NRK Meny
Normal

Her er eliteseriens gratislag

Norsk toppfotball renner over av solide, rutinerte spillere uten kontrakt. – Her er det mulig å gjøre veldig gode signeringer, sier fotballekspert Karl-Petter Løken.

Bosman-laget

NRK.nos lag av Bosman-spillere i norsk toppfotball (4-2-3-1-formasjon): Håkon Opdal - Bjørnar Holmvik, Pål Steffen Andresen, Alejandro Lago, Karim Essediri - Pontus Farnerud, Paul Obiefule - Birkir Bjarnason, Christer Kleiven, Alain Junior Ollé Ollé - Bengt Sæternes.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Det er bare to og en halv måned til eliteserien i fotball sparkes igang, men fortsatt er mange av spillerstallene langtfra ferdige.

Likevel er det fortsatt liten grunn til å fortvile. Det finnes nemlig flust av merriterte spillere på markedet som ikke koster en krone.

– Mange lag ville hatt bruk for disse spillerne her. Forutsatt at de fortsatt er sultne, kan mange av disse prestere bra og være en forsterkning. Her er det mulig å gjøre veldig gode signeringer, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

– Gratislaget kunne hevdet seg

Karl-Petter Løken

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken tror NRK.nos gratislag kunne hevdet seg godt i eliteserien.

Foto: NRK

For å illustrere hva som finnes på fotballens gratismarked har NRK.no satt opp en startellever med de beste eliteseriespillerne som for øyeblikket står uten kontrakt.

  • Les mer om hver enkelt spiller nederst i saken!

En del av spillerne på gratislaget er allerede på vei til en ny klubb, og for eksempel Pontus Farnerud er nok godt utenfor rekkevidde for norske klubber, men langtfra alle har sikker framtid. Og laget er solid.

– Dette laget hadde nok ikke kjempet i toppen av eliteserien, men de er bedre enn lagene som rykket opp, det er jeg rimelig sikker på. Jeg vil faktisk tippe at de ville fått en plass rundt midten av tabellen, selv om de ville slitt med å score mål, sier Løken.

Ny økonomisk hverdag

Jon Knudsen og Håkon Opdal

På bildet fra 2009 er Jon Knudsen og Håkon Opdal sammen på landslagssamling. Nå er begge uten klubb.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Han tror det kommer til å være flust med lignende spillere på gratismarkedet i årene framover fordi klubbene rydder opp i spillerstallene.

– På grunn av den økonomiske situasjonen i en del av klubbene, kommer mange til å satse på å fylle stallen med billige juniorspillere i stedet for dyre veteraner. Derfor kommer flere gode, rutinerte spillere til å stå uten kontrakt, sier han.

Spillerorganisasjonen NISO registrerer en tøff hverdag for klubbløse spillere.

– Hvis vi kan gjøre noe for å bidra til at disse spillerne får seg en jobb, vil vi gjøre det. Vi forsøker også å hjelpe dem med turneringer der de kan vise seg fram, men det er klart det er en utfordring, sa NISO-leder Joachim Walltin til NRK i starten av januar.

– Dette er ikke noen trygg karrierevei å satse på fotball for tiden, samtykker Karl-Petter Løken.

Her er siste transfer-nytt om gratislaget:

Håkon Opdal, målvakt: Opdal spilte strålende i 2007 og var fast på landslaget. I fjor mistet han plassen i Brann, og nå jobber han for å finne en klubb i utlandet. Nå er han én av flere merriterte målvakter uten kontrakt. Kenneth Høie trener med Start i påvente av en ny arbeidsgiver, mens Jon Knudsen kobles til Fredrikstad.

Stabæks Alain Junior Ollé Ollé

Alain Junior Ollé Ollé kan være på vei til Sandnes Ulf.

Foto: Jan KÂre Ness / Scanpix

Bjørnar Holmvik, venstreback: Holmvik skulle gjerne fortsatt i Brann, men er ikke ønsket av klubben. Ifølge Adresseavisen er han i dialog med nyopprykkede Sandnes Ulf. Han har også trent med danske Randers.

Pål Steffen Andresen, midtstopper: Den tidligere LSK-spilleren trener med førstedivisjonslaget Ham-Kam, men vil helst fortsette i eliteserien. Han vurderer også å skaffe seg sivil jobb, ifølge rb.no. – Han har vært rufsete i flere sesonger, så han er jeg litt usikker på, er dommen fra Løken.

Alejandro Lago, midtstopper: Den tidligere RBK-stopperen vil flytte nærmere familien i Uruguay.

Karim Essediri, høyreback: Får ikke ny kontrakt med høytsatsende LSK. Uttalte før jul at det ikke var utenkelig med en retur til Tromsø. – Essediri er en bra høyreback, og ville gått inn på en del eliteserielag, sier Løken.

Pontus Farnerud, sentral midtbane: En virkelig klassespiller som neppe blir i norsk fotball. Ifølge Budstikka er han i skrivende stund i Monaco. Lokalavisa melder at han snart er klar for en ny klubb.

Paul Obiefule, sentral midtbane: Var på lån i Lillestrøm, men nå er kontrakten ute. – Obiefule var lovende i Lyn, men scorer ikke spesielt mye mål, sier Løken.

Birkir Bjarnason, offensiv midtbanespiller: Birkir Bjarnason er en av de mest ettertraktede spillerne på vinterens gratismarked. Ifølge TV 2 er Brann den siste av klubbene som melder sin interesse. Flere norske klubber vil ha islendingen, men selv ønsker han helst å reise til utlandet. – Veldig mange ville hatt bruk for ham, sier Løken.

Bengt Sæternes

Bengt Sæternes kan bli vraket av Sandnes Ulf.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

Christer Kleiven, offensiv midtbanespiller: Kleiven er teknisk sett ikke Bosman-spiller fra et eliteserielag siden Start rykket ned, men lurer seg med på gratislaget likevel. Han kan velge og vrake i tilbud fra eliteserieklubber, og er nå i Danmark for å finne ny klubb, melder Bladet Tromsø. – Det ville vært vanvittig hvis han ikke fant noen ny klubb, sier Løken.

Alain Junior Ollé Ollé, offensiv midtbanespiller: Den tidligere Stabæk-spilleren er en av de få unge spillerne som er tilgjengelige. Han prøvespiller for nyopprykkede Sandnes Ulf for tiden.

Bengt Sæternes, spiss: Også Sæternes er aktuell for Sandnes Ulf, men det er fortsatt høyst usikkert om klubben er interessert. Klubben har uttalt at de er ute etter fart og kapasitet på topp, og da faller fort Sæternes ut. – Det spørs hvor mye han har å gi, sier Løken.

Fotballnyheter