FIFA vil etterforske Lundekvams uttalelser

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) annonserer at de vil etterforske Claus Lundekvams uttalelser om at det skal ha foregått utbredt kampfiksing blant Premier League-spillere.

Claus Lundekvam

FIFA vil gå Claus Lundekvams uttalelser etter i sømmene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

«FIFA er i gang med å overvåke saken og vi har involvert vår etterforskningsleder i England» heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

I kjølvannet av den angivelige kampfiksingssaken i norsk fotball, gikk Claus Lundekvam mandag ut og avslørte overfor NRK at han og hans tidligere lagkamerater i Southampton drev ulike former for kampfiksing i Premier League.

Les: Lundekvam om kampfiksing: – Vi gjorde det nesten hver uke

– Vi kunne inngå en avtale med motstanderens kaptein om å for eksempel vedde på første innkast, første corner, hvem som startet med ballen, et gult kort eller et straffespark. Slike ting vi hadde innflytelse på. Det var veldig lett for oss å manipulere, sa 39-åringen, som la opp som fotballspiller i 2008.

Midtstopperens uttalelser har vakt stor oppsikt også i britisk presse, der blant andre tabloidavisen The Sun slo nyheten stort opp onsdag morgen.

Østenstad: - Rare uttaleleser

Egil Østenstad spilte sammen med Lundekvam i Southampton i tre sesonger på slutten av 90-tallet. Han sier at han ikke kjente til at noe slikt forekom.

- Jeg synes det er rare uttalelser Claus Lundekvam kommer med. Jeg har ikke sett eller merket noe slikt verken i Southampton eller de tre andre britiske klubbene jeg har spilt for. Selvsagt har jeg opplevd enkelte spillere som har slitt med gambling, men dette er helt fjernt for meg at noe slikt skjedde mens jeg spilte i klubben, sier Østenstad til NRK.

En annen av Lundekvams tidliger lagkamerater, Francis Benali, avviser Lundekvams påstander.

- Jeg kan helt kategorisk si at jeg ikke har noen som helst kjennskap til påstandene fra Claus.

- Slik dette er kommet ut, ser det ut som alle var med på det og visste om det. Det var ikke tilfellet, sa Benali til engelske BBC.

- Var med én gang

Matthew Le Tissier, også Southampton-spiller på 90-tallet, innrømmet allerede i 2009 at han én gang hadde vært med på et slikt veddemål om kampens første innkast.

Det omfattet 10.000 pund, men mislyktes fordi en av spillerne ikke visste om det.

- Jeg var aldri mer med på dette, og tar sterk avstand fra slike hendelser, sier Le Tissier i dag.

Les også: Lundekvams kampfiksing ryster britisk presse

«En sensasjonell bettingskandale ryster Premier League» skrev tabloidavisen.

Onsdag ettermiddag kom meldingen om at FIFA nå vil gå Lundekvams uttalelser etter i sømmene.

39-åringen, som nå jobber som TV2s Premier League-ekspert, tilbragte hele sin profesjonelle karriere i Southampton. Fra 1996 til 2008 spilte han 375 seriekamper for den engelske klubben.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Lundekvam etter at FIFA-etterforskningen ble kjent.

VIDEO: Se langt intervju med Lundekvam om kampfiksing!

Claus Lundekvam forteller her om kampfiksing mens han spilte i engelske Premier League. Lundekvam har de senere år innvolvert seg i arbeidet mot rus-, alkohol- og spilleavhengighet.
Fakta om Claus Lundekvam: Født 22. februar 1973 i Austevoll. Spilte for Brann 1993-1996 (53 seriekamper/1 mål). Spilte for Southampton 1996-2008 (375 ligakamper/2 mål). Er nordmannen med flest ligakamper i England. 40 landskamper fra 1995-2005, 2 mål.

Lundekvam om kampfiksing i Premier League

Fotballnyheter