inn til EM i 2016, er det flere usikre posisjoner, tror Veland.

– Hvis Real Madrid får viljen sin, er dette den siste landslagsturneringen for Xabi Alonso. Nå er det jo fire klubbturneringer hvis du tar med VM for klubblag. Men hvis han velger å trappe ned, er det av personlige grunner. Jeg tror han holder nivået i noen år til, sier Veland.

Real Madrid-lagkamerat Iker Casillas har blitt degradert til andrekeeper bak Diego Lopez denne sesongen.

Ringreven har vært helt sentral for Spanias suksess, men nå går han en usikker fremtid i møte.

– Casillas er avhengig av posisjonen i Real Madrid. Mange tror at han vil være tilbake som førstekeeper, og da blir situasjonen en helt annen. Han er 33 år, som ikke er en alder for en keeper. Selv om han skulle holde seg nest best (bak David de Gea), vil han fortsatt være i troppen, sier Veland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Xavi

FIKK KJØRT SEG: David Silva (t.v.), Xavi og resten av Spania slet tungt mot Nigel de Jong og Nederland utover i 2.-omgang.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Spania vil ha endringer – nå

Tabloidene i fotballstormakten var ikke nådige med de spanske stjernene etter Nederland-tapet.

Marca, en av de mest kjente spanske sportsavisene, hadde nylig en spørreundersøkelse hvor 35.000 Spania-supportere sa sin mening om laget.

Resultatet var i øyenfallende:

Javi Martínez bør erstatte Pique, Koke må inn for Xavi og Pedro bør få muligheten til fordel for Silva.

– Det finnes gode grunner til å beholde dem og å bytte dem ut. Del Bosque er kjent for å kjøre en konservativ linje og han tror nok på dem fortsatt. Det vil overraske meg om han gjør bytter inn mot neste kamp. Vi kan mene mye etter Nederland-kampen, men det er treneren som har mest kjennskap til spillerne, sier Dan Eggen, tidligere landslagsstopper og Spania-proff, til NRK.no.

  • Bør Vicente del Bosque gjøre endringer? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Krevende å holde på sulten

Eggen mener Casillas skilte seg ut som den svakeste mot Nederland, men del Bosque har slått ring rundt sisteskansen.

Den erfarne treneren har imidlertid varslet endringer allerede mot Chile.

Eggen

ERFAREN: Dan Eggen (bak) fikk smake på spansk fotball for Celta Vigo og Alavés fra 1997-2004.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Spania har et veldig rutinert lag, men de er svekket i og med at flere av de eldre, og kanskje de største profilene, ikke lenger er på topp i sin karriere. Dette går mest på den fysiske delen og sulten, sier Eggen.

– Er de ikke lenger sulte?

– Jo, det er de, men det skal mye til for å holde sulten og motivasjonen helt på topp så lenge, svarer den tidligere Alavés-stopperen.

Mener Pique mangler lederevne

Av de som er blitt sterkest kritisert i kjølvannet av Nederland-kampen, skiller 27 år gamle Gerard Piqué seg ut.

Midtstopperen er i sin beste fotballalder, men Barcelona-spilleren har lenge slitt med å finne toppformen.

«Spania stiller med Barcelonas hovedstamme til tross for at Xavi, Iniesta og Piqué ikke har imponert denne sesongen», skriver Lucas Navarrete, som vel og merke dekker rival Real Madrid for Metro.

«Del Bosque kan ikke hente Llorente, Isco, Gabi, Callejón eller Carvajal til Brasil, men han kan fortsatt gi sjansen til ungguttene Koke, De Gea, Mata eller Martínez, som i det minste vil vise lidenskap og intensitet mot et hardtarbeidende Chile», skriver Navarrete videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Koke

BANKER PÅ DØREN: Javi Martínez (t.v.) og Koke er begge nær en plass i Spania-elleveren.

Foto: ORLANDO KISSNER / Afp

Javi Martínez er én av spillerne som er høyaktuelle til å få sjansen mot Chile.

– Piqué har ikke vært i nærheten av hva han var sammen med Carlos Puyol. Det er mange som mener at han ikke har tatt lederansvaret, og at han kun fungerte som Puyols kompanjong. Pique har ikke klart å være den samme sjefen, sier Petter Veland.

Alonso: – Overdrevet kritikk

Et landslag har nok sjeldent blitt så tydelig plukket fra hverandre etter én skrekkomgang, og spillerne har selvsagt registrert den harde kritikken.

Xabi Alonso og Cesc Fabregas er to av dem.

– Å tro at denne generasjonen spillere er ferdig, er litt overdrevet, sa Alonso til nyhetsbyrået AP.

– Vi bør huske hva disse spillerne har oppnådd de siste årene. Historien vi har skrevet. Men vi kan heller ikke leve på den, sier Fabregas.

Og uansett hvilket lag del Bosque velger å stille med, er utgangspunktet for kvelden klokkeklar: VM er over med tap.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland