Hopp til innhold

Ferguson hyller Solskjær i ny bok

LONDON/OSLO (NRK.no) I selvbiografien utgitt tirsdag karakteriserer Sir Alex Ferguson Ole Gunnar Solskjær som den aller beste til å avslutte et angrep.

Alex Ferguson

PÅ PRESSEKONFERANSEN: Alex Ferguson møtte pressen tirsdag formiddag for å snakke om sin nye selvbiografi.

Foto: Espen Aas / NRK

Den tidligere Manchester United-managerens nye selvbiografi ble presentert på en pressekonferanse i London klokken to norsk tid. Mange hadde store forventninger til hva Alex Ferguson ville si om sine tidligere stjernespillere.

En episode mange har ventet å høre Ferguson fortelle om var den gangen skotten sparket til en fotballsko og traff David Beckham i ansiktet, etter at Arsenal slo Manchester United ut av FA-cupen i 2003.

– Beckham får det glatte lag av Ferguson i den nye boken. Ferguson skriver at Beckham så på seg selv som større enn Ferguson – noe han ikke kunne tolerere, forteller NRKs korrespondent i London, Espen Aas.

Ferguson letter også på sløret og røper at han ble tilbudt jobben som landslagstrener i England to ganger i løpet av sin periode i Manchester.

Hyller Solskjær

Ferguson og Solskjær

FIKK ÆRESKAMP: Sir Alex Ferguson omfavner Ole Gunnar Solskjær før nordmannens testimonial-kamp i august 2008.

Foto: Lindsey Parnaby / NTB scanpix

En rekke norske spillere har spilt under Fergusons ledelse i Manchester United – den mest profilerte av dem er nåværende Molde-trener Ole Gunnar Solskjær.

– I boken skriver Ferguson at Solskjær var den aller beste til å avslutte et spill – hans avslutninger kunne være majestetiske, sier Aas.

Solskjær skjøt seg for alvor inn i hjertet til Manchester United-fansen da han avgjorde mesterliga-finalen mot Bayern München i 1999.

Ferguson skriver videre at Andy Cole, Eric Cantona, Ruud Van Nistelrooy og Wayne Roone var de beste målscorerne, men at ingen leste spillet slik som Solskjær.

– Ferguson beskriver Solskjær som en fantastisk analytiker, og som en snill gutt. Solskjær ville aldri kreve plass – det var det Cole Yorke og Sheringham som sto for.

– I tillegg skriver han at Solskjær alltid hadde rett fokus. Han tok notater på trening, han fulgte med på kampen istedenfor å se på tribunene og han hadde et klart mål om å bli trener selv, forteller Aas.

– Rooney var ikke god nok

David Beckham og Ole Gunnar Solskjær

SPILTE MED LEGENDER: Ole Gunnar Solskjær omtales i Alex Fergusons nye selvbiografi. Det gjør også fotballikonet David Beckham, som her feirer scoring sammen med den norske spissen.

Foto: Darren Staples / Reuters

Mange var også spent på hva Ferguson ville skrive om det siste året med Wayne Rooney. Rooney slet med spilletid i fjorårssesongen, og i mai uttalte Ferguson at spissen hadde lagt inn en overgangssøknad.

«Jeg kan skjønne at han var skuffet over å ikke få spille, men han var ikke god nok på det tidspunktet. Nå er han god nok, og nå er han et stort håp for England. Når han er på det nivået er han en fantastisk spiller»

Slik beskriver Ferguson selv det som skjedde mellom han og Rooney i fjorårets Premier League-sesong – men sørger også for å legge inn et lite stikk om Rooneys fysikk:

«Beckham var den best trente spilleren i United. Han var et naturtalent, med Rooney var det mer jobb. David er tynn og høy, naturlig slank, Rooney må jobbe mer.»

Sir Alex Ferguson presenterer sin selvbiografi for pressen.

Sir Alex Ferguson møtte pressen tirsdag for å presentere sin nye selvbiografi.

Fotball

 • Flaskekaster (14) utestengt fra Nadderud stadion

  Lokalavisa Budstikka melder mandag at tilskueren som kastet en flaske på dommeren Rohit Saggi etter kampen mellom Stabæk og Vålerenga forrige uke, ikke får se flere Stabæk-kamper på Nadderud i år, men åpner for nye samtaler i august.

  Saggi ble truffet av en flaske da han var på vei av banen etter kampslutt, og fikk senere påvist hjernerystelse.

  Politiet anmeldte hendelsen. Nå forteller Stabæks arrangementsansvarlig Kjetil Ekeli til Budstikka at klubben har hatt et møte med 14-åringen og foreldrene hans.

  – Han har fått en utestengelse fra kamper på Nadderud ut 2023. Vi har avtalt et oppfølgingsmøte i august, med mulighet for å forandre deler av straffen, forteller Ekeli til avisa.

  Ledelsen mener det er på sin plass med en straff, samtidig som de ønsker å gi tenåringen en sjanse.

  Saggi
  Foto: Skjermdump/TV 2 og NRK/Hans Solbakken
 • Haavis Roma tapte cupfinalen 0–1 – Juventus avgjorde tre minutter på overtid

  Emilie Haavi og Sophie Roman Haugs Roma måtte se håpet om cupgull ryke da Barbara Bonansea sikret 1-0-seier for Juventus tre minutter på overtid.

  Roma klarte seg imidlertid langt bedre enn da de tapte 2–5 i sesongens siste seriekamp forrige uke. Lagene møttes også i fjorårets cupfinale, da Juventus også gikk seirende ut.

  Hovedstadsklubben holdt lenge unna for Juventus angrepsfotball, og så ut til å klare seg hele veien til ekstraomganger, men i det 93. spilleminutt fikk Bonansea endelig hull på byllen og sikret med det cupgullet.

  Roma vant imidlertid sin første Serie A-tittel denne sesongen etter de slo Fiorentina 2–1 i slutten av april.

  (©NTB)

  Emilie Haavi
  Foto: NTB
 • Barmen snakket på seg rødt kort – da slo Brann tilbake

  AaFK tok en uventet ledelse, mot spillets gang, i første omgang i Eliteserierunden mot Brann søndag.

  For gjestene dominerte spillet de første 45 minuttene. Like etter hvilen fikk de lønn for strevet da Aalesunds Alexander Munksgaard forårsaket straffespark ved å felle bortelagets Frederik Børsting. Sivert Heltne Nilsen satte ballen sikkert i venstre hjørne.

  Få minutter senere pådro hjemmelagets Kristoffer Barmen seg sitt første gule kort da han kom sent og hardt inn i en takling.

  Flere sjanser bød seg for begge lag, før Barmen reagerte verbalt på en dommeravgjørelse som nesten sendte Brann i ledelsen.

  Dommeren ga den tidligere Brann-spilleren hans andre gule kort for dagen, denne gangen for munnbruk. Med det var hjemmelaget en mann mindre på banen.

  Det utnyttet Brann og tidligere Aafk-spiller Niklas Castro, som sendte bortelaget i ledelsen etter 80 minutter.

  10 minutter senere satte Ulrik Mathisen punktum for kampen med Branns tredje mål.

  Det endte 3–1 i Ålesund, og hjemmelaget beholder plassen som tabelljumbo.

  Kristoffer Barmen får rødt kort av dommer Marius Hansen Grøtta under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Brann på Color Line Stadion.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Tilskuer siktet for Hillsborough-harselering

  En tilskuer er siktet etter å ha hatt på seg en støtende drakt som refererte til Hillsborough-tragedien i 1989 under FA-cupfinalen mellom Manchester United og Manchester City lørdag. Det melder NTB.

  På drakten sto tallet 97 og teksten «ikke nok». 97 er antall mennesker som døde som følge av tragedien under semifinalen i FA-cupen mellom Nottingham Forest og Liverpool for 34 år siden.

  Bildet av drakten har blitt flittig delt i sosiale medier, og lørdag kveld opplyste London-politiet at mannen var anholdt for å ha «forstyrret den offentlige orden».

  Søndag er mannen siktet for å «vise truende eller fornærmende skrift som kan oppfattes som trakassering», ifølge BBC. Han må møte i retten mandag

  FA cup finalen juni 2023
  Foto: AP