Hopp til innhold

Høgmo vil teste Strømsgodsets målmaskin

DRAMMEN /OSLO (NRK.no): Per-Mathias Høgmo tar inn tre debutanter og gjør flere endringer i sin aller første landslagstropp. Blant annet har han funnet plass til eliteseriens store formspiller Ola Kamara.

ola

Strømsgodsets Ola Kamara er tatt ut til sin første a-landslagssamling. Han er en av tre debutanter i Per Mathias Høgmos første landslagstropp.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix


– Jeg har vært spent, og er veldig glad for at jeg får lov til å bli med, sier Ola Kamara til NRK.no, som sto ved siden av spissen under mandagens landslagsuttak.

per

Per Mathias Høgmo måtte ta ut en ny landslagstropp, fire dager etter at han begynte i sin nye jobb som landslagssjef.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Der ble det klart at Høgmo lar Kamara får sin første a-landslagssamling. Gratulasjonsmeldingene begynte umiddelbart å renne inn på 23-åringens mobiltelefon.

– Det er noen meldinger og tapte anrop nå. Det er fint å vite at mange unner meg suksess, sier Kamara.

Har spisskompetanse

Strømsgodset-spilleren har banket inn mål etter returen til norsk fotball i sommer. Så langt står han med ti scoringer på ni kamper, etter blant annet et hattrick da Sogndal ble slått 5-0 i forrige uke.

– Ola har spisskompetanse på å score mål. Jeg vil se ham på samling allerede nå, sier Høgmo.

Kamara vendte i sommer tilbake til Strømsgodset etter et mislykket utelandsopphold. Han prøvde seg i både SV Ried og 1860 München (lån), men klarte aldri helt å slå gjennom.

Ble bedre av mislykket opphold

Tilbake i Norge løsnet det omsider. Kamara har aldri vært i bedre form, noe han faktisk takker det mislykkede proffoppholdet for.

– Det at jeg feilet i Tyskland, har nok mye å si for at jeg er så god akkurat nå. Jeg fant også ut at det nivået der er menneskelig, og har blitt litt mer voksen. Og så har jeg kommet tilbake til et bra lag, og fått lov til å være med med en gang. Jeg har prestert bra og vært effektiv, men det er også fordi laget er godt, forklarer Kamara.

Stefan Johansen er det andre Strømsgodset-innslaget i troppen. Han var naturligvis fornøyd med å få lagkameraten med seg på samling.

– Vi er gode kompiser, så det er kjempemessig å få følge av ham på landslaget. Jeg tror Ola passer veldig bra inn. Han er kanskje den beste spissen i Norge, sier Johansen.

Åtte spillere ut

martin

Moldes Martin Linnes får også sin a-landslagsdebut.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Høgmo inkluderer i tillegg to debutanter til i møtene med Slovenia og Island: Kenneth Høie og backen Martin Linnes.

– André Hansen er ute, så vi må ha inn en ny keeper. Kenneth står for Allsvenskans beste lag og har vært veldig stabil, sier en humrende Høgmo - med klar referanse til sitt eget Djurgården.

– Linnes har offensive kvaliteter som vi trenger, blant annet tempo. Backene er veldig viktig for meg, forklarer Norges nye landslagstrener.

I tillegg gjør Per Ciljan Skjelbred, Valon Berisha og Alexander Tettey landslagscomeback.

Dermed måtte noen av spillerne som var med i forrige tropp ut. Ardian Gashi, Frode Johnsen, Marcus Pedersen, Alexander Toft Søderlund, Espen Ruud, Magnus Lekven, Ruben Yttergård Jensen og André Hanssen er de åtte spillerne som ikke fikk fornyet tillit.

Høgmo holder to plasser i troppen åpne en stund til.

Jevnt uttak

Troppen tok Høgmo ut i samarbeid med sin forgjenger, Egil Olsen, som ble bedt om å gå med umiddelbar virkning torsdag.

– Det kommer til å bli endringer i måten å spille på, varsler Høgmo.

På pressekonferansen uttalte han at han er åpen for å spille med to spisser, men at han foreløpig ikke har bestemt seg for hvordan Norge skal spille mot Slovenia 11. oktober.

– Jeg har tatt ut de 21 spillerne jeg synes var best. På noen plasser er det ganske jevnt. Jeg håper vi får se en spissing fremover, sier Høgmo

En annen type

Kampene mot Slovenia og Island (hjemme) må vinnes om Norge skal en ørliten sjanse til å nå fotball-VM i Brasil.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie tror det norske publikum raskt vil se at Høgmo er en helt annen type trener enn «Drillo».

– Han er en helt annen type på benken. Du får også se en aktiv Per-Mathias Høgmo som følger opp spillerne og reiser rundt til eliteserieklubbene i langt større grad, mener han.

Fotball

  • Solbakken om egen innsats: – Vi har tatt store steg

    Ståle Solbakken møtte pressen etter gårsdagens privatlandskamp mot Kosovo. Tross 3–0 seier måtte han igjen svare på flere spørsmål om egen innsats.

    – Jeg er tillitsfull til at vi har tatt store steg på noen områder, og så har vi ikke lykkes med det viktigste. Det er å avgjøre de, en eller to, nøkkelkampene i EM-kvaliken.

    Solbakken har nå like mange kamper som Lars Lagerbäck hadde da han gikk av som landslagstrener.

    – Sitter du tryggere enn ham?
    – Det er vanskelig å sammenligne. Hvilke motstandere, hvilke perioder, jeg syntes det er umulig å sammenligne. Hvis du tar snittpoengene på meg og Lagerbäck, så tenker jeg at det ikke er så mange andre som har bedre.

    Han oppsummerer at det er veldig få kamper det blir avgjort på som landslagstrener.

    – Og jeg kommer til å våkne om natta til jeg blir 90, om jeg blir 90, om de tre poengene mot Skottland.

    Norge møter Danmark på lørdag til en ny privatlandskamp. Den kan du høre på NRK Sport fra 19.00.

    Ståle Solbakken
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Pengeregn for Mourinho i Tyrkia – får årslønn på over 120 millioner kroner

    Trenerveteranen José Mourinho (61) har skrevet under på en meget lukrativ toårsavtale som trener for tyrkiske Fenerbahçe.

    Klubben opplyste om portugiserens lønn i en børsmelding onsdag kveld.

    I børsmeldingen skriver Fenerbahçe at 61-åringen får en årslønn på 10,5 millioner euro. Det tilsvarer 120,7 millioner kroner.

    Tyrkiske klubber er pliktige til å oppgi lønningene i kontrakter de inngår for å informere sin aksjeholderne.

    Klubben har imidlertid ikke omtalt størrelsen på eventuelle bonuser i Mourinhos kontrakt.

    Mourinho har fått i oppgave å vinne den tyrkiske ligaen, noe Fenerbahçe ikke har klart siden 2014.

    Mourinho har ikke jobbet utenfor topp fem-ligaene i Europa siden 2004, da han forlot Porto etter å ha vunnet Mesterligaen (NTB)

    Jose Mourinho
    Foto: AP
  • Beckham reiste til Sverige for å hylle «Svennis»: – Et godt og hyggelig øyeblikk

    Onsdag kveld landet et privatfly på Karlstad lufthavn. Om bord var Manchester United- og Real Madrid-legenden David Beckham.

    Superstjernen har reist til Sverige for å hylle kreftpasienten Sven-Göran «Svennis» Eriksson, som var landslagssjef for det engelske landslaget under Beckhams storhetstid på midten av 2000-tallet.

    – Det var et godt og hyggelig øyeblikk. Det holder med det, sier «Svennis» i en kort kommentar til Värmlands Folkblad.

    Eriksson, som er alvorlig syk av uhelbredelig kreft, har vært på avskjedsturné verden rundt. 79-åringen har blitt hyllet av mange av sine tidligere klubber.

    I mars fikk Eriksson også sjansen til å lede favorittlaget Liverpool da klubbens legender møtte Ajax på Anfield.

    Svensken ble også hyllet av Benfica foran møtet med Marseille i europaligaen 11. april og Lazio foran Serie A-kampen mot Sassuolo 26. mai. (NTB)

    David Beckham
    Foto: FRANCK FIFE / AFP
  • LHBT-gruppe klaget inn tre Ligue 1-spillere og klubber

    Den franske gruppen «Bleus et Fiers», som kjemper mot homofobi i fotballen, sendte onsdag inn en klage mot tre Ligue 1-spillere og klubber.

    Spillerne og klubbene det gjelder er Mohamed Camara og Monaco, Mostafa Mohamed og Nantes og Nabil Bentaleb og Lille. Klagen begrunnes med «offentlig provokasjon og hat på grunn av seksuell legning».

    Klagen gjelder oppførselen under og etter en anti-homofobi-kampanje i Ligue 1 19. mai.

    Camara har tidligere blitt utestengt i fire kamper av LFP for ikke å støtte den franske ligakampanjen mot homofobi. Han skjulte kampanjens logo på drakten da han spilte for Monaco mot Nantes i sesongens siste kamp.

    24-åringen valgte også å ikke ta del i et gruppebilde der begge lagene sto bak et banner til støtte for LHBT-miljøet.

    Foreningen «Bleus et Fiers» mener at straffen som ble utdelt av LFP ikke var hard nok. Den maliske spilleren kunne maksimalt fått ti kampers utestengelse etter Det franske fotballforbundets regelverk.

    Monacos daglige leder Thiago Scuro sa etter kampen at Camara ikke deltok i kampanjen av religiøse grunner.

    Gruppen hevder også at Mohamed nektet å spille kampen for å unngå å bruke kampanjens t-skjorte for andre år på rad. Bentaleb er klaget inn for å ha unngått å være med på et bilde foran LFPs anti-homofobi-banner.

    Klagen på klubbene går på å ikke ha straffet spillerne.

    Mohamed Camara
    Foto: AP
  • Eriksen senket Sverige i EM-oppkjøringen

    Manchester United-spiller Christian Eriksen ble matchvinner da han sikret 2-1-seier for Danmark hjemme mot Sverige onsdag kveld.

    Kampen var Danmarks nest siste før sommerens fotball-EM i Tyskland. Lørdag tar de imot Norge til generalprøve i Parken.

    Danmark er det eneste skandinaviske landet som har tatt seg til sommerens mesterskap. Kasper Hjulmands mannskap har blitt trukket i gruppe C, hvor de møter Slovenia, England og Serbia. (NTB)

    Denmark Sweden Soccer
    Foto: Liselotte Sabroe / AP

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - Bodø/Glimt

Rasa mot publikum etter «homofobiske gloser»: – Bør ikkje aksepterast

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette