Forteller om enkel kampfiksing: – Vi ga ikke 100 prosent og tapte alltid 2-1

ÅRHUS (NRK.no): Mario Cizmek (37) har fått livet totalt snudd på hodet etter å ha delt sin historie om skyggesiden av fotballen: Å jukse for å tjene penger.

Kroatia

Tidligere fotballspiller Mario Cizmek fortalte hvordan og hvorfor han valgte å være en del av kampfiksingen i hjemlandet.

Foto: Thomas Søndergaard / Play the Game 2013

Den tidligere fotballspilleren er nervøs der han sitter på første rad under årets Play The Game- konferanse på Jylland. Åpningstema er det stadig økende problemet med kampfiksing i Europa.

Cizmek er en av svært få europeiske fotballspillere som har tilstått kampfiksing og som står frem. Denne uken fikk et hundretalls journalister, akademikere og sportsmyndigheter høre hans historie.

Han er langt fra noen superstjerne, men har 250 klubbkamper i Kroatia, på Island og i Israel. Etter 2010 har han imidlertid blitt svært kjent i hjemlandet. Men ikke på en positiv måte.

37-åringen er ikke stø i engelsk muntlig. Han ser sjelden bort fra det nedskrevne manuset mens han setter ord på hva som førte til at han ble en fiende av spillet han elsker - etter en 16 år lang proffkarriere.

Fristet av pengene

Sesongen 2009/10 var ille for FC Croatia Sesvete. Da det gjenstod seks kamper var både det sportslige og det økonomiske i klubben fullstendig mislykket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Konferanse

En sal fylt av journalister, akademikere og sportsmyndigheter lyttet til Mario Cizmeks foredrag.

Foto: Thomas Søndergaard / Play the Game 2013

Klubben var allerede ute av øverste serie. Spillerne var uengasjerte, deprimerte og gjeldstynget.

– Vi hadde ikke fått lønn på 14 måneder, forteller Mario.

En dag kom en kjenning med et forslag. Denne mannen var en velkjent, lokal fotballmann. Han tok kontakt med åtte av spillerne.

– Dette var en mann vi hadde kjent siden barndommen, forteller Mario.

– Lett bytte

Spillerne hadde stor tiltro til han. Forslaget hans var hvordan spillerne kunne tjene penger på kampfiksing av klubbens seks siste og ubetydelige kamper. Mannen fortalte i detalj hva de skulle gjøre.

– Vi var et lett bytte for kriminelle. Jeg fikk 3000 euro per kamp for å tape, forteller Mario.

Ifølge organisasjonen FIFPro, er det svært vanlig i Øst-Europa at spillere som ikke får lønn er mer utsatt for oppmerksomhet fra kriminelle.

Ifølge en undersøkelse gjort i 15 land, kjent som The Black Book fra 2011, fortalte over 500 spillere at de ofte måtte vente på lønn i opptil 12 måneder.

– Over halvparten av disse «sårbare» spillerne hadde blitt kontaktet av kamp-fiksere, forteller Wil van Megen, som er juridisk rådgiver for FIFPro.

– Sov ikke om natten

Den internasjonale spillerorganisasjonen mener at kampfiksingen reduseres dersom de grunnleggende rettighetene til spillerne ivaretas. Å få lønn i rett tid er en slik rettighet.

Mario

Mario Cizmek fortalte om en tøff tid etter å ha stått frem med sin historie.

Foto: Thomas Søndergaard / Play the Game 2013

I Marios klubb var det hele åtte spillere som var «kjøpt», forteller Mario.

– Vi tapte alltid 2-1. Åtte spillere var enig om opplegget. Det var enkelt. Vi ga ikke 100 prosent. Så tapte vi.

– Følelsen var forferdelig, jeg sov ikke om natten. På den tida var det utenkelig for meg å ta kontakt med det kroatiske fotballforbundet. Vi tenkte kun på å overleve.

Skilt og utestengt på livstid

I 2010 ble han arrestert. Politiet kom hjem og hentet fotballspilleren foran de to døtrene. Mario forteller hvor skamfull han var. Deretter fulgte 47 dager i fengsel før rettsaken startet. Totalt er 24 personer fra tre klubber dels under etterforskning og behandling i rettsapparatet i Kroatia.

Selv venter også Mario på en endelig dom i saken.

FIFPro og den nasjonale spillerorganisasjonen i Kroatia har i ettertid vært behjelpelig. Ifølge Mario har fotballspillere i Kroatia ingen rettigheter, de lever som slaver under grådige klubbeiere. Og det er lite det kroatiske fotballforbundet har gjort for å bedre de økonomiske rettighetene for spillere.

Etter å ha fortalt historien sin på konferansen er han lettet. Han har blitt skilt fra kona og er utestengt fra fotball i Kroatia på livstid.

Han har mistet mange venner. Men han vil bruke sin historie for å advare andre unge fotballspillere som blir fristet.

– Jeg får aldri tilbake livet mitt. Men jeg løper ikke unna, sier Mario.

Fotballnyheter