Hopp til innhold

– Alle storklubbene vil følge med på disse spillerne

EM er høysesong for talentspeidere. Her er oversikten over EMs heteste salgsobjekter.

Stig Torbjørnsen

Stig Torbjørnsen er talentspeider i Rosenborg og fotballekspert for Viasat.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

NRK har fått talentspeider Stig Torbjørnsen og fotballagent Stig Lillejord til å sette opp hver sin topp 10-liste over spillere de tror vil bli solgt etter EM.

– Jeg anser det som aller høyst sannsynlig at disse spillerne bytter klubb etter EM. Det avhenger selvfølgelig av hvor bra de gjør det. Ved et godt EM øker jo sannnsynligheten betraktelig, sier Torbjørnsen til NRK.no.

– Alle storklubbene vil følge med på disse spillerne, sier Lillejord om sin liste.

De to fotballkjennerne har valgt nokså forskjellige spillere i sine respektive topp 10-lister. Kun tre spillere går igjen hos begge.

– Det avhenger selvsagt av hvor bra lagene totalt sett gjør det. Å få spilletid blir også viktig, sier Lillejord.

EM avgjør overgangsvinduet

Russiske Andrej Arsjavin kom fra intet og ble alles yndling under EM i 2008. Kort tid senere ble han solgt fra Zenit St. Petersburg til Arsenal for 15 millioner pund.

Etter sommerens EM-sluttspill vil nye talenter ha fått sitt internasjonale gjennombrudd.

– Det sier seg selv at EM vil bli avgjørende for hvordan sommerens overgangsvindu vil se ut, sier Lillejord.

Thorbjørnsens topp 10-liste:

Stig Torbjørnsen, som til daglig jobber som talentspeider i Rosenborg, begrunner sine valg med at ingen av spillerne er å finne i de aller største klubbene ennå, og derfor vil være svært ettertraktet fra de mer pengesterke klubbene.

– Denne lista er tatt etter eget hode, og er stort sett basert på det jeg har sett av CL- og Europaliga-fotball denne sesongen, påpeker Torbjørsen.

– Kan vi få se noen av disse i EM-finalen?

– Spania og Nederland er potensielle vinnere, så ja, det tror jeg.

1. Gregory van der Wiel (24), høyreback, Nederland

  • Debuterte for Ajax som 19-åring, og spilte seg til fast plass på det nederlandske landslaget i løpet av tre år. Ble kåret til Årets unge spiller i Nederland i 2009/2010-sesongen. Stortalentet spilte fast for Nederland under VM i 2010, der nederlenderne tapte finalen mot Spania.

2. Adil Rami (26), midtstopper, Frankrike

  • Høy, duellsterk spiller som blomstret sent. Karrieren kom først ordentlig i gang i 2007, da han ble plukket opp av franske Lille. Fikk sin landslagsdebut mot Norge etter Frankrikes VM-fiasko i 2010. Signerte for Valencia i januar 2011.

3. Christian Eriksen (20), kantspiller, Danmark

  • Hele Danmarks «wonderboy» har blitt sammenlignet med legenden Michael Laudrup i lang tid. Ble plukket opp av Ajax som 18-åring, og fikk sin debut i den nederlandske serien to år senere i 2010. Var med Danmark til Sør-Afrika-VM som mesterskapets yngste spiller, og har bare fortsatt å utvikle seg. Ble kåret til Årets unge spiller i Nederland i 2011.

4. Rasmus Elm (24), midtbanespiller, Sverige

  • Spilte for svenske Kalmar i fire sesonger, før han signerte for nederlandske AZ Alkmaar i 2009. Ifølge Sveriges tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck er han Sveriges største fotballtalent etter Zlatan Ibrahimovic. Slet mye med skader i starten av proffkarrieren, men har virkelig begynt å skinne den siste sesongen. Pasningssterk.

5. Ola Toivonen (25), spiss, Sverige

  • Nok en svenske som har fått sitt gjennombrudd i den nederlandske serien. Ble kåret til Årets nykommer i Allsvenskan i 2006, og signerte for PSV Eindhoven i 2009. Har siden etablert seg som spiss i PSV og scoret 15 seriemål i 2010/2011-sesongen. Har havnet i skyggen av Zlatan Ibrahimovic på landslaget, men kan få sitt gjennombrudd i EM.

6. Javier Martinez (23), defensiv midtbanespiller/midtstopper, Spania

  • Signerte for Athletic Bilbao som 17-åring i 2006. Har markert seg som motoren og bautaen i et Bilbao som har etablert seg som et topp 8-lag i Spania. Fikk sin landslagsdebut i 2010, og var med å vinne VM-gull i Sør-Afrika uten spesielt mye spilletid. Var kaptein på Spanias U-21-landslag som ble europamestere i 2011.

7. Fernando Llorente (27), spiss, Spania

  • Svært rutinert spiller med over 200 kamper for Athletic Bilbao siden 2005. Har hatt opp- og nedturer opp gjennom karrieren, men har hele tiden vært blant Bilbaos viktigste angrepsvåpen. Har hatt en strålende 2011/2012-sesong som endte i Europaliga-finale og Copa del Rey-finale. Kan få tillit i EM i David Villas fravær.

8. Robert Lewandowski (23), spiss, Polen

  • Polens viktigste spiller i en alder av 23 år. Scoret i annhver kamp for Lech Poznan før han ble hentet til tyske Borussia Dortmund i 2010. Har vært de tyske seriemesternes målmaskin den siste sesongen, og ble kåret til Årets spiller i Bundesliga etter sesongslutt. Hett tips til å bli EMs toppscorer.

9. Leighton Baines (27), venstreback, England

  • Av de mer rutinerte spillerne på lista, men har fortsatt potensial til å spille i en større klubb enn Everton. Begynte karrieren i Wigan, signerte for Merseyside-klubben i 2007. Kjent for sine gode dødballer og vakre frisparkmål. Tatt ut på Årets lag i Premier League sist sesong, og danket dermed ut stjerner som Patrice Evra og Ashley Cole.

10. Alan Dzagoev (21), CSKA Moskva

  • Stortalentet fra russiske Beslan har allerede over 100 kamper for den Øst-Europeiske giganten CSKA Moskva. Allerede for fire år siden var en storklubb som Real Madrid i gang med å snuse på unggutten. 18 år gamler fikk han virkelig vist verden hva han duger til, da han leverte et perlemål i 3-3 oppgjøret med Manchester United i Mesterligaen. Vil være en av nøkkelspillerne på det russiske laget i EM.

Outsider: Jores Okore (19), midtstopper, Danmark

  • Født i Elfenbenskysten, men flyttet til Danmark som 3-åring. Har spilt for Nordsjælland siden 2007, og har på tross av sin unge alder enorme fysiske egenskaper. Har nylig gjennomført sin første hele sesong på seniornivå, og taklet nivået meget bra. Får neppe mye spilletid i EM, men er et navn for fremtiden. – Han er yngst i Danmarks tropp, og får nok ikke spilletid. Okore er likevel meget, meget spennende. Han er en «dark horse», sier Torbjørnsen.

Lillejords topp 10-liste:

Stig Lillejord

Stig Lillejord er agent for blant annet Magne Hoseth.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Stig Lillejord er fotballagent på heltid, og påpeker at mange av spillerne han har valgt ut allerede er godt kjente spillere - men som likevel kan bli plukket opp av større klubber etter EM.

– Alle disse spillerne vil kunne sette sitt preg på mesterskapet, og vil i forhold til alder være ettertraktet, sier Lillejord.

Lillejords liste består av flere franske spillere. Dette bunner i agentens tro på at de franske stjernene vil gå langt i mesterskapet. Det franske landslaget har nemlig ikke tapt på 21 kamper.

– Dersom Frankrike får sving på spillet sitt, så tror jeg Frankrike har muligheter, sier Lillejord.

1. Christian Eriksen (20), kantspiller, Danmark.

  • – Han er min ubestridte favoritt, sier Lillejord om Ajax-spilleren. Eriksen figurerte også på lista til Torbjørnsen.

2. Alex Oxlade-Chamberlain (18), kantspiller, England

  • Ble hentet fra Southampton til Arsenal for over 100 millioner kroner som 17-åring før 2011/12-sesongen. Beviste seg prislappen verdig med å score to mål på sine tre første kamper for London-klubben, og ble samtidig tidenes yngste målscorer i mesterligaen. Fikk sin landslagsdebut mot Norge på Ullevaal 26. mai.

3. Robert Lewandowski (23), spiss, Polen

  • Lewandowski figurerer også på lista til Torbjørnsen.

4. Ibrahim Afellay (26), kantspiller, Nederland

  • Lynrask og teknisk spiller som har slitt med å få spilletid i Barcelonas stjernespekkede lag. Kom fra PSV i januarvinduet i 2011, men har kun spilt 20 kamper for de spanske gigantene så langt. – Han er klar for et klubbskifte, sier Lillejord.

5. Marvin Martin (24), midtbanespiller, Frankrike

  • Martin er kun 170 centimeter høy, men kompenserer med et meget godt blikk for spillet. Har blitt kalt "Lille Xavi" av lagkameratene i Sochaux. Var nominert til å bli Årets unge spiller i Frankrike.

6. Olivier Giroud (25), spiss, Frankrike

  • Årets toppscorer i franske Ligue 1. Har vært med på eventyret med lille Montpellier som sensasjonelt tok seriegull i Frankrike i år. Ble hentet inn på landslaget etter storspillet i den hjemlige serien. Måltyv.

7. Yann M'Vila (21), defensiv midtbanespiller, Frankrike

  • Blir beskrevet av sin klubb Rennes som en spiller med "glimrende defensive egenskaper" og "imponerende fysisk styrke". Har spilt hele sin karriere i Rennes, og ble tatt ut på Årets lag i Frankrike i 2010/2011-sesongen. Kom inn på landslaget etter Frankrikes VM-fiasko i 2010, og debuterte mot Norge i august det samme året.

8. Toni Kroos (22), midtbanespiller, Tyskland

  • Ble kåret til turneringens beste spiller i U17-VM i 2007. Har i ung alder spilt seg til fast plass på Bayern Münchens midtbane, og spilte hele kampen da Bayern tapte mesterligafinalen mot Chelsea i år. Vært fast inventar på den tyske midtbanen gjennom EM-kvalifiseringen.

9. Ola Toivonen (25), spiss, Sverige

  • Toivonen figurerer også på lista til Torbjørnsen.

10. Wesley Sneijder (27), midtbanespiller, Nederland

  • Er allerede en stor stjerne i internasjonal fotball, og ble toppscorer i Sør-Afrika-VM med fem mål. Har spilt tre sesonger i Inter, men en hel fotballverden venter fortsatt på at Manchester United skal hente ham til Old Trafford. Det har ennå ikke skjedd, men et godt EM kan gjøre ham enda mer aktuell for Sir Alex' lag.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland