Hopp til innhold

Hangeland refser norsk treningsmoral

Det er en trend i det norske samfunnet at man ikke er villig til å legge ned arbeidet som trengs for å nå til topps, mener Brede Hangeland.

Brede Hangeland

Brede Hangeland engasjerer seg i den norske idrettsdebatten. Nå mener han norske talenter må trene hardere for å nå til topps i idretten sin.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Brede Hangeland

Brede Hangeland er den eneste nordmannen i Premier League. Her i aksjon for Crystal Palace i duell med West Hams Carlton Cole.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Midt i debatten om hvordan man skal utvikle bedre fotballspillere i Norge, kommer Brede Hangeland med følgende salve:

Hva med litt ærlig og hardt arbeid!

Tar toget til trening

NRK.no snakker med Norges tidligere landslagsfører på telefon før han går på toget hjem fra Crystal Palace sitt treningsfelt i bydelen New Beckenham i London. Hangeland har parkert bilen og kjører kollektivt i god norsk sosialdemokratisk ånd. Under den timelange turen hjem på det privatiserte engelske tognettet, har han kanskje fått tid til tenke over tingenes tilstand i hjemlandet.

Kanskje var det fra lyden av togduren han fikk idéen til å skrive kronikken sammen med Marit Bjørgen som ble publisert i Aftenposten i forrige uke. Kronikken fikk navnet «Det mest vesentlige i idretten», og dreide seg om privatisering i norsk idrett, men også om breddeidretten som folkebevegelse.

Brede Hangeland

Brede Hangeland valgte å gi seg etter 91 landskamper. Her foran 3-0-tapet mot Slovenia i VM-kvalifiseringen i fjor høst.

Foto: Jure Makovec / Afp

Kronikken vakte reaksjoner og debatt. Og det er ingen tvil om at Norges tidligere landslagskaptein både liker, og tør å kaste seg ut i meningsutvekslinger. I tillegg viser det seg altså at han skriver både sine kronikker og illsinte debattinnlegg selv. Men selv om Hangeland etterlyser hardt arbeid, omfavner han også den norske breddemodellen.

– Poenget med idretten er jo ikke at noen skal nå til topps. Idretten skal være fellesskapet der mange kan delta på ulike nivåer, og finne glede i det. Få venner, lære å vinne og tape, og holde seg friske og sunne. Dette er jo langt viktigere enn at jeg klarte å komme meg til Premier League, sier Hangeland og fortsetter:

– Poenget med kronikken var at man må ta vare på idretten som bevegelse, midt opp i debatten om man skal toppe lagene med de beste eller ikke, sier Hangeland til NRK.no.

Indre drivkraft

Kanskje har han fått mer tid til å engasjere seg etter at han kuttet ut landslaget etter 91 landskamper. Karrieren er uansett på hell. Beina er litt stølere etter hver kamp. Det er stadig tyngre å stå opp av senga om morgenen etter 90 minutter. Og spesielt etter ekstraomganger og 3-2-tap mot Newcastle i ligacupen onsdag kveld.

Brede Hangeland

Hangeland spilte 217 ligakamper for Fulham fra 2008 til 2014.

Foto: Joe Giddens / Ap

Men når 33-åringen tenker tilbake på sine ungdomsår i moderklubben Vidar i Stavanger, var det hardt arbeid som gjaldt hele veien.

– I Vidar var holdningen at du måtte trene hardt. Og der har vi et forbedringspotensial i Norge nå. Det er en trend at man ikke er villig til å legge ned arbeidet som trengs for å nå til topps. Man må gjerne ha gode trenere som forteller deg at du må trene. Men drivkraften må komme innenfra skal du nå langt i idretten. Det nytter ikke at noen forteller deg at du skal springe 100 meter – du må også forstå det selv, og få det inn som en del av de daglige rutinene, fortsetter Hangeland.

– Hva gjorde du ekstra i treningsarbeidet?

– Jeg var ikke den som trente før skolen. Jeg var selvsagt med på organisert trening og deretter trente jeg mye med kompiser. Når jeg ser tilbake, hadde vi et bra miljø. Og ikke minst hadde vi et seriøst forhold til utvikling. Vi øvde mye. Vi stod gjerne igjen og øvde på pasninger og mottak og den type ting. Kondisjon og styrke trente vi allerede fra 12-13-årsalderen. Vi var strukturerte på hva vi holdt på med. Og igjen tilbake til dette med fellesskapet – dette var ikke noe jeg kunne gjort alene.

VIKING

Hangeland gikk fra Vidar til Viking i 2000 og var i klubben i fem sesonger.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg var heldig og nådde langt med fotballen, men mine kompiser skal definitivt ha litt av æren for det, sier Hangeland som ikke ble oppdaget av det norske landslagssystemet før han ble tatt ut på U-21-landslaget.

– Sånn sett var jeg nok sent utviklet med tanke på å bli en toppspiller. Jeg var ikke et større talent enn de andre på laget. Men jeg fikk en fin balanse mellom trygghet og utfordringer opp igjennom årene. Det var perfekt for meg, erindrer Hangeland.

– Må være realistiske

Om cirka to uker skal Hangelands tidligere lagkamerater ut i to avgjørende EM-kvalifiseringskamper mot Malta og Bulgaria.

Landslagets resultater har vært like grå som en regnværsdag i Bergen. Norge har langt i fra pirret den norske folkebevegelsen. Hangeland sier at han ikke lengter tilbake selv om det «kriblet» i beina under 2-0-tapet mot Italia.

– Vi er nødt til å være realistiske på hvor gode vi kan bli i fotball. Men det er mulig å bli mye bedre enn vi er nå. Vi kan bli flinkere på talentutvikling. De beste kan få et bedre tilbud. Men i jakten på et sterkere fotballandslag må vi ikke glemme målet med breddeidretten, nemlig å holde barn og unge i aktivitet, sier Brede Hangeland.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden