Hopp til innhold

Dommersjef Hauge til kritikerne: – Skjerp dere!

Eliteseriedommerne har opplevd massiv kritikk så langt denne sesongen. Nå har dommersjef Terje Hauge fått nok.

Terje Hauge reagerer spesielt på beskyldninger om at dommerne er partiske. Reporter: Jørn Lien, foto: Nils Tore Hjørnevik og redigering: Per Christian Gråberg.

– Det har toppet seg i det siste. Begeret har ikke rent over, men det nærmer seg, sier Hauge til NRK og viser til at Sandefjord-trener Lars Bohinen raste mot dommer Kai Erik Steen og antydet at kamplederen var partisk i Sandefjords disfavør.

Bakgrunnen for Bohinen-utblåsingen var Mjøndalens sene utlikningsmål i søndagens oppgjør på Isachsen Stadion. Sandefjord gikk fra å lede 2-0 til å tape to poeng i 2-2-kampen - og den siste Mjøndalen-scoringen skulle åpenbart vært annullert for holding i feltet.

Bohinen

OPPGITT: Lars Bohinen sparte ikke på kruttet da han ga sin dom over dommeren i forrige serierunde.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

– Det er den mest ensidige dømmingen jeg har sett, tordnet Bohinen til C More rett etter kampslutt.

Deretter utdypet han kritikken overfor NRK.

– Det er katastrofal dømming. Hele dommertrioen dømmer 80/20 til Mjøndalen. I min verden ødela dem kampen for oss, sa Bohinen.

– Skjerp dere

Disiplinærutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) vurderte å straffe Bohinen, men Sandefjord-treneren slapp unna med et strengt brev. Det betyr imidlertid ikke at dommersjef Terje Hauge har lagt episoden bak seg.

– Uttal deg gjerne til media om hva dommeren gjorde bra eller dårlig. Vi dommere tåler å høre at vi i noen kamper ikke gjør det godt nok. Men ikke antyd at en dommer er partisk eller så tvil rundt vår integritet. Da er det på sin plass å reagere, sier Hauge.

– Det kan vi ikke akseptere. Det er noen spillere og trenere som må skjerpe seg! sier dommersjefen.

Hvem?

– De det gjelder vet det godt selv, svarer Hauge.

– Fikk dommerhjelp

Christian Grindheim

FORBANNET: Christian Grindheim mener dommeren ødela for Vålerenga mot Lillestrøm.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I tillegg til Bohinens påstand om at dommer Steen dømte 80 prosent i favør av Mjøndalen, har også Vålerenga-kaptein Christian Grindheim antydet partisk dommer.

I 1-1-kampen borte mot Lillestrøm i starten av mai sa en forbannet Grindheim følgende om dommer Ken Henry Johnsen etter LSKs straffesparkutlikning.

– Kampen blir ødelagt av straffen. Dommeren ser vel at de ikke scorer på sjansene sine, så han gir dem litt hjelp, sa Grindheim til C More.

Vålerenga-kapteinen risikert utestengelse, men påtalemyndigheten i NFF droppet saken.

– Gjør som Eggen

Nå oppfordrer dommersjefen frustrerte trenere og eventuelt spillere om å oppsøke dommergarderoben for en oppklarende samtale før de fyrer løs i intervjuer med media.

Hauge trekker frem trenerlegenden Nils Arne Eggen som et godt eksempel på hvordan det bør gjøres.

– Han tok seg alltid tid til dommerne før intervjuer med pressen. Gi deg selv ti minutter på å roe deg ned først og kom så en tur inn i dommergarderoben. Si hva du mener på en saklig måte.

– Da får vi en utblåsing, kan ta hverandre i hånden og møtes på kamp igjen om ikke lenge, sier Hauge.

Fotball