NRK Meny
Normal

Deane tar oppgjør med rasisme i England

FIFA slår alarm om rasisme i engelsk fotball. Sarpsborg-trener Brian Deane (46) mener engelske klubber lenge har slitt med å inkludere fargede managere.

Deane

OPPLEVDE RASISME: Brian Deane mener England lenge har hatt et problem med rasisme både mot spillere og trenere.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Campbell

REAGERTE: Tidligere England-kaptein Sol Campbell.

Foto: MLADEN ANTONOV / Afp

Onsdag uttalte FIFAs visepresident Jeffrey Webb at rasisme er et «åpenbart problem» på balløya, skriver blant annet The Telegraph.

Webb, som også leder FIFAs gruppe for anti-diskriminering, peker på at det er kun to fargede managere i de 92 klubbene i Englands fire øverste divisjoner.

– Tallene er veldig tydelige. Bare å gi folk et intervju, vil være et steg fremover. Det er veldig vanskelig å få et intervju. Det er så enkelt som det, sier Deane til NRK.no.

– Måtte gjøre noe annerledes

Han er enig med Webb i at engelsk fotball har et pågående problem med rasisme. Deane forteller at han har opplevd det selv flere ganger, både som spiller og da han var på jakt etter en trenerjobb.

– Men jeg prøvde å ikke fokusere på at det var et problem. Jeg prøvde å finne en måte å gå videre. Det er ikke enkelt. Fotball er ikke enkelt i utgangspunktet. Men jeg tenkte at jeg måtte gjøre noe annerledes, ellers kunne jeg blitt sittende og tvinne tomler, sier Deane om tiden før han kom til Norge.

Han understreker at han ikke har noen bevis for at avslagene var rasistisk motiverte.

– Men hvis du ser på hvor mange fargede som faktisk får et intervju, er det et problem, sier Deane.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Webb

KRITISK: FIFAs visepresident Jeffrey Webb.

Foto: Szilard Koszticsak / Ap

– Rett foran ansiktet ditt

Også visepresident Webb trakk frem intervjuavslag under konferansen i London. Eddie Newton, som vant mesterligaen med Chelsea som assistent under Roberto di Matteo i 2012, har lenge slitt med å komme til nye intervju, ifølge Webb.

– Jeg snakker ikke om å få en jobb, men å få et intervju. Da er ikke problemet skjult. Det er rett foran ansiktet ditt, sier Webb.

Det er Chris Powell i Huddersfield Town og Keith Curle i Carlisle United som er de to fargede managerne i engelsk fotball i dag, ifølge AFP.

– Det var ikke for oss

Deane ble historisk da han scoret det første målet i Premier League for Sheffield United i 1992. Siden hadde han en lang proffkarriere, hvor han blant annet spilte for Leeds, Benfica, Leicester og West Ham.

Deane mener rasismeproblemet i England har en solid rot i fortida.

– Jeg tror ikke at fargede spillere ble oppfordret til å bli trenere. Det var nesten som at det ikke var for oss, hvis du skjønner hva jeg mener, sier Deane.

Han trekker frem et eksempel fra et radiointervju hvor en manager beskrev fargede spillere som «sterke, raske og atletiske».

– Det har vært det samme hele veien. De sier ikke at vi er kapable til å være ledere, for eksempel. Det er et problem, fordi mange av dem med makt i engelsk fotball i dag, har fortsatt den holdningen, sier Deane.

Samtidig påpeker 46-åringen at han ikke er involvert i engelsk fotball nå.

Mourinho

UENIG: Chelsea-manager José Mourinho mener managervalg i England utelukkende handler om ferdigheter.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

– Hvis du ser på Premier League, har de managere fra hele verden. De beste managerne i verden er i England. Jeg snakker først og fremst om trenerne i de lavere divisjonene, sier Deane.

Mourinho: – Ikke rasisme

Fraværet av fargede managere har lenge vært et tema i England. Da Sol Campbell ønsket å prøve seg som manager, fortalte han til The Guardian at «rasisme tvinger meg til utlandet».

– Det er ingen muligheter for meg her før holdningene endres. Alle bør spørre seg selv om hvorfor det ikke er flere fargede managere i England, sa Campbell i fjor.

Chelsea-manager José Mourinho har også uttalt seg i rasisme-debatten. Han har et helt annet ståsted.

– Det er ikke rasisme i fotball. Hvis du er god, er du god. Er du god, får du jobben. Fotball er ikke dum nok til å stenge dørene for de beste. Er du best, er du best, sa portugiseren i forrige uke, ifølge AFP.

Den forklaringen blir imidlertid for enkel, mener Deane.

– Det er viktig å huske at han fikk muligheten fordi han var tolk i Barcelona. Hvis han ikke hadde vært det, ville han aldri ha kommet dit. Det er greit for ham å snakke om å være best, men det å komme inn døren, er et problem. Det problemet har han nok aldri erfart, sier Deane.

– Like muligheter for alle

Jeffrey Webb mener England «dessverre» bør se til amerikansk fotball, hvor Rooney Rule sørger for at klubbene er nødt til å inkludere kandidater fra etniske minoriteter når de utlyser trenerstillinger.

Deane mener det viktigste er at alle blir behandlet likt. Han forteller at han ikke har opplevd rasisme siden han kom til Norge og Sarpsborg i 2012.

– Jeg mener ikke at folk skal ha en spesiell rett fordi de har en farge, men jeg mener det bør være like muligheter for alle, sier treneren.

Fotballnyheter