NRK Meny
Normal

En hel fotballverden i sorg

Opptøyene under gårsdagens fotballkamp i Egypt ryster en hel fotballverden.

EGYPT-SOCCER/VIOLENCE Riot police guard Al Ahli soccer players as they flee Port Said Stadium

Al Ahly spillerne rømmer for livet inn i garderobene, hjulpet av sikkerhetsvaktene.

Foto: STRINGER / Reuters

Det var onsdag kveld det oppstod opptøyer under fotballkampen mellom hjemmelaget Al-Ahly og Al-Masry i byen Port Said nordøst i Egypt.

Fotballkatastrofen i Egypt

Da en 3–1 seieren til Al-Masry var et faktum, stormet hjemmefansen banen, og gikk til angrep på spillere fra Kairo-laget Al-Ahly. Tribunen ble satt i flammer og flere av supporterne hadde med seg kniver og andre gjenstander som kunne brukes som våpen.

– Folk dør. Vi ser lik rundt oss, det er ingen sikkerhetsstyrker eller militære til å beskytte oss, sier midtbanespiller Mohamed Barakat, ifølge Ah-Ram.

– Dette er vår feil, vi skulle aldri ha spilt denne kampen. Men myndighetene tenker mer på penger enn på folks liv, sier han, ifølge den britiske avisen The Telegraph.

I går var den tidligere Fredrikstad-målvakten og halvt egyptiske Rami Shaaban, i studio for å kommentere en av kampene i Afrikamesterskapet da opptøyene etter kampen mellom de egyptiske lagene Al-Ahly og Al-Masry startet.

– Disse lagene har spilt mot hverandre før. Det er ikke bare rivalisering mellom klubbene, dette speiler seg også i det sosiale, sa han til Svenska Dagbladet.

Det er spekulert i om opprørene kan knyttes til den sosiale uroen i landet.

(Saken fortsetter under bildet).

APTOPIX Mideast Egypt Soccer Riot

Stadion i Port Said var i fyr bare få minutter etter kampslutt.

Foto: STR / Ap

Spillere legger opp

Hendelsen har preget spillerne sterkt, og ifølge AP har tre av Al-Ahlys landslagspillere uttalt at de vil slutte med fotball.

Mohamed Aboutrika og Emad Moteab sier til Al-Ahly TV at de ikke vil ta på seg fotballskoene igjen, mens Mohamed Barakat sier han ikke vil returnere til sporten før rettferdighet er oppnådd for de som omkom i går.

Al-Ahlys portugisiske trener Manuel Jose skal også ha bedt klubben om å avbryte kontrakten hans og la ham reise tilbake til hjemlandet.

Kondolansene har likevel strømmet inn fra hele fotballverden, og klubber som Liverpool og Real Madrid er blant dem som har sendt støttemeldinger til de som ble rammet i Port Said.

– En svart dag for fotballen

FIFA-president, Sepp Blatter, sier han er dypt sjokkert og trist etter fotballtragedien i Egypt.

– Jeg er svært sjokkert og trist over å høre om det høye antallet fotballsupportere som er drept og såret etter en kamp i Port Said i Egypt. Tankene mine går til familiene til dem som har mistet livet i kveld, sa president Sepp Blatter i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) onsdag kveld.

– Dette er en svart dag for fotballen. En slik katastrofal situasjon er utenkelig og burde ikke skje, sa Blatter.

Også Norges fotballpresident Yngve Hallen er rystet etter hendelsen i Egypt.

– Dette er en trist dag. Først og fremst for dem som har mistet sine kjære og alle som er hardt skadet, men også for fotballen. Fotball skal skape trygge rammer for aktivitet, engasjement og samhold. Det vi har sett av TV-bilder er det motsatte. Våre tanker går til dem som er hardest rammet og til våre egyptiske fotballkollegaer, sier han til fotball.no.

Stillhet for Egypt-ofrene

Det skal avholdes ett minutts stillhet før helgens kvartfinaler i Afrikamesterskapet i fotball, til minne om ofrene for stadiontragedien i Egypt.

– Afrikansk fotball er i sorg, sier Issa Hayatou, som er president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

Han sa at CAF har sendt sine kondolanser til Egypts fotballforbund.

Det skal avholdes ett minutts stillhet før kvartfinalene i Malabo, Bata, Libreville og Franceville lørdag og søndag.

Ledelsen er allerede avsatt

Ledelsen i det Egypts fotballforbund er nå avsatt etter gårsdagens stadiontragedie, opplyste landets statsminister i dag.

FIFA-president Sepp Blatter sa tidligere på dagen at han har bedt egyptiske myndigheter om en full rapport om hva som skjedde i Port Said.

– FIFA gir Egypts fotballforbund sin fulle støtte og vil yte all den assistanse de måtte trenge i anledning av denne tragedien, sa Blatter i en uttalelse.

Statsminister al-Ganzouri sa torsdag også at guvernøren i Port Said har trukket seg fra stillingen sin.

Opptøyene i Egypt er en av de verste fotballkatastrofene etter
2. verdenskrig.

Blodig sete på Port Said-stadionet

I dag er stadion godt merket av gårsdagens opptøyer.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.