NRK Meny
Normal

Frykter Drillo ble presset ut etter skittent spill

MARIBOR (NRK.no): Flere styremedlemmer i NFF vil ha svar på om de mektige toppene i forbundet gikk ut over sine fullmakter i samtalen som endte med at Drillo var ferdig som landslagssjef.

Yngve Hallén og Kjetil Siem

Fotballpresident Yngve Hallén (t.v) og generalsekretær Kjetil Siem må svare på spørsmål fra sitt eget styre etter at Drillo måtte gå fra jobben som landslagssjef.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

27. september ble det kjent at Egil «Drillo» Olsen gikk av som norsk landslagssjef med umiddelbar virkning og at Per-Mathias Høgmo skulle lede landslaget i de to siste VM-kvalifiseringskampene.

På pressekonferansen på Ullevaal ble det framstilt slik at Drillo gikk av frivillig. På spørsmål om han følte han hadde fått sparken, svarte Drillo:

– Både ja og nei. Hadde jeg sagt at jeg ville ha de to siste kampene, hadde ikke Per-Mathias tatt jobben. Så jeg kunne sagt nei.

Samtidig lot hovedpersonen det skinne igjennom at han følte seg uønsket.

Fotballpresident Yngve Hallén hevdet også at han hadde fotballstyret i ryggen da han dagen i forveien hadde samtalen som endte med at Drillos dager som landslagssjef var talte.

Men etterpå har det ulmet i NFF-styret.

Skulle ikke presses

NRK har vært i kontakt med fem av styremedlemmene. Ingen av dem ønsker å la seg intervjue. De henviser til at president Yngve Hallén er den som uttaler seg om saken i media.

Men flere bekrefter at de er forundret over ting som skjedde da Drillo mer eller mindre frivillig gikk av som landslagssjef.

Det var riktig nok et enstemmig styre som sto bak ansettelsen av Per-Mathias Høgmo. Styret ga også mandat til at president Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem skulle snakke med Drillo om hans motivasjon for å fullføre VM-kvalifiseringen. Styret mente å ha fanget opp signaler om at Drillo selv kanskje var sliten og ønsket å gå av.

Men styret skal ha vært helt tydelig på at hvis Drillo skulle gå av, var det fordi han selv ønsket avløsning. 71-åringen skulle ikke presses ut av jobben hvis han ønsket å fullføre VM-kvaliken.

Yngve Hallén

Drillo var diplomatisk på pressekonferansen om hans avgang - med NFF-emblem på jakka. Men Yngve Hallén (midten) innrømmer at det ble lagt et visst press på landslagssjefen om å gå av for å gi plass til Per-Mathias Høgmo (t.v.).

Foto: NRK

Hva ble sagt?

Nå stiller flere av styremedlemmene NRK har snakket med spørsmål ved hva som faktisk ble sagt da Hallén og Siem snakket med Drillo. De frykter at det ble lagt et press på Drillo for å tvinge fram et raskt trenerskifte, i strid med styrets ønske og intensjon.

NRK får samtidig bekreftet at avgjørelsen om at Per-Mathias Høgmo skal rapportere direkte til styret, ikke til toppfotballsjef Nils Johan Semb, var forankret i styret. Men flere styremedlemmer stiller spørsmål ved hvordan dette ble kommunisert til Nils Johan Semb, som var på ferie. De opplever at det er uklart om Semb i det hele tatt ble informert om dette før opplysningene ble kjent i media.

– Her er det flere spørsmål som må stilles om hva som faktisk skjedde, og dette er helt klart noe vi må ha en gjennomgang av i ettertid, sier ett av styremedlemmene til NRK.

Fotballpresident Yngve Hallén forstår imidlertid lite av den anonyme kritikken fra sitt eget styre.

– Vi har ikke gjort noe annet enn det forbundsstyret ba oss om å gjøre. Og dersom noen i styret er misfornøyde, så tror jeg at de ville ringt meg og sagt ifra om det, sier han til NRK.no.

Egil Drillo Olsen snakker med Arne Scheie om oppsigelsen på Torsdag. Foto: Nils Fredrik Røren

NRKs Arne Scheie måtte Drillo på hytta søndagen etter oppsigelsen. Eks-landslagstreneren innrømmet at han ble sjokkert over beskjeden.

Forundret Drillo

I torsdagens VG retter Egil Olsens kone Sigrun Vedelden kritikk mot NFFs håndtering av saken. Selv sier Drillo til avisen:

– Jeg var litt skuffet da jeg hørte at et enstemmig styre sto bak avgjørelsen. Det forundrer meg.

Nå viser det seg altså at Hallén og Siem kanskje ikke hadde styret i ryggen for det budskapet de faktisk valgte å framføre for Drillo.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia