Hopp til innhold

– Tipper du Italia, er du enten en gambler eller bare Italia-frelst

Tyskland-ekspert Jan-Åge Fjørtoft sliter med å finne argumenter for hvordan Italia skal kunne hamle opp med de tyske favorittene.

Fjørtoft og Italia

Andrea Pirlo og hans Italia har aldri tapt mot Tyskland i mesterskap. Jan-Åge Fjørtoft tror det første tapet kommer i kveld.

Foto: NTB Scanpix

Mesut Özil

TØY OG BØY: Mesut Özil har tre målgivende pasninger så langt i EM, og har vært drivkraften bak Tysklands angrepsspill.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

– Tyskland tar stor risiko og kjører på fremover. De holder ikke bare ballen i laget som visse andre lag. Det blir aldri kjedelig å se på, sier Fjørtoft.

Den tidligere Eintracht Frankfurt-spilleren mener styrkeforholdet foran kveldens gigantkamp er 60-40 i favør Tyskland.

Følg EM-semifinalen spark for spark: Tyskland - Italia fra kl 20.45

Hør kampen: NRK P1 fra kl 21.00

Tør ikke avskrive Italia

Tysklands angrepsvillighet imponerer en hel fotballverden, og laget har vunnet samtlige kamper så langt i mesterskapet.

Stakkars Hellas fikk smekk så det sang i kvartfinalen, og var heldige som «bare» slapp inn fire mål mot Klose og co.

Likevel; Fjørtoft mener man aldri kan avskrive Italia.

– Tyskerne har ikke bare vært gode så langt i EM, de har vært fryktelig gode helt siden 2006. Likevel har de et svært ambivalent forhold til Italia. Historisk sett sliter de mot italienerne, sier Fjørtoft, som i tillegg til å være programleder for Viasats mesterligasendinger også jobber som Bundesliga-ekspert for tysk TV.

Italia har faktisk aldri tapt en tellende kamp mot Tyskland, og er ubeseiret i landenes sju møter i EM- og VM-sluttspill.

Grosso Del Piero

Fabio Grosso scoret Italias ledermål i det 119. minutt, før Del Piero satte spikeren godt inn i Tyskland-kista minuttet senere i VM-semifinalen i 2006.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Det siste møtet husker nok tyskerne spesielt godt; da Italia slo dem ut i semifinalen i deres eget VM i 2006.

– Det var veldig, veldig bittert, og jeg var skuffet i flere dager, har tyskernes landslagssjef Joachim Löw, som var Tysklands assistenttrener den gangen, sagt.

Fjørtoft tror imidlertid ikke historien gjentar seg.

– Tyskland er bedre nå enn de var i 2006. Dessuten er revansjelysten stor. De har et mye mer satt lag i dag enn den gang. Stjerner som Özil, Schweinsteiger og Khedira har blitt eldre og bedre, sier han, og legger til:

– Ingen tipper Italia. Tipper du Italia, er du enten en gambler eller bare Italia-frelst.

Bunnsolid italiensk lag

– Italia vinner. De scorer mot slutten av ekstraomgangene, tipper Thomas Høy, president i supporterklubben til AS Roma og EM-blogger for tidsskriftet Josimar.

Thomas Høy

Thomas Høy er president i Romas norske supporterklubb Roma Club Norvegia.

Foto: Privat

Høy følger italiensk fotball med lupe, og mener å se tendenser ved det italienske spillet som gir ham tro på asurblå finalejubel etter kveldens semifinale.

– Italienerne er mestere i å absorbere press. De kan nøytralisere tyskerne på det de er gode på. Det er den store styrken ved dette Italia-laget, sier Høy.

Har kvaliteter

Italia kjempet seg gjennom gruppespillet (vant bare én kamp, mot kasteballen Irland), men viste i kvartfinalen mot England at de har kvaliteter i alle ledd.

Bakerst stod Gianluigi Buffon som en levende vegg, i midtforsvaret tok Andrea Barzagli og Andrea Bonucci piffen ut av Wayne Rooney, og på midten dirigerte Andrea Pirlo det meste som foregikk.

Italias eneste klare svakhet må være angrepsrekka, mener fotballblogger Høy.

– Årets angrepsrekke er den svakeste på mange år. De mangler den store toppscoreren de har hatt tidligere, sier Høy, og refererer til tidligere italienske storscorere som Totti, Inzaghi, Vieri og Del Piero.

Ingen har beseiret Prandellis menn

Cesare Prandelli

Cesare Prandelli på gårsdagens Italia-trening.

Foto: Alik Keplicz / Ap

Så langt har Italia kun scoret fire mål i EM, mot tyskernes ni. Men selv om de ikke scorer mye mål, har Italia vist seg vanskelige å slå.

Italia har fortsatt til gode å tape en tellende kamp (kamper i mesterskap eller kvalifisering) under lagets trener Cesare Prandelli, og har kun sluppet inn fire mål på de siste 14 kampene av betydning.

– Vi har en av de beste midtbanene i europeisk fotball - vi har teft, gode tekniske ferdigheter og fysikk. Vi frykter ingen, sier Prandelli.

Italias sportsavis Gazetto Dello Sport tror italienerne vil stille med en 4-3-1-2-formasjon mot tyskerne, med tysk-italienske Riccardo Montolivo i en playmakerrolle bak Mario Balotelli og Alessandro Diamanti på topp.

Dersom Italia skal stikke av med seieren, må det skje på følgende måte, mener Høy:

– Italia må forsøke å holde tempoet nede. Eneste måten Italia kan vinne på, er om det blir en kamp med få mål. Det handler om å stagge spillet så lenge som mulig, sier Høy.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland