Fransk fotball i dyp krise

Forrige VMs tapende finalist Frankrike er på vei ut av VM etter 0-2 for Mexico torsdag. - En skam å tape slik, sier én av spillerne.

Raymond Domenech

Det hjalp ikke hvor mye Raymond Domenech gav ordrer til spillerne

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Landslagssjef Raymond Domenech var i hardt vær før kampen. Nå kommer det til å blåse orkan rundt den franske landslagssjefen.

Trenger et mirakel

- Nå trenger vi et mirakel, innrømmet Domenech etter kampen. - Nå må vi være sterke og spille for vår fotballære, og i tillegg må vi ha hjelp av andre, sa Domenech etter at Frankrike for første gang hadde tapt for Mexico i en VM-kamp.

Fortsatt har Frankrike en sjanse til å gå videre. Men uansett har de ikke vist noe som tyder på at de har noe i åttedelsfinalen å gjøre. De har bare vunnet én av sine sju siste kamper, og de har ikke scoret i årets VM. Mot Mexico klarte de bare unntaksvis å vise evne til å skape noe som helst.

Vi snakker altså om VM-vinnerne fra 1998 og finalistene fra 2006.

- En skam

De kom til en rekke cornere, og vant den statistikken 7-1. Men de klarte aldri å omsette noen av dem til farligheter. Før pause skapte de absolutt ingenting, og bare et skudd fra Florent Malouda tidlig i andre omgang kan regnes som en sjanse.

- Det er en skam å tape på denne måten. Det er bare opp til oss selv å redde æren. Vi kan ikke være bekjent av å reise hjem fra et VM uten å vinne en eneste kamp, sa Chelsea-spilleren Malouda.

Da hadde han og de andre franske spillerne gjennomført en kamp uten bevegelse og nesten uten synlig motivasjon, uten plan og uten angrepsspil..

Tafatte Frankrike

Mexico var hakket farligere kampen igjennom, og det var ingen overraskelse at det var de som scoret.

Ledermålet kom snaut 20 minutter etter pause. Den franske offsidefella feilet med noen centimeter, og Manchester Uniteds nye spiller Javier Hernandez hadde plutselig fri bane mot keeper. Hernandez rundet ltt keeper og scoret.

 • Se bildene fra kampen

Cuauhtemoc Blanco

Cuauhtemoc Blanco (37) avgjør kampen på straffespark

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Et kvarter seinere var alt avgjort. Eric Abidal felte Pablo Barrera, og straffen var klar. Mexicos 37 år gamle Cuauhtemoc Blanco, som til daglig spiller for Vera Cruz i 2. divisjon, plasserte ballen sikkert i hjørnet, og 2-0.

Blanco - 37 år og 151 dager - ble dermed den tredje eldste spilleren som har scoret i et VM-sluttspill. Kameruns Roger Milla er eldst, 42 år og 39 dager da han scoret mot Russland i 1994, og svenske Gunnar Gren var 37 år og 236 dager da han scoret mot Vest-Tyskland i 1958.

Kampen i Polokwane ble aldri god. Det begynte friskt, med meksikansk tverrliggerskudd. Men ganske raskt sank intensiteten, og det var langt mellom høydepunktene.

Det ble også mer og mer klart at Frankrikes eneste håp var å holde nullen. For de hadde ingenting å fare med offensivt. Da nullen sprakk, var det derfor også klart at de ville tape.

Frankrike håper fortsatt

Frankrike kan fortsatt gå videre hvis de slår Sør-Afrika, samtidig som kampen mellom Uruguay og Mexico får en vinner. Da venter trolig Argentina i åttedelsfinalen.

Men de to sistnevnte er i den situasjon at de kan spille uavgjort og dermed være sikre på å gå videre begge to.

Hvilken velkomst får Domenech da, når han kommer hjem?

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Supportere tilbake på fotballkamper

  Onsdag kveld var tilskuerne endelig tilbake på seks engelsk fotballstadioner for lag på nivå 2,3 og 4. Den britiske regjeringen åpnet i november for at tilskuere igjen kunne slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.

 • Sikret avansement uten Haaland

  Borussia Dortmund måtte klare seg uten Erling Braut Haaland, men tok seg videre i mesterligaen med 1-1 mot Lazio onsdag kveld.

  Raphaël Guerreiro gjorde at savnet av Haaland ikke ble snakket for mye om da han sendte Dortmund i føringen etter 44 minutter. Ciro Immobile sørget for utligning på straffespark i 2. omgang.

  Guerreiro
  Foto: Bernd Thissen / AFP
 • Barcelona herjet med Ferencvaros

  Antoine Griezmann hælsparket inn 1-0 på innlegg fra Jordi Alba før det var spilt et kvarter. Martin Braithwaite, som startet på topp for Barcelona, doblet ledelsen i det 20. minutt på innlegg fra Ousmane Dembélé. Det avsluttet et angrep i 33 trekk.

  Tokmac Nguen spilte 71 minutter for Ferencvaros.

  Barcelona Griezmann
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP
 • Giroud scoret fire

  Olivier Giroud fortsetter å score viktige europacupmål. Han sto for alle målene da Chelsea slo Sevilla 4-0 på bortebane og sikret gruppeseieren i mesterligaen.

  Den 34-årige franskmannen er stadig blitt avskrevet og holdt på å forsvinne fra London-klubben i forrige overgangsvindu, men han er nå oppe i 16 europacupscoringer denne sesongen og de to foregående. Ingen har scoret flere for en engelsk klubb i den perioden.

  Olivier Giroud
  Foto: Angel Fernandez / AP