NRK Meny
Normal

Katastrofelaget

Nikolas Anelkas utblåsning mot trener Domenech føyer seg inn i rekken av både problemer i Anelkas karriere og i den franske VM-troppen.

Nicolas Anelks (t.v.) og Raymond Domenech

FIENDER: Nicolas Anelka (t.v.) skal ha skjelt ut trener Raymond Domenech i pausen under kampen mot Mexico.

Foto: FRANCOIS MORI / Ap

Anelkas «horesønn»-uttalelse til treneren er bare det siste av svært mange interne stridigheter i den franske VM-troppen som virker å være i full oppløsning.

Avlyste intervju og pressekonferanse

Trener Raymond Domenech ser ut til å ha mistet kontrollen og respekten i spillergruppen, og lørdag avlyste den utskjelte landslagstreneren et direkteintervju med den franske tv-kanalen TF1. Pressekonferansen ble også avlyst.

Hva synes du om Nicolas Anelka? Diskutér nederst i saken!

Nicolas Anelka

HJEM: Nicolas Anelka er kastet ut av den franske VM-troppen og på vei hjem til Frankrike. Dette bildet er fra tidligere i VM.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Nicolas Anelka er den største problemmakeren i troppen og hans karriere er preget av kontroversielle episoder, både i klubbsammenheng der den ustabile spilleren har spilt for åtte forskjellige klubber og skjelt ut fans omtrent overalt hvor han har vært, og på landslaget.

I 2003, etter å ha stått utenfor landslaget i flere år, sa Anelka at «den franske landslagsledelsen må knele for meg før jeg gjør comeback».

Da Domenech ble annonsert som trener i 2004 uttalte spissen:

– Jeg tror jeg aldri kommer til å spille for Frankrike igjen så lenge Domenech er trener. Han kommer ikke til å la meg spille selv om det er 60 000 skader i laget.

– Han er ferdig

De siste dagers oppførsel fra Anelka provoserer flere store fotballpersonligheter Frankrike.

– Han (Anelka) bør aldri mer få bære den franske landslagsdrakten. Etter min mening er han ferdig på landslaget, sier den tidligere franske landslagssjefen Michel Hidalgo som ledet Frankrike til EM-gull i 1984 og VM-semifinale i 1982.

– Jeg er sjokkert over oppførselen hans. Dersom jeg var trener ville jeg bedt han pakke sakene og dra hjem, sier en annen tidligere fransk landslagstrener, Gerard Houllier.

Til og med presidenten reagerer:

– Hvis dette stemmer er det helt uakseptabelt, sier Nicolas Sarkozy.

Spillerne reagerer

Visepresidenten i Det franske fotballforbundet (FFF), Christian Teinturier, utelukker ikke at Anelka er ferdig på landslaget.

– Dersom han sa det han blir beskyldt for å ha sagt, har han ingenting på landslaget å gjøre...dersom han får fortsette aksepterer vi at spillere kan si hva de vil.

– Anelka skulle bedt om unnskyldning eller blitt kastet ut av troppen umiddelbart. Uansett så bør han aldri mer få lov til å bære den franske landslagsdrakten. Verken i kamp eller på trening, sier visepresidenten.

Jeremy Toulalan er en av få spillere som har uttalt seg om Anelkas-episoden.

– Vi er en gruppe som lever tett på hverandre og det er vanskelig å være bestevenn med alle. Personlig kommer jeg ikke til å la være å sentre til en person fordi jeg ikke liker han, men hvis enkelte spillere oppfører seg slik (som Anelka, journ.anm.), blir det vanskelig, sier Lyon-spilleren.

Bråk, bråk og atter bråk

Nicolas Anelkas er et kapittel for seg, men akkurat nå er det flere enn han som skaper uro i den franske troppen:

  • Ifølge den svenske avisen Expressen er Yoann Gourcuff mektig upopulær i troppen. Han spiser flere måltid alene og både Franck Ribery og Nicolas Anelka skal ha presset Raymond Domenech til å sette han på benken mot Mexico.
  • William Gallas skal være forbannet etter at han ble vraket som kaptein til fordel for Patrice Evra. Etter Mexico-kampen gikk han forbi journalistene uten å si et ord. Det eneste han gjorde var å gi fingeren til en av dem.
  • Flere av spillerne skal i oppkjøringskampene før VM ha nektet å spille ballen til hverandre.
  • Raymond Domenech valgte kontroversielt nok å vrake Karim Benzema og Patrick Vieira i VM-troppen.

Problemene har helt klart påvirket Frankrikes VM-innsats - som har vært katastrofal. Tirsdag møter «Les Blues» Sør-Afrika i den siste gruppespillkampen, men ikke en gang seier er godt nok for fransk avansement dersom Mexico og Uruguay spiller uavgjort.

VM-finalisten fra 2006 er på god vei ut av VM 2010 uten æren i behold.

Hva synes du om Nicolas Anelka? Si DIN MENING her!

Fotballnyheter