Hopp til innhold

Her har Graham Hansen (11) allerede startet hardkjøret

NORRKÖPING (NRK.no): Caroline Graham Hansen startet uvanlig tidlig å trene systematisk for å bli det hun nå er blitt: Norges nye fotballyndling.

Graham Hansen

Her er Caroline Graham Hansen i aksjon som 11-åring på Lyns 91-lag. I kveld spiller hun EM-semifinale for Norge.

– Det begynte med at jeg syntes det hørtes skikkelig kult ut å trene to ganger om dagen. Det var ikke konkret for å bli landslagsspiller da, jeg tenkte bare det ville bli gøy, forteller Caroline Graham Hansen.

18-åringen har forbløffet det norske publikummet under fotball-EM med sin usedvanlig slepne teknikk og underholdende måte å spille fotball på, noe du kan se i videoen under. Stabæk-spilleren er i disse dager i forhandlinger med flere storklubber, blant andre Bayern München.

Det kan hun trolig takke et valg hun gjorde allerede da hun gikk på barneskolen. Da begynte Graham Hansen å trene systematisk og målrettet med håp om en dag å bli proff fotbaIlspiller.

I dag er hun selvskreven i startoppstillingen når Norge spiller EM-semifinale mot Danmark i svenske Norrköping.

NTG som 13-åring

Selv mener Graham Hansen det var et nøkkelvalg å begynne på ungdomsskolen ved Norges Toppidrettsgymnas som 13-åring, men pappa Petter Normann Hansen mener datteren startet satsingen enda tidligere.

Graham

Caroline Graham Hansen har vært en viktig spiller for Norge hittil i EM. Her feirer hun Norges mål mot Island.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Da hun var 10-11 år begynte vi å snakke om at hun skulle sette seg hårete mål for talentet hun hadde. Helt fra syvårsalderen var det veldig mye fotball, men hun begynte å trene strukturert da hun var rundt 11 år, sier han.

Valget var lystbetont for Graham Hansen, men skilte seg fra det de fleste jevnaldrende venninnene var opptatt av på den tiden.

Spilte med gutter

– Caroline var veldig tidlig ute med å være bevisst på hva hun ville. For en jente var det uvanlig å være så målrettet så ung, men hun spilte sammen med gutter som hadde samme drømmer. Så det ble veldig naturlig, sier Normann Hansen.

Men starten på fotballsatsingen ble tøffere enn antatt for den unge Graham Hansen. Hun gikk rett i gang med å trene to treningsøkter om dagen da hun begynte på NTGs ungdomslinje som 13-åring.

Graham Hansen var spinkel, og den økte treningsmengden satte sine spor på kroppen.

– Det første året gikk jeg ned en del i vekt og ble ganske tynn og sliten. Det var litt tøft i starten, men det gikk seg til etter hvert, forteller hun.

Pappa Hansen utdyper:

– Hun var sliten etter det første året, det så vi. Mange får skader fordi de ikke er vant til treningsmengden, men det går seg til. For Caroline hadde all trening før NTG vært en slags lek med ball, noe som også var en del av planen, men ved 13-årsalderen begynte hun å fokusere mer på styrke og hurtighet og sånn.

Graham Hansen valgte bort mye av det andre ungdommer er opptatt av for å satse fullt på idretten. Festing og tenåringsopprør har det ikke blitt så mye av.

– Man har kanskje ofret litt, men det man ikke vet noe om har man ikke vondt av, sier hun og ler.

– Jeg hadde heldigvis en hel del venner som drev med idrett. Etter hvert som vi ble eldre falt mange av de fra og ville gjøre andre ting, men for meg har fotballen alltid vært det mest morsomme jeg kan drive med, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Caroline Graham Hansen regnes som norges største fotballtalent for jenter. I EM har hun briljert banen. Redigering: Peter Bryng

VIDEO: Slik har Caroline Graham Hansen briljert i EM.

Undervurdert av Klaveness

Oslo-jenta spilte sammen med gutter helt frem til hun var 15 år, og tror dette er mye av grunnen til at hun er blitt så god – spesielt teknisk.

– Jeg tror det har hatt veldig mye å si. Jeg spilte sammen med mange som var litt bedre enn meg, og måtte alltid være skjerpet og gi mitt beste, forteller hun.

Blant annet spilte hun sammen med Molde-spilleren Mats Møller Dælie på Lyns guttelag. Som 15-åring ble hun oppdaget av Stabæks toppserielag. Det husker NRKs fotballekspert, Lise Klaveness, veldig godt. Hun spilte selv for Stabæk da.

– Da Caroline kom på den første treningen, syntes jeg helt ærlig hun så veldig tynn, liten og ikke spesielt god ut. Men den tanken måtte jeg bare spise i meg, for da jeg fikk se henne med ball skjønte jeg fort at hun hadde et voldsomt talent, forteller Klaveness.

Studerer Barcelona

Graham Hansen spilte seg rett inn på laget til Stabæk, og debuterte på høyeste nivå i en alder av 15 år og 192 dager. Året etter, i 2011, spilte hun sin første a-landskamp.

Hun har så å si vært fast i Norges tropp siden da. Klaveness har tidligere uttalt at hun tror 18-åringen kan bli verdens beste.

– Jeg er veldig fan av Caroline. Ikke bare er hun god, hun er også genuint opptatt av fotball. Hun er sånn som sitter og ser på video av Barcelona og tenker og analyserer veldig mye. Hun var tidlig ute med sånt, for mange av de unge spillerne er mest opptatt av seg selv og er gjerne såre for tilbakemeldinger.

– Carolines store styrke er derimot at hun er veldig sterk mentalt og tar til seg alle tilbakemeldinger, sier Klaveness.

– Ingen Zlatan-type

Graham Hansen har familien med seg til EM i Sverige, som er hennes første mesterskap. Pappaen er veldig stolt, men ikke overrasket over at datteren har nådd så langt tross sin unge alder.

– Jeg skjønte at Caroline kunne bli god allerede da hun spilte syverfotball som liten jente, etter et halvt år med organisert fotball. Hun dominerte sammen med guttene og var en morsom spiller allerede da, men hun har aldri vært noen Zlatan-type som har gått rundt og sagt at hun skal bli landslagsspiller, det har bare vært naturlig for henne å drive veldig mye med fotball, fastslår han.

I EM har hun måttet innfinne seg med en litt uvant kantrolle, som gjør at hun ikke har fått benytte seg av finteferdighetene i like stor grad som ellers. Likevel har hun vært en av de klart beste for Norge, og utnevnes av Danmark-kaptein Katrine Pedersen som den spilleren de må passe mest på i kveldens semifinale.

– Vi skal nok bruke litt ekstra tid på Caroline i kampen, ja. Hun er veldig god, sier Pedersen, som til vanlig er lagvenninne med Graham Hansen i Stabæk.

Fotball

 • Landslagsstopperen Andreas Hanche-Olsen ute med ankelskade i opptil seks måneder

  Andreas Hanche-Olsen trenger en operasjon i ankelen og blir ute i lang tid. Det gjør ham nok en gang uaktuell for landslaget.

  Nyheten ble sluppet av Mainz etter helgens 1-2-tap for Augsburg i tysk Bundesliga. I meldingen står det at Hanche-Olsen først er ventet tilbake om fire til seks måneder.

  – Avgjørelsen ble tatt i samråd med det medisinske teamet og flere spesialister, skriver Mainz.

  Hanche-Olsen var ikke i troppen til Mainz' to siste ligakamper. Ankeltrøbbel gjorde at han mistet seriestarten og har siden kun spilt 65 minutter. Hans seneste opptreden kom da han ble tatt av i pausen mot Werder Bremen 2. september.

  Midtstopperen står med 14 landskamper for Norge, og den siste kom i september i fjor. Sykdom og skader er årsaken til at han ikke står med noen kamper for Ståle Solbakkens lag i 2023.

  – Det er jo maks utur, men vi var litt forberedt på det. Da han fikk det overtråkket, så ble det jo ikke bra. Da fryktet vi at det endte med operasjon, sier Solbakken til Nettavisen. (NTB)

  Landslagstrening på Ullevaal
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Pochettino om Chelseas krisestart: – Vi må vokse opp

  Mauricio Pochettinos inntog og en bråte nye spillere har ikke løst Chelseas problemer i Premier League. London-klubben står med kun fem ligaseirer i 2023.

  Søndag kom nok en nedtur hjemme på Stamford Bridge. Chelsea sløste med sjansene og ble redusert til ti mann underveis i 0-1-tapet for Aston Villa.

  Laget ligger på 14.-plass med kun fem poeng etter seks runder. Ansettelsen av Pochettino og nok en sommer med stort pengeforbruk har ikke slått til.

  – Fotballspillere vil vinne, men feil vil komme når man har unge spillere uten erfaring. Det er klart vi er misfornøyde. Vi må løse dette så snart som mulig, og vi må vokse opp som lag, sa Pochettino etter kampen.

  Chelsea fikk amerikanske eiere i fjor vår. De tok over klubben etter nærmere to tiår med Roman Abramovitsj, og de siste 15 månedene er det blitt brukt enorme pengesummer på nye spillere. Likevel strever Chelsea tungt.

  I kalenderåret 2023 står de blåkledde med kun fem seirer av 29 mulige i Premier League.

  – De ser fram til å kunne bygge noe bra med dette prosjektet, men de er skuffet. Samtidig må de stole på planen. Vi må gjøre jobben og stole på hverandre. Vi har laget vi har, og det kan vi ikke forandre på nå, sier Pochettino om eierens reaksjoner på Chelseas vedvarende krise. (NTB)

  poch
  Foto: IAN KINGTON / AFP
 • Rapinoe i tårer – takket av med seier

  Megan Rapinoe (38) rundet av sin imponerende USA-karriere med 2-0-seier over Sør-Afrika i sin 203. landskamp.

  Det ble en følelsesladd kveld for Rapinoe og hennes støttespillere. 38-åringen spilte 54 minutter som kaptein og ble hyllet av publikum etter kampen.

  – Det gjør meg skikkelig stolt å tenke på at vi har hatt så mye suksess på fotballbanen, men også at vi har bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted, sa Rapinoe.

  Hun har ved siden av innsatsen på banen markert seg gjennom sitt arbeid for LHBT+-rettigheter og likelønn.

  (NTB)

  Soccer: International Friendly Women's Soccer-South Africa at USA
  Foto: Jon Durr / Reuters
 • Ohi-scoring holdt ikke for Brøndby – 17-åring vendte til FCK-seier

  Svenske Roony Bardghji (17) ble den store helten for FC København i 3-2-seieren over Brøndby i toppkampen i dansk fotball.

  Ohi Omoijuanfo scoret for Brøndby i derbyet. Nordmannens mål kom etter 69 minutter, og han sendte da vertene opp i 2-1. Han lå an til å bli matchvinner da han ble byttet ut i det 80. minutt, men med seks minutter igjen utlignet Bardghji før han fem minutter senere avgjorde.

  Den svenske 17-åringen ble byttet inn bare fire minutter før den første scoringen. Josip Radosevic scoret også for Brøndby, mens Diogo Gonçalves sto for det første FCK-målet.

  FCK leder serien med fire poeng ned til Brøndby på tredjeplass. Det var dermed en toppkamp i København-forstaden søndag. Silkeborg slo Viborg 2-0 og er på annenplass, tre poeng bak FCK.

  Birger Meling og Mohamed Elyounoussi spilte begge hele kampen for FCK, mens Omoijuanfo og Henrik Heggheim ble byttet ut for Brøndby. Håkon Evjen ble dyttet inn på overtid i jakten på utligning. Sebastian Sebulonsen forble ubenyttet reserve for Brøndby. (NTB)

  Superliga: Brøndby IF - FC København
  Foto: Liselotte Sabroe / NTB
 • Rashford i bilulykke etter Burnley-seieren

  Manchester Uniteds Marcus Rashford var involvert i en bilkrasj etter seieren mot Burnley lørdag kveld.

  Ifølge Daily Star skal Rashford først ha tatt buss med laget til klubbens treningsfelt, før han krasjet å vei ut av treningsanlegget.

  På Instagram bekrefter Rashford at han kom uskadd fra ulykken og takker for fanens støtte.

  – Jeg har det bra, folkens. Takk for alle meldingene, skriver United-stjernen.

  Britain Soccer Man United Rashford
  Foto: Jon Super / AP