Hopp til innhold

Svensk casuals-ekspert advarer Norge: – I Sverige våknet vi for sent

NRK.no har fått tilgang til ferske tall som viser at det i fjor var flere hendelser med fotballbråk i Norge som fort kunne endt med dødsfall - slik svenskene opplevde søndag.

Djurgården Helsingborg

Djurgården-supportere stormet banen da de søndag fikk vite at en av deres egne supportere var drept. Kampen mellom Helsingborg og Djurgården ble stoppet da nyheten om drapet ble kjent.

Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅ / NTB scanpix

Totalt var det over 20 voldshendelser som kunne knyttes direkte til casualsmiljøene, i tillegg til at politiet avverget omlag 15 store hendelser de mener ville endt i store slagsmål.

På generelt grunnlag sier Kripos følgende om situasjonen i Norge:

– Det er meldt om flere voldshendelser i 2013 enn tidligere år. Vi har også sett at det i 2013 har blitt avtalt slåsskamper mellom risikosupportere utenom kampdager, sier seksjonssleder for etteretning i Kripos, Gordon Petterson, til NRK.no.

Supporter

Politiet og ordensvakter måtte jobbe for å få supportere ut av banen søndag.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
Helsingborg

Det er tent lys og lagt ned fotballskjerf på stedet i Helsingborg der en Djurgården-supporter ble drept søndag.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

NRK.no vet at politiet mener flere av episodene kunne endt med dødsfall.

– Tendenser i Norge

Drapet på en svensk Djurgården-supporter søndag har aktualisert problemet.

– Jeg er veldig sint for at dette kan skje. Ja, fotball er viktig, men ikke så viktig at man kan drepe andre mennesker. Det verste er likevel at jeg ikke er overrasket, sier tidligere rikspolitisjef i Sverige, Bjørn Eriksson, til NRK.no.

Han er nå pensjonert, men har jobbet mye med casuals i fotballen og kjenner godt til miljøet i Sverige.

Han er også klar over at det voldelige miljøet vokser i Norge og frykter det kommer et fotballdrap også her.

– Ikke i dag, ikke i morgen, men kanskje i overmorgen. Sverige og Danmark har større problemer enn i Norge og Finland nå, men samtidig kan man se i norsk fotball at noen få lag får tendenser, sier han.

Den tidligere rikspolitisjefen kommer med følgende oppfordring til det norske fotballmiljøet:

– Prøv å stanse dette i tide. Vi var for sent ute i Sverige, vi våknet litt for sent. Dere har alle muligheter til å håndtere dette på en god måte nå.

Går utover uskyldige

Den svenske supporteren som ble offer for brutal vold under serieåpningen - en i utgangspunktet stor festdag for svensk fotball - er et bevis på at fotballvolden er blitt mer nådeløs.

Den 43 år gamle firebarnsfaren skal ha vært en vanlig supporter, altså ikke en såkalt casual som oppsøker bråk. Han skal ha blitt angrepet på vei til stadion, og ifølge Aftonbladet har vitner beskrevet angrepet som helt uprovosert.

– Jeg har ikke alle detaljene i denne saken, men slik jeg har skjønt det dreier det seg om tre personer som utøver voldsomt vold mot en person som ikke har gjort noe annen forbrytelse enn å holde med Djurgården. Da blir det naturligvis veldig vanskelig for politiet å gjøre noe særlig i forkant, sier Bjørn Eriksson.

Fire tilfeller i Norge

Ifølge tallene NRK har sett var det i fjor fire hendelser i Norge hvor uskyldige tredjepersoner ble angrepet.

På generelt grunnlag sier Petterson i Kripos følgende om problemet:

– Det er relativt få episoder og anmeldelser på dette her i landet. Hendelsene er likevel alvorlige nok, særlig når det går utover tredjeperson.

Fotball

 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg gleder meg til å oppleve en ny liga i et annet land. Jeg har vært heldig nok til å oppnå fantastiske ting i min karriere og oppnå alt jeg kan i Spania og Europa, sier Benzema.

  – Nå føles det som tiden er inne for en ny utfordring og et nytt prosjekt. Jeg ser fram til å slutte meg til mine nye lagkamerater og sammen med dem hjelpe til å løfte denne flotte klubben og fotballen i Saudi-Arabia til nye høyder.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Kasper Hjulmand fortsetter som dansk landslagstrener til 2026

  Kasper Hjulmand (51) har forlenget kontrakten som trener for det danske herrelandslaget i fotball til 2026, opplyser det danske forbundet.

  Kasper Hjulmand overtok som sjef for de danske fotballherrene etter Åge Hareide sommeren 2020.

  Året etter ledet han Danmark til semifinalen i EM, der de tapte 1-2 for England etter ekstraomganger.

  I VM i Qatar i 2022 endte Danmark sist i sin gruppe i puljespillet og måtte reise tidlig hjem. (NTB)

  Kasper Hjulmand
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Sju personer straffet for Vinicius-hets

  Sju personer har fått bøter og er utestengt fra spanske fotballstadioner for rasisme mot Real Madrid-spiller Vinicius Junior, melder Spanias regjering.

  I januar ble det startet etterforskning av hatkriminalitet da en dokke som tilsynelatende skulle ligne Real Madrid-profilen ble hengt fra en bro foran klubbens treningsanlegg. Episoden skjedde i forbindelse med byderbyet mot Atlético Madrid.

  Sammen med dokken hang et banner med teksten «Madrid hater Real». I mai ble fire personer pågrepet for episoden, og mandag fikk de straffen. De fikk 700.000 kroner hver i bot og får ikke tre inn på spanske fotballstadioner på to år.

  Tre personer fikk også straffen sin for å ha kommet med rasistiske ytringer mot Vinicius i kampen mot Valencia i mai. De må ut med 60.000 kroner i bot og utestenges i ett år. Valencia har tidligere ytret at de selv vil utestenge dem på livstid. (NTB)

  Soccer Racism
  Foto: Tuane Fernandes / AP
 • Flaskekaster utestengt fra Nadderud stadion ut året

  Lokalavisa Budstikka melder mandag at tilskueren som kastet en flaske på dommeren Rohit Saggi etter kampen mellom Stabæk og Vålerenga forrige uke, ikke får se flere Stabæk-kamper på Nadderud i år, men åpner for nye samtaler i august.

  Saggi ble truffet av en flaske da han var på vei av banen etter kampslutt, og fikk senere påvist hjernerystelse.

  Politiet anmeldte hendelsen. Nå forteller Stabæks arrangementsansvarlig Kjetil Ekeli til Budstikka at klubben har hatt et møte med den mindreårige tilskueren og foreldrene hans.

  – Han har fått en utestengelse fra kamper på Nadderud ut 2023. Vi har avtalt et oppfølgingsmøte i august, med mulighet for å forandre deler av straffen, forteller Ekeli til avisa.

  Ledelsen mener det er på sin plass med en straff, samtidig som de ønsker å gi tilskueren en sjanse.

  Saggi
  Foto: Skjermdump/TV 2 og NRK/Hans Solbakken
 • Haavis Roma tapte cupfinalen 0–1 – Juventus avgjorde tre minutter på overtid

  Emilie Haavi og Sophie Roman Haugs Roma måtte se håpet om cupgull ryke da Barbara Bonansea sikret 1-0-seier for Juventus tre minutter på overtid.

  Roma klarte seg imidlertid langt bedre enn da de tapte 2–5 i sesongens siste seriekamp forrige uke. Lagene møttes også i fjorårets cupfinale, da Juventus også gikk seirende ut.

  Hovedstadsklubben holdt lenge unna for Juventus angrepsfotball, og så ut til å klare seg hele veien til ekstraomganger, men i det 93. spilleminutt fikk Bonansea endelig hull på byllen og sikret med det cupgullet.

  Roma vant imidlertid sin første Serie A-tittel denne sesongen etter de slo Fiorentina 2–1 i slutten av april.

  (©NTB)

  Emilie Haavi
  Foto: NTB