Fotballagent skremt til taushet om kampfiksing

ULLEVAAL (NRK.no): – Det var skumle karer. Gutter du ikke spøker med, sier tidligere fotballagent Knut Høibraaten om sitt møte med en kampfikser i Albania.

Knut Høibraaten

Tidligere fotballagent Knut Høibraaten med boka der han skriver at han ble tilbudt 800 00 kr for å fikse kampen mellom Moss og Aalesund i 2006.

NRK.no møter Knut Høibraaten i Oslo tirsdag ettermiddag.

Han er på vei til Ullevaal stadion for å fortelle Norges Fotballforbund om det han mener er et konkret tilfelle av kampfiksing i norsk fotball.

En hemmelighet han har holdt på i åtte år.

– Det er ingen tvil om at jeg burde varslet om dette allerede i 2006, men jeg har ikke turt, sier Høibraaten.

– Jeg er jo en tøffing og har bokset en del i mitt liv, men de gutta der spøker man ikke med. Det er ikke flaut å si at man er redd gærne folk. Så enkelt er det, fortsetter han.

800 000 kr

Informasjonen han har vært så redd for å gi videre i frykt for sitt eget liv, fikk han på en strand i Albania mai 2006. Der møtte nordmannen en mann som angivelig jobbet for en stor malaysisk kampfiksingsorganisasjon.

Høibraaten hevder han der og da ble tilbudt 800 000 kroner for å fikse 1. divisjonskampen mellom Moss og Aalesund som skulle spilles en uke senere.

– Det var et skummelt møte og jeg ville bare vekk, sier Høibraaten om hendelsen.

– Jeg fikk inntrykk av at dette var en mann som ikke drev med tull og tøys. Han jobbet med gutta boys. Det var skumle karer. Gutter du ikke spøker med.

Ifølge Høibraaten fikk han beskjed om å kjøpe spillere slik at Moss tapte med minst tre mål. Det han ikke ga til spillere skulle han få beholde selv.

Høibraaten takket nei.

Glad for NFF-møte

Informasjonen rundt kampfiksingen ble først kjent i Høibraatens bok «Fotballagenten» som kom ut for tre uker siden.

Høibraaten har jobbet som fotballagent og det var i lys av dette virke, og at han var norsk, han ble kontaktet av kampfikseren i 2006.

Norges Fotballforbund kontaktet den tidligere fotballagenten etter at informasjonen ble kjent. Tirsdag møttes de altså til samtaler på Ullevaal stadion.

Verken Høibraaten eller NFF sier det kom frem flere opplysninger rundt kampen enn det som allerede er kjent i boken.

Men Høibraaten omtaler møtet med forbundet som «veldig bra».

– Jeg følte at de tok meg på alvor, sier han.

Fotballforbundet har i sine undersøkelser allerede kontaktet Moss, Aalesund og dommer Svein-Erik Edvartsen, som dømte den aktuelle kampen.

– Vi undersøker påstandene. Moss og Aalesund tar våre henvendelser seriøst og svarer så godt de kan, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn.

– Håper ikke de finner meg

Aalesund vant kampen i 2006 5-0 og Høibraaten er overbevist om at mannen på stranda i Albania fikk noen andre til å fikse den.

– Jeg er ganske sikker på at kampen ble fikset, sier han.

Høibraaten har nå sluttet som fotballagent.

– Frykter du at kampfiksingsmiljøet du var i kontakt med kan spore deg opp i dag?

– Jeg håper ikke det, sier han og legger til:

– Jeg har en nabo som hele tiden ringer og spøker med at det kommer noen mørke biler opp gårdsveien, men jeg er ikke så redd at jeg snur meg over skulderen.

Fotballnyheter