NRK Meny
Normal

Spania krever endringer – Xavi og Pique ofres

Spania-trener Vicente del Bosque varslet umiddelbare endringer etter stortapet mot Nederland, og Pique og Xavi er vraket siden åpningskampen. Flere fra den gylne spanske generasjonen blir snart erstattet for godt, tror fotballeksperter.

Spania

OMDISKUTERT: Det spanske stjernegalleriet har mange spørsmålstegn den nærmeste tiden. Her er startoppstillingen fra Nederland-kampen, som til slutt tapte 5–1. Øverst fra venstre: Iker Casillas, Sergio Ramos, Gerard Pique, Sergio Busquets, Xabi Alonso og Diego Costa. Nederst fra venstre: Cesar Azpilicueta, David Silva, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Jordi Alba.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

5–1. Et resultat det spanske stjernegalleriet kommer til å huske for resten av karrieren. Nederland latterliggjorde og rundspilte de spanske Europa- og verdensmesterne, og mange av de mest rutinerte spanjolene måtte tåle massiv kritikk.

Iker Casillas, Gerard Pique og Xavi – tre spillere som har blitt hyllet i en årrekke – har kanskje fått hardest medfart i internasjonale medier.

For Xavi og Pique kom reaksjonen umiddelbart. I kveldens kamp mot Chile er de satt ut av laget. Javier Martinez og Pedro får i stedet sjansen i Spanias jobb med å slå tilbake etter fadesen mot Nederland..

Slutt for en generasjon?

Del Bosque

VARSLER ENDRINGER: Spania-trener Vicente del Bosque.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Legg til lenge utskjelte Fernando Torres (innbytter) og nå USA-innflyttede David Villa, og det er lett å forstå at spanjolene har hatt nok å lese om de siste dagene.

Til tross for at det er spilt én VM-kamp, kommer spørsmålet snikende: Må den gylne generasjonen snart erstattes?

– Jeg tenker først og fremst på Xavi, som har vist en jevn nedadgående formkurv. Nå er han oppe i årene, og han sliter særlig med tempoet, sier Petter Veland, som det er gode sjanser for at skadede Thiago Alcântara hadde startet foran Xavi mot Nederland.

– Avhengig av klubbposisjon

Veland, C More-kommentator og ekspert på spansk fotball, har sett over lengre tid det nå mange snakker om: At de spanske stjernene er på hell.

Når Spania snart sikter seg inn til EM i 2016, er det flere usikre posisjoner, tror Veland.

– Hvis Real Madrid får viljen sin, er dette den siste landslagsturneringen for Xabi Alonso. Nå er det jo fire klubbturneringer hvis du tar med VM for klubblag. Men hvis han velger å trappe ned, er det av personlige grunner. Jeg tror han holder nivået i noen år til, sier Veland.

Real Madrid-lagkamerat Iker Casillas har blitt degradert til andrekeeper bak Diego Lopez denne sesongen.

Ringreven har vært helt sentral for Spanias suksess, men nå går han en usikker fremtid i møte.

– Casillas er avhengig av posisjonen i Real Madrid. Mange tror at han vil være tilbake som førstekeeper, og da blir situasjonen en helt annen. Han er 33 år, som ikke er en alder for en keeper. Selv om han skulle holde seg nest best (bak David de Gea), vil han fortsatt være i troppen, sier Veland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Xavi

FIKK KJØRT SEG: David Silva (t.v.), Xavi og resten av Spania slet tungt mot Nigel de Jong og Nederland utover i 2.-omgang.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Spania vil ha endringer – nå

Tabloidene i fotballstormakten var ikke nådige med de spanske stjernene etter Nederland-tapet.

Marca, en av de mest kjente spanske sportsavisene, hadde nylig en spørreundersøkelse hvor 35.000 Spania-supportere sa sin mening om laget.

Resultatet var i øyenfallende:

Javi Martínez bør erstatte Pique, Koke må inn for Xavi og Pedro bør få muligheten til fordel for Silva.

– Det finnes gode grunner til å beholde dem og å bytte dem ut. Del Bosque er kjent for å kjøre en konservativ linje og han tror nok på dem fortsatt. Det vil overraske meg om han gjør bytter inn mot neste kamp. Vi kan mene mye etter Nederland-kampen, men det er treneren som har mest kjennskap til spillerne, sier Dan Eggen, tidligere landslagsstopper og Spania-proff, til NRK.no.

  • Bør Vicente del Bosque gjøre endringer? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Krevende å holde på sulten

Eggen mener Casillas skilte seg ut som den svakeste mot Nederland, men del Bosque har slått ring rundt sisteskansen.

Den erfarne treneren har imidlertid varslet endringer allerede mot Chile.

Eggen

ERFAREN: Dan Eggen (bak) fikk smake på spansk fotball for Celta Vigo og Alavés fra 1997-2004.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Spania har et veldig rutinert lag, men de er svekket i og med at flere av de eldre, og kanskje de største profilene, ikke lenger er på topp i sin karriere. Dette går mest på den fysiske delen og sulten, sier Eggen.

– Er de ikke lenger sulte?

– Jo, det er de, men det skal mye til for å holde sulten og motivasjonen helt på topp så lenge, svarer den tidligere Alavés-stopperen.

Mener Pique mangler lederevne

Av de som er blitt sterkest kritisert i kjølvannet av Nederland-kampen, skiller 27 år gamle Gerard Piqué seg ut.

Midtstopperen er i sin beste fotballalder, men Barcelona-spilleren har lenge slitt med å finne toppformen.

«Spania stiller med Barcelonas hovedstamme til tross for at Xavi, Iniesta og Piqué ikke har imponert denne sesongen», skriver Lucas Navarrete, som vel og merke dekker rival Real Madrid for Metro.

«Del Bosque kan ikke hente Llorente, Isco, Gabi, Callejón eller Carvajal til Brasil, men han kan fortsatt gi sjansen til ungguttene Koke, De Gea, Mata eller Martínez, som i det minste vil vise lidenskap og intensitet mot et hardtarbeidende Chile», skriver Navarrete videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Koke

BANKER PÅ DØREN: Javi Martínez (t.v.) og Koke er begge nær en plass i Spania-elleveren.

Foto: ORLANDO KISSNER / Afp

Javi Martínez er én av spillerne som er høyaktuelle til å få sjansen mot Chile.

– Piqué har ikke vært i nærheten av hva han var sammen med Carlos Puyol. Det er mange som mener at han ikke har tatt lederansvaret, og at han kun fungerte som Puyols kompanjong. Pique har ikke klart å være den samme sjefen, sier Petter Veland.

Alonso: – Overdrevet kritikk

Et landslag har nok sjeldent blitt så tydelig plukket fra hverandre etter én skrekkomgang, og spillerne har selvsagt registrert den harde kritikken.

Xabi Alonso og Cesc Fabregas er to av dem.

– Å tro at denne generasjonen spillere er ferdig, er litt overdrevet, sa Alonso til nyhetsbyrået AP.

– Vi bør huske hva disse spillerne har oppnådd de siste årene. Historien vi har skrevet. Men vi kan heller ikke leve på den, sier Fabregas.

Og uansett hvilket lag del Bosque velger å stille med, er utgangspunktet for kvelden klokkeklar: VM er over med tap.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.