Hopp til innhold

Her er eliteseriens gratislag

Norsk toppfotball renner over av solide, rutinerte spillere uten kontrakt. – Her er det mulig å gjøre veldig gode signeringer, sier fotballekspert Karl-Petter Løken.

Bosman-laget

NRK.nos lag av Bosman-spillere i norsk toppfotball (4-2-3-1-formasjon): Håkon Opdal - Bjørnar Holmvik, Pål Steffen Andresen, Alejandro Lago, Karim Essediri - Pontus Farnerud, Paul Obiefule - Birkir Bjarnason, Christer Kleiven, Alain Junior Ollé Ollé - Bengt Sæternes.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Det er bare to og en halv måned til eliteserien i fotball sparkes igang, men fortsatt er mange av spillerstallene langtfra ferdige.

Likevel er det fortsatt liten grunn til å fortvile. Det finnes nemlig flust av merriterte spillere på markedet som ikke koster en krone.

– Mange lag ville hatt bruk for disse spillerne her. Forutsatt at de fortsatt er sultne, kan mange av disse prestere bra og være en forsterkning. Her er det mulig å gjøre veldig gode signeringer, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

– Gratislaget kunne hevdet seg

Karl-Petter Løken

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken tror NRK.nos gratislag kunne hevdet seg godt i eliteserien.

Foto: NRK

For å illustrere hva som finnes på fotballens gratismarked har NRK.no satt opp en startellever med de beste eliteseriespillerne som for øyeblikket står uten kontrakt.

  • Les mer om hver enkelt spiller nederst i saken!

En del av spillerne på gratislaget er allerede på vei til en ny klubb, og for eksempel Pontus Farnerud er nok godt utenfor rekkevidde for norske klubber, men langtfra alle har sikker framtid. Og laget er solid.

– Dette laget hadde nok ikke kjempet i toppen av eliteserien, men de er bedre enn lagene som rykket opp, det er jeg rimelig sikker på. Jeg vil faktisk tippe at de ville fått en plass rundt midten av tabellen, selv om de ville slitt med å score mål, sier Løken.

Ny økonomisk hverdag

Jon Knudsen og Håkon Opdal

På bildet fra 2009 er Jon Knudsen og Håkon Opdal sammen på landslagssamling. Nå er begge uten klubb.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Han tror det kommer til å være flust med lignende spillere på gratismarkedet i årene framover fordi klubbene rydder opp i spillerstallene.

– På grunn av den økonomiske situasjonen i en del av klubbene, kommer mange til å satse på å fylle stallen med billige juniorspillere i stedet for dyre veteraner. Derfor kommer flere gode, rutinerte spillere til å stå uten kontrakt, sier han.

Spillerorganisasjonen NISO registrerer en tøff hverdag for klubbløse spillere.

– Hvis vi kan gjøre noe for å bidra til at disse spillerne får seg en jobb, vil vi gjøre det. Vi forsøker også å hjelpe dem med turneringer der de kan vise seg fram, men det er klart det er en utfordring, sa NISO-leder Joachim Walltin til NRK i starten av januar.

– Dette er ikke noen trygg karrierevei å satse på fotball for tiden, samtykker Karl-Petter Løken.

Her er siste transfer-nytt om gratislaget:

Håkon Opdal, målvakt: Opdal spilte strålende i 2007 og var fast på landslaget. I fjor mistet han plassen i Brann, og nå jobber han for å finne en klubb i utlandet. Nå er han én av flere merriterte målvakter uten kontrakt. Kenneth Høie trener med Start i påvente av en ny arbeidsgiver, mens Jon Knudsen kobles til Fredrikstad.

Stabæks Alain Junior Ollé Ollé

Alain Junior Ollé Ollé kan være på vei til Sandnes Ulf.

Foto: Jan KÂre Ness / Scanpix

Bjørnar Holmvik, venstreback: Holmvik skulle gjerne fortsatt i Brann, men er ikke ønsket av klubben. Ifølge Adresseavisen er han i dialog med nyopprykkede Sandnes Ulf. Han har også trent med danske Randers.

Pål Steffen Andresen, midtstopper: Den tidligere LSK-spilleren trener med førstedivisjonslaget Ham-Kam, men vil helst fortsette i eliteserien. Han vurderer også å skaffe seg sivil jobb, ifølge rb.no. – Han har vært rufsete i flere sesonger, så han er jeg litt usikker på, er dommen fra Løken.

Alejandro Lago, midtstopper: Den tidligere RBK-stopperen vil flytte nærmere familien i Uruguay.

Karim Essediri, høyreback: Får ikke ny kontrakt med høytsatsende LSK. Uttalte før jul at det ikke var utenkelig med en retur til Tromsø. – Essediri er en bra høyreback, og ville gått inn på en del eliteserielag, sier Løken.

Pontus Farnerud, sentral midtbane: En virkelig klassespiller som neppe blir i norsk fotball. Ifølge Budstikka er han i skrivende stund i Monaco. Lokalavisa melder at han snart er klar for en ny klubb.

Paul Obiefule, sentral midtbane: Var på lån i Lillestrøm, men nå er kontrakten ute. – Obiefule var lovende i Lyn, men scorer ikke spesielt mye mål, sier Løken.

Birkir Bjarnason, offensiv midtbanespiller: Birkir Bjarnason er en av de mest ettertraktede spillerne på vinterens gratismarked. Ifølge TV 2 er Brann den siste av klubbene som melder sin interesse. Flere norske klubber vil ha islendingen, men selv ønsker han helst å reise til utlandet. – Veldig mange ville hatt bruk for ham, sier Løken.

Bengt Sæternes

Bengt Sæternes kan bli vraket av Sandnes Ulf.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

Christer Kleiven, offensiv midtbanespiller: Kleiven er teknisk sett ikke Bosman-spiller fra et eliteserielag siden Start rykket ned, men lurer seg med på gratislaget likevel. Han kan velge og vrake i tilbud fra eliteserieklubber, og er nå i Danmark for å finne ny klubb, melder Bladet Tromsø. – Det ville vært vanvittig hvis han ikke fant noen ny klubb, sier Løken.

Alain Junior Ollé Ollé, offensiv midtbanespiller: Den tidligere Stabæk-spilleren er en av de få unge spillerne som er tilgjengelige. Han prøvespiller for nyopprykkede Sandnes Ulf for tiden.

Bengt Sæternes, spiss: Også Sæternes er aktuell for Sandnes Ulf, men det er fortsatt høyst usikkert om klubben er interessert. Klubben har uttalt at de er ute etter fart og kapasitet på topp, og da faller fort Sæternes ut. – Det spørs hvor mye han har å gi, sier Løken.

Fotball

  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Van Dijk bekrefter: Blir en del av «nye» Liverpool

    To kamper i Premier League gjenstår før manager Jürgen Klopps ni år lange regjeringstid på Anfield er over.

    Virgil van Dijk har ett år igjen av kontrakten med klubben som må igjennom en betydelig forandring når tyskeren forsvinner ut av porten.

    Alt tyder på at van Dijks landsmann Arne Slot blir Klopps erstatter.

    – Fokuset er på de to siste kampene, og deretter må vi konsentrere oss om hvem som blir ny manager og hvordan den overgangen blir. Jeg blir en del av det, sa van Dijk etter søndagens 4-2-seier over Tottenham.

    Det er ikke kjent hvilke spillere som forsvinner og hvem som blir på Anfield, men van Dijk sier at det ikke er noen tvil for hans del.

    – Jeg trives her, og jeg elsker klubben, sier 32-åringen. (NTB)

    Virgil van Dijk
    Foto: AP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
Erling Braut Haaland