NRK Meny
Normal

Støtter Hangeland: – Ambisjonene blir vannet ut

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo er enig i Brede Hangelands refs av den norske treningskulturen. Den cupfinaleklare treneren mener vi har det for godt.

Fagermo

KRITISK: Dag-Eilev Fagermo tror alle godene i Norge gjør at norske utøvere stiller for få krav til seg selv.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Brede Hangeland

KLARE MENINGER: Brede Hangeland mener det er et stort forbedringspotensial i den norske treningskulturen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi lever i verdens beste samfunn, og det å leve i et så godt samfunn gjør fort at man stiller krav til andre enn seg selv, sier Odd-treneren til NRK.

I et intervju med NRK refser en kritisk Brede Hangeland treningsmoralen i Norge.

Den tidligere landslagskapteinen mener altfor mange ikke er villige til å legge ned det arbeidet som trengs om man skal nå toppen.

– Der har vi et forbedringspotensial i Norge nå. Det er en trend at man ikke er villig til å legge ned arbeidet som trengs for å nå til topps. Man må gjerne ha gode trenere som forteller deg at du må trene. Men drivkraften må komme innenfra skal du nå langt i idretten. Det nytter ikke at noen forteller deg at du skal springe 100 meter – du må også forstå det selv, og få det inn som en del av de daglige rutinene, sa Hangeland blant annet i intervjuet.

  • Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Fagforening i «hue og ræva»

Fagermo deler synspunktene til Hangeland, og mener at det norske samfunnet har gjort noe med våre egne ambisjoner.

– Vi har jo en fagforening i «hue og ræva» - og støtteordninger for den saks skyld. Vi lever i et fantastisk land, og det skal vi være stolte av, men det kan også gjøre noe med at egne krav og egne ambisjoner blir vannet litt ut, sier han.

Hangeland har den siste tiden vist seg som en frittalende samfunnsdebattant. Nylig skrev han en kronikk sammen med Marit Bjørgen om breddeidrett.

Tidligere har han også refset dagens landslagsspillere for å ikke være ledertyper.

– Det er mulig å bli mye bedre enn vi er nå. Vi kan bli flinkere på talentutvikling. De beste kan få et bedre tilbud. Men i jakten på et sterkere fotballandslag må vi ikke glemme målet med breddeidretten, nemlig å holde barn og unge i aktivitet, sa Hangeland til NRK.

– For stor belastning

NRKs ekspertkommentator i langrenn, Torgeir Bjørn, vet som tidligere langrennsutøver og trener hva som kreves av knallhardt arbeid for å nå toppen.

– Ærlig og hardt arbeid. Enten du var god på 70-tallet eller vi snakker om dagens løpere, så er det dette som ligger i bunnen av alle prestasjoner, sier han.

Langrennseksperten mener likevel dagens unge har flere tøffe utfordringer enn tidligere.

– Det er flere ting å forholde seg til. Man skal både gjøre det treningsarbeidet som trengs, gå på skolen, treffe venner og oppdatere sosiale medier. Det gjør at dagens totalbelastning blir litt for stor for dagens 16-åring, påpeker han.

Fotballnyheter