NRK Meny
Normal

– Tipper du Italia, er du enten en gambler eller bare Italia-frelst

Tyskland-ekspert Jan-Åge Fjørtoft sliter med å finne argumenter for hvordan Italia skal kunne hamle opp med de tyske favorittene.

Fjørtoft og Italia

Andrea Pirlo og hans Italia har aldri tapt mot Tyskland i mesterskap. Jan-Åge Fjørtoft tror det første tapet kommer i kveld.

Foto: NTB Scanpix

Mesut Özil

TØY OG BØY: Mesut Özil har tre målgivende pasninger så langt i EM, og har vært drivkraften bak Tysklands angrepsspill.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

– Tyskland tar stor risiko og kjører på fremover. De holder ikke bare ballen i laget som visse andre lag. Det blir aldri kjedelig å se på, sier Fjørtoft.

Den tidligere Eintracht Frankfurt-spilleren mener styrkeforholdet foran kveldens gigantkamp er 60-40 i favør Tyskland.

Følg EM-semifinalen spark for spark: Tyskland - Italia fra kl 20.45

Hør kampen: NRK P1 fra kl 21.00

Tør ikke avskrive Italia

Tysklands angrepsvillighet imponerer en hel fotballverden, og laget har vunnet samtlige kamper så langt i mesterskapet.

Stakkars Hellas fikk smekk så det sang i kvartfinalen, og var heldige som «bare» slapp inn fire mål mot Klose og co.

Likevel; Fjørtoft mener man aldri kan avskrive Italia.

– Tyskerne har ikke bare vært gode så langt i EM, de har vært fryktelig gode helt siden 2006. Likevel har de et svært ambivalent forhold til Italia. Historisk sett sliter de mot italienerne, sier Fjørtoft, som i tillegg til å være programleder for Viasats mesterligasendinger også jobber som Bundesliga-ekspert for tysk TV.

Italia har faktisk aldri tapt en tellende kamp mot Tyskland, og er ubeseiret i landenes sju møter i EM- og VM-sluttspill.

Grosso Del Piero

Fabio Grosso scoret Italias ledermål i det 119. minutt, før Del Piero satte spikeren godt inn i Tyskland-kista minuttet senere i VM-semifinalen i 2006.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Det siste møtet husker nok tyskerne spesielt godt; da Italia slo dem ut i semifinalen i deres eget VM i 2006.

– Det var veldig, veldig bittert, og jeg var skuffet i flere dager, har tyskernes landslagssjef Joachim Löw, som var Tysklands assistenttrener den gangen, sagt.

Fjørtoft tror imidlertid ikke historien gjentar seg.

– Tyskland er bedre nå enn de var i 2006. Dessuten er revansjelysten stor. De har et mye mer satt lag i dag enn den gang. Stjerner som Özil, Schweinsteiger og Khedira har blitt eldre og bedre, sier han, og legger til:

– Ingen tipper Italia. Tipper du Italia, er du enten en gambler eller bare Italia-frelst.

Bunnsolid italiensk lag

– Italia vinner. De scorer mot slutten av ekstraomgangene, tipper Thomas Høy, president i supporterklubben til AS Roma og EM-blogger for tidsskriftet Josimar.

Thomas Høy

Thomas Høy er president i Romas norske supporterklubb Roma Club Norvegia.

Foto: Privat

Høy følger italiensk fotball med lupe, og mener å se tendenser ved det italienske spillet som gir ham tro på asurblå finalejubel etter kveldens semifinale.

– Italienerne er mestere i å absorbere press. De kan nøytralisere tyskerne på det de er gode på. Det er den store styrken ved dette Italia-laget, sier Høy.

Har kvaliteter

Italia kjempet seg gjennom gruppespillet (vant bare én kamp, mot kasteballen Irland), men viste i kvartfinalen mot England at de har kvaliteter i alle ledd.

Bakerst stod Gianluigi Buffon som en levende vegg, i midtforsvaret tok Andrea Barzagli og Andrea Bonucci piffen ut av Wayne Rooney, og på midten dirigerte Andrea Pirlo det meste som foregikk.

Italias eneste klare svakhet må være angrepsrekka, mener fotballblogger Høy.

– Årets angrepsrekke er den svakeste på mange år. De mangler den store toppscoreren de har hatt tidligere, sier Høy, og refererer til tidligere italienske storscorere som Totti, Inzaghi, Vieri og Del Piero.

Ingen har beseiret Prandellis menn

Cesare Prandelli

Cesare Prandelli på gårsdagens Italia-trening.

Foto: Alik Keplicz / Ap

Så langt har Italia kun scoret fire mål i EM, mot tyskernes ni. Men selv om de ikke scorer mye mål, har Italia vist seg vanskelige å slå.

Italia har fortsatt til gode å tape en tellende kamp (kamper i mesterskap eller kvalifisering) under lagets trener Cesare Prandelli, og har kun sluppet inn fire mål på de siste 14 kampene av betydning.

– Vi har en av de beste midtbanene i europeisk fotball - vi har teft, gode tekniske ferdigheter og fysikk. Vi frykter ingen, sier Prandelli.

Italias sportsavis Gazetto Dello Sport tror italienerne vil stille med en 4-3-1-2-formasjon mot tyskerne, med tysk-italienske Riccardo Montolivo i en playmakerrolle bak Mario Balotelli og Alessandro Diamanti på topp.

Dersom Italia skal stikke av med seieren, må det skje på følgende måte, mener Høy:

– Italia må forsøke å holde tempoet nede. Eneste måten Italia kan vinne på, er om det blir en kamp med få mål. Det handler om å stagge spillet så lenge som mulig, sier Høy.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.