Høydepunkter 27. runde

Follo lå under 0-2 og hadde en mann mindre, men Alexander Ruud Tveter snudde kampen og reddet poeng for hjemmelaget med to scoringer.

Video Follo - Sarpsborg

Tabell og resultater fra 1. divisjon

Follo best med 10 mann

Follo - Sarpsborg 08 2-2

Sarpsborg hadde lenge god kontroll i borteoppgjøret mot et Follolag som er klar for cupfinalen, samtidig som det stadig ser mer sannsynlig ut at de blir i finne i 2. divisjon neste sesong. Men mot slutten reiste hjemmelaget seg og snuddet det som så ut som en klar borteseier, til uavgjort.

Sarpsborg startet sterkt

Sarpsborg tok initiativet fra start og hadde tre gode målsjanser før det var gått et kvarter. Scoringen kom imidlertid ikke før på overtid i 1. omgang, etter at Joackim Jørgensen, på noe heldig vis slo et innlegg som endte i mål.

Scoringen var fortjent, på tross av at begge lag hadde latt tempoet synke utover omgangen etter Sarpsborgs friske start.

2. omgang startet bra for Sarpsborg, som fortsatte og styre kampen. Etter 58 minutter fikk de scoring nummer to, ved Morten Giæver. Dermed så det mørkt ut for hjemmelaget.

Ruud Tveter tente håpet

Fem minutter etter 0-2 scoringen pådro Patrik Karoliussen seg rødt kort. Med to mål mot og en mann mindre, var det ikke mange som hadde tro på at hjemmelaget skulle få noe ut av kampen.

Men Follo er et lag man aldri skal avskrive. Det beviste de mot Rosenborg i semifinalen i cupen. Det røde kortet var kanskje akkurat hva de trengte for å våkne.

I det 73 minutt ble Alexander Ruud Tveter spilt gjennom av Bwamy. Deretter banket han ballen elegant i stangen og i mål. Dermed kunne Follo øyne et håp, til tross for at det var bortelaget som hadde dominert kampen.

Ti minutter før slutt slo Ruud Tveter til igjen. Etter et godt angrep fra Follo, var det unggutten som satte returen i åpent mål, til stor jubel for hjemmefansen.

Follo fortsatt sist

Med ett poeng fra dagens kamp ligger fortsatt Follo sist på tabellen. Det er fem poeng til lagene over streken, men Follo har dårligere målforskjell. Det gjenstår kun tre kamper og spille, dermed må Follo vinne minimum to, hvis de skal ha håp om å klare seg.

Hadde Sarpsborg tatt tre poeng ville de tatt over andreplassen på tabellen, men med Follos to sene scoringer, er det fortsatt Fredrikstad som ligger på plassen bak Sogndal, mens lagene bak Sarpsborg begynner å ta innpå.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

Moss tok tre viktige poeng

Video Moss - Strømmen

Moss-Strømmen 2-0

Moss tok tre livsviktige poeng mot Strømmen i ettermiddagens oppgjør på Melløs. Moss lå helt sist på tabellen foran oppgjøret mot Strømmen i dag. Strømmen jakter kvalikplass og kunne med seier ha gått forbi Nybergsund og tatt inn på Ranheim.

Moss fikk en pangstart og etter kun to minutter satte Halvard Simonsen inn det første målet for vertene. Moss holdt ledelsen inn til pause, Strømmen skapte få sjanser og Moss ledet fortjent. Moss fortsatte å være det beste laget i 2. omgang og kun et kvarter ut doblet Thomas Klaussen ledelsen for Moss. Strømmen stod fram som litt tafatte og skapte lite, dermed kunne Moss beholde alle tre poengene hjemme på Melløs.

Moss klatrer med dagens seier forbi Follo, som spilte uavgjort i dag, men har fortsatt fire poeng opp til sikker plass og må fortsette å vinne hvis de skal overleve i årets 1. divisjon. Strømmen forblir på en syvende plass, med 34 poeng, seks poeng bak Ranheim på kvalikplass, før de har spilt sin kamp i denne runden.

Poengdeling i Hedmark

NIL-Trysil - Bryne 2-2

Nybergsund lå seks poeng bak Ranheim på kvalik-plass foran oppgjøret mot laget fra Jæren. Med seier i dag kunne de tatt inn på Ranheim før deres kamp mot Bodø/Glimt. Bryne lå under streken foran oppgjøret mot laget fra Trysil, men kunne med seier klatret flere plasser over.

Nybergsund fikk en meget god start, Mirza Durakovic satte inn ledelsen for vertene etter knapt et kvarter spilt. Ledelsen holdt til pause og hjemmelaget ledet fortjent. Etter hvilen kom Bryne ut i 100 og fikk uttelling 20 minutter ut i andre omgang. Geir Andre Herrem satte inn utligningen for gjestene. Kun fem minutter senere sendte kim Ojo hjemmelaget opp i ledelsen igjen, og kunne få minutter senere ha scoret ett til, men i stedet utlignet bryne igjen. Denne gangen var det Christer Fjellstad som satte ballen i mål. Dermed endte det 2-2 på Nybergsund stadion. Remond Macougne Mendy fikk direkte rødt kort, seks minutter før slutt etter en tøff duel mot Klaus Viksdal Pettersen.

Nybergsund er dermed fem poeng bak kvalik plass, mens Bryne klatrer over streken med like mange poeng som Sandnes Ulf og Tromsdalen. Sandnes møter Alta senere i kveld.

Sogndal snublet stygt

Video Løvham - Sogndal

Løv-Ham – Sogndal 2-0

Sogndal kunne feire opprykk med tre poeng mot Løv-Ham i dag i og med at Sarpsborg avga poeng. Men Løvene fra Fyllingsdalen kjempet med nebb og klør og fikk lønn for strevet.

Sogndal åpnet kampen best og styrte det meste i første omgang. Løv-Ham angrep nesten ikke de første førtifem minuttene og så svært tannløse ut forover på banen. Sogndal klarte heller ikke å skape de store sjansene og ved pause viste sjansestatistikken 1-0 til Sogndal. Men i andre omgang steg nivået på både spill og dramatikk.

To straffer og rødt kort

Løv-Ham ble litt bedre etter hvilen og kom til et par sjanser, men det var Sogndal som styrte spillet. Men i det 71. minutt dukket Arve Walde plutselig opp og satte inn 1-0 for hjemmelaget. Tre minutter senere var det duket for dramatikk på Varden Amfi. Sogndals keeper, Piotr Leciejewski, laget straffe og fikk rødt da han dyttet dommeren etterpå. Arve Walde fikk sjansen til å sette inn sitt andre mål for dagen, men reservekeeper, Jospeh Bendik, reddet straffen.

Sogndal presset på for utlikning, men fikk i stede en ny trøkk mot seg. Keeperhelten Bendik viste at han har spilt lite kamper denne sesongen og laget dagens andre straffe med en klønete inngripen. Den satte brann-klare Fredrik Haugen inn og dermed kunne Fyllingsdalen feire serielederskalp.

Løv-Ham ligger nå på fjerdeplass fem poeng bak andreplassen og direkte opprykk. Svært strekt av et lag som hadde tiendeplass som bestenotering før denne sesongen. Sogndal troner på toppen og har nettopp Fredrikstad i neste kamp noe som selvsagt blir en avgjørende match for flere lag.

Mjøndalen tok ny seier

Video Mjøndalen - Tromsdalen

Mjøndalen-Tromsdsalen 4-0

Mjøndalen er i siget og hadde tre strake seiere før de tapte mot Sarpsborg i den forrige runden av årets 1. divisjon. Tromsdalen har også vist god form i det siste, og stod med tre seiere på de fire siste kampene før møtet med Mjøndalen.

Hjemmelaget fikk en pangåpning, og det tok kun tre minutter før Mads Hansen satte inn 1-0 målet for vertene. Etter et kvarter spilt ble den samme Hansen felt innenfor sekstenmeteren og Erik Midtgarden satte straffen sikkert i mål. Tromsdalen skapte godt med sjanser men maktet ikke å få ballen i mål så 2-0 ledelsen holdt til pause for de brunkledde. Et kvarter ut i den andre omgangen satte Joachim Olsen Solberg inn kampens tredje mål. Der i fra og ut hadde ikke gjestene mye og stille opp med, men vertene var sultne på mer og i det 90 minutt satte Abdou Darboe inn det fjerde for Mjøndalen og seieren var et faktum.

Dermed er Mjøndalen oppe i 31 poeng på en tiende plass, mens Tromsdalen ligger under streken med 28 poeng, like mange som Sandnes Ulf og Bryne på plassene over.

Kvalifiseringshåpet lever

Video Bodø Glimt - Ranheim

Bodø/Glimt - Ranheim 3-1

Bodø/Glimt var helt avhengige av tre poeng hjemme mot Ranheim i dag hvis de fortsatt skulle være med i kampen om den siste kvalikkplassen.

Håvard Sakariassen sendte hjemmelaget i ledelsen, men Vegard Voll utlignet etter pause. Det så lenge ut som om det skulle ende med poengdeling, men takket være to sene scoringer av Michael Haukås og nevnte Sakariassen kunne Glimt stikke av med alle poengene.

Dermed lever fortsatt oppryksdrømmen for hjemmelaget, som ligger fem poeng bak Løv-Ham og Ranheim på de siste kvalikkplassene.

Alta avgjorde på overtid

Video Alta - Sandnes Ulf

Alta - Sandnes Ulf 1-0

Markus Rolandsen ble den store helten for hjemmelaget da han avgjorde kampen fire minutter på overtid. Rolandsen rev seg fri på bakerste stolpe og stupheadet et langt innkast fra Aleksandar Vasilev i mål.

Alta var det førende laget gjennom hele kampen og det var absolutt en fortjent seier. Med tre poeng i dag ligger laget på 7. plass med fem poeng opp til kvalifiseringsplass.

Sandnes Ulf på sin side ligger skummelt plassert like over streken og har like mange poeng som Tromsdalen som ligger på direkte nedrykk.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

– Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

Andreas Georgson og Gjermund Åsen
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

– Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

Det melder klubben på egne nettsider.

– Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

– De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange