Hopp til innhold

- Norske klubber er for dårlige til å lete etter spillere i eget land

Tidligere Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen er kritisk til eliteserieklubbenes oppfølging av spillere i 1. divisjon. Mens Kim Ojo storspiller på øverste nivå, er det fortsatt stille i kontorene på nivået under - to dager før overgangsvinduet åpner.

Hansen, Ojo og Torp.

Mads Hansen (Fredrikstad), Kim Ojo og Carl Erik Torp (begge Brann) har tatt steget fra 1. divisjon til eliteserien de siste sesongene.

I årets sesong har flere tidligere 1. divisjonsspillere tatt steget opp til høyeste nivå med bravur.

Kim Ojo, Anders Konradsen og Mads Hansen spilte alle på nest øverste nivå i fjor, og tidligere Bodø/Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen mener nå det er på tide at eliteserieklubbene tar spillere fra 1. divisjon på alvor.

- Det er ikke i tvil om at eliteserieklubbene kan finne gode spillere i 1. divisjon. Jeg vet ikke hvor gode de er på å lete etter spillere i sitt eget land, men inntrykket mitt er at de er svært dårlige, sier Ingebrigtsen til NRK.no.

Forundret over klubbene

Han mener det er en rekke fordeler ved å være mer aktive på det hjemlige markedet når transfervinduet åpner mandag.

- Jeg vet ikke hvorfor, men eliteserieklubbene leter altfor mye i utlandet. De bør i hvert fall skaffe større kontroll her hjemme. På de store utenlandske markedene er det alltid agenter, sier han.

Ingebrigtsen trente Bodø/Glimt i eliteserien senest i 2009, og forteller at han da var svært opptatt av å følge med i de lavere divisjoner. Han mener nivået er høyt.

- Bare i Bodø er flere spillere mer enn gode nok for eliteserien. Slike spillere finner man garantert i de andre klubbene også, sier han.

- Billigere å hente fra 1. divisjon

Søndag satte NRKs eksperter sammen en ellever med de mest attraktive, unge spillerne i 1. divisjon (se faktaboksen til høyre).

Der finner vi blant annet tre spillere fra Hødd: Ruben Kenneth Brandal (20), Steffen Moltu (24) og Kazeem Ahmed (22).

Klubben ligger for øyeblikket på opprykksplass, men sportslig leder André Nevstad får likevel være i fred to dager før overgangsvinduet åpnes.

- Vi har ikke fått noen konkrete henvendelser. Det er enkelte klubber som følger litt med, men det er naturlig når laget gjør det bra, sier han til NRK.no.

Heller ikke Arne Dokken, sportslig leder i Sandefjord Fotball, har fått noen henvendelser. Sandefjord har to spillere med i NRKs «talentellever».

- Nei, vi har ikke hørt noe. Jeg ser at det er noen klubber som følger litt med, mens andre klubber har jeg aldri sett noe til, sier han.

Både Dokken og Nevstad er tydelige på at 1.divisjon huser en rekke spillere som er gode nok for eliteserien.

- Det er en rekke spillere som kan ta steget, og jeg synes eliteserieklubbene har blitt flinkere til å se dem de siste åra. Det kan ofte være billigere å hente spillere herfra enn i utlandet, og eksempelvis har Carl Erik Thorp og Kim Ojo gjort det veldig bra i Brann i år, sier Nevstad.

Leter normalt på øverste nivå

Sportslig leder i Brann, Roald Bruun-Hanssen, inrømmer overfor NRK.no at det var økonomiske grunner til at de valgte å se til 1. divisjon da laget skulle forsterkes.

- Normalt har vi sett til de øverste ligaene i Norden når vi har vært ute etter forsterkninger, men den økonomiske situasjonen gjorde at vi måtte se til 1. divisjon, sier han.

- Har det vært en tankevekker for dere at disse spillerne har gjort det så bra?

- Nei, selv om vi lyktes godt denne gangen er det ikke sikkert det vil gå like bra neste gang.

Bruun-Hanssen føler at de har brukbar oversikt over spillerne i 1. divisjon, men medgir at det ikke er noe stort apparat som følger med på Norges nest øverste liga.

- Vi forsøker å følge med på Løv-Hams kamper, men utover dette baserer det seg på bekjentskaper i og rundt klubbene. Vi driver kun med referansebasert speiding, vi sjekker ikke ut spillere med mindre vi har hørt noe om dem, sier han.

Han mener likevel at de følger godt nok med på nivået under.

- Vi får en oversikt, og er veldig nøye med å følge opp det vi får og har sett, sier han.

- Jeg er forundret

Kåre Ingebrigtsen har ingen god forklaring på hvorfor eliteserieklubbene ikke viser mer interesse for de unge talentene i 1. divisjon.

- Jeg vet ikke. Det forundrer meg. Jeg tror det er få som leter i 1. divisjon, og mener det er masse unge gode fotballspillere med bred erfaring der, sier han.

Han peker på erfaringen 1. divisjonsspillerne rekker å opparbeide seg i ung alder.

- Vi skal jo satse på de egne talentene som er 16-18, men i 1. divisjon er det talenter som er 19-21 år gamle som har spilt 1. divisjon i to-tre år og kommet mye lenger enn de unge i eliteserien, sier han.

Han er klar på at nest øverste nivå er en ypperlig utviklingsarena.

- 1. divisjon fungerer veldig bra for unge spillere. Det er ikke alle som kommer gjennom nåløyet og havner i storklubber, men da kan det være en like god vei å spille der, sier han.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland