Kaos da brann stoppet "hatoppgjør"

Friends Arena i Stockholm måtte evakueres da det begynte å brenne i tribunene under kampen mellom AIK og IFK Gøteborg. En ni år gammel gutt skal ha blitt truffet av et bengalsk lys.

AIK-IFK GÖTEBORG WEB_SPORT

Tribunen på Friends Arena tok fyr etter at det ble tent flere bengalske lys (se flere bilder nederst i artikkel).

Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det er Expressen som skriver dette mandag kveld.

– Det finnes ikke ord. Noe er totalt feil med svensk supporterkultur, utbrøt Hasse Backe, som er ekspertkommentator i C More.

Brannen oppstod i begynnelsen av andreomgang etter at supportere av IFK Göteborg tente flere bengalske lys.

Dermed oppstod det en mindre brann i deler av tribunen.

– Jeg vet ikke hvor mange bengalske lys det er. Hvordan er det mulig å få inn disse, spurte Backe.

Traff niåring

Røyken og brannen utløste etter hvert brannalarmen, noe som skapte full forvirring og kaos på tribunen.

Dommeren blåste dermed av spillet og spillerne måtte forlate banen. Ifølge avisen forlot også mye av publikum stadion.

En person skal også ha avfyrt knallskudd. I tillegg skal også en av tilskuerne ha stormet inn på banen.

Det er ikke kommet rapporter om personskader, men ifølge politiet fikk en ni år gammel gutt et bengalsk lys kastet mot seg.

En caps skal heldigvis ha beskyttet ansiktet.

Kastet gjenstander på banen

Hendelsen kommer bare en dag etter at en svensk fotballsupporter ble drept i forkant av kampen mellom Helsingborg og Djurgården.

Mandagen har blitt preget av ulike minnemarkeringer over hele Sverige, og det var også ett minutts stillhet i forbindelse med drapet før kampen mellom AIK og IFK Gøteborg.

Supporterne greide imidlertid ikke å vise samme verdighet etter at kampen var satt i gang. Ifølge Aftonbladet ble det også kastet flere gjenstander utpå banen.

Tøffe oppgjør

Kampene mellom AIK og IFK betegnes som høyrisikoopppgjør.

I august 2002 døde en IFK Göteborg-fan da grupperinger fra de to lagene barket sammen.

Det ble etter noen minutters opphold bestemt at kampen skulle spilles videre etter brannen ble slukket. Kampen endte med 2-0-seier til IFK.

Supporter stormet banen

En tilskuer stormet banen i kaoset som oppstod. Her blir han overmannet av sikkerhetsvaktene.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
Spillere evakueres

Spillerne forlot banen og kampen ble stoppet i flere minutter.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP
 • Afrikansk fotballpresident: Stengt port førte til tribunetragedie

  En inngangsport som av ukjente årsaker var stengt, forårsaket trengselen som kostet åtte mennesker livet før mandagens åttedelsfinale i afrikamesterskapet, sier Patrice Motsepe, som er president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

  Åtte mennesker døde og 38 ble skadd da publikum prøvde å ta seg inn på Olembe stadion for å se vertslandet Kamerun møte Komorene.

  – Den porten skulle vært åpen. Om de hadde vært det, kunne publikum bare gått gjennom, men av uforklarlige årsaker var den stengt, sa Motsepe på en pressekonferanse tirsdag.

  – Nå sitter vi her og må forklare tap av menneskeliv. Hvem stengte porten? Hvem hadde ansvar for å holde den åpen?

  I en foreløpig rapport fra Kameruns helsemyndigheter står det at en av de døde var et barn. Det var også to kvinner i 30-årene og fire menn i 30-årene. Den åttendes alder er ukjent fordi familien tok hånd om kroppen før vedkommendes identitet kunne fastslås.

  Et spedbarn var blant de skadde, men barnets tilstand er ifølge helsedepartementet stabil. Sju mennesker har derimot alvorlige skader.

  Kameruns president Paul Biya har beordret en full gransking av omstendighetene. (NTB)

  Cameroon African Cup Soccer
  Foto: Themba Hadebe / AP
 • Christian Eriksen trener med Ajax-reservene

  Christian Eriksen trener denne uken med Jong Ajax, ungdoms- og reservelaget til den nederlandske storklubben Ajax, opplyser klubben.

  Ajax er en av den danske fotballstjernens tidligere klubber, og han får hjelp til å holde seg i form mens han venter på en ny klubb.

  – Jeg er veldig glad for å være her. Hos Ajax kjenner jeg folk, og det føles som å komme hjem fordi jeg var her så lenge, sier han selv.

  Eriksen vil fortsette karrieren, men kan ikke gjøre det i sin tidligere klubb Inter. Det er fordi han fikk operert inn hjertestarter etter å ha blitt rammet av plutselig hjertesvikt i fjorårets EM-sluttspill. Italienske regler gjør at man ikke kan spille med hjertestarter i brystet. (NTB)

  Denmark Soccer Eriksen Future
  Foto: Wolfgang Rattay / AP