Hyllet keeperen da Costa Rica gikk til kvartfinale

– Han er en av verdens beste keepere, sa Costa Rica-treneren om Keylor Navas etter straffeseieren mot Hellas.

TOPSHOTS-FBL-WC-2014-MATCH52-CRC-GRE

Se hele den dramatiske straffesparkkonkurransen.

Laster innhold, vennligst vent..

– Han er av verdens beste keepere. Vi stolte fullstendig på Navas når det ble straffer, han er en ekstraordinær mann, sa Costa Ricas trener Jorge Pinto etter kampen.

Navas spiller nå for Levante, men dersom ting hadde gått litt annerledes, så kunne også han ha vært et innsalg på «VM norskeste lag».

Da agent Mike Kjølø var i VM-studio tidligere i VM, bekreftet han nemlig at Navas for et par år siden var blitt forsøkt solgt til en eller flere Tippeliga-klubber uten hell.

Den investeringen ville trolig betalt seg nå, etter at Navas har imponert stort gjennom hele VM, og kun sluppet inn to mål på fire kamper.

Til himmels med straffer

To mål, ett fra hvert lag, gjorde at det ble spilleforlengelse og til slutt straffer i søndagens kamp mellom Costa Rica og Hellas.

I straffesparkkonkurransen scoret Costa Rica fire ganger og Hellas tre ganger før Theofanis Gekas bommet for grekerne.

Dermed fikk Michael Umana muligheten til å sende Costa Rica til en historisk kvartfinale.

Nordmannen Geir Jordet har forsket på straffesparkkonkurranser, og funnet fram til at dersom en spiller kan sørge for at laget hans vinner ved å score på en straffe er det 92 prosent sjanse for at han kommer til å gjøre nettopp det.

Den statistikken slo til også her, og Umana sendte Costa Rica til en historisk kvartfinale.

– Jeg har ikke ord, det er en utrolig følelse. Vi har sett total dedikasjon og offervilje fra spillerne. Det er ikke lett å spille med ti mann, men vi klarte å kontrollere dem, og kampen ble avgjort på straffer. Der var vi veldig selvsikre, vi stolte på vår brilliante keeper, sa Costa Rica-treneren i et intervju etter kampslutt.

Kjedelig start

Første omgang ble en nokså kjedelig affære, og først etter pause begynte det å skje ting som kan diskuteres i lunsjpausene.

52 minutter var spilt da Costa Rica spilte seg fri på venstrekanten. Den gamle starthelten Christian Bolanos fant Bryan Ruiz alene på seksten meter, og han trillet ballen rolig nede i høyre hjørne. Dermed ledet overraskelseslaget åttedelsfinalen 1-0.

Costa Rica har kun en gang tidligere vært i åttedelsfinalen i VM, og i 1990 ble det da brutalt stopp med tap 4-1 mot Tsjekkoslovakia.

Round of 16

Bryan Ruiz sender Costa Rica i føringen.

Et tent Costa Rica var ute etter å forvalte denne muligheten bedre, og bare minutter etterpå ble Bolanos og Costa Rica snytt for straffe da Hellas og Vasilios Torosidis feilberegnet et hodestøt og istedenfor handset i feltet.

Torosidis handser for Hellas i egen boks, men er heldig for det ser ikke den australske dommeren. Stopper en kjempesjanse for Bolaños der.

Duarte utvist

Isteden ble det Hellas som dro fordel av en dommeravgjørelse. Costa Ricas Oscar Duarte kastet seg inn i en takling, men var altfor sent ute. Siden Duarte allerede hadde gult kort ble dommeren nødt til å vise ut 25-åringen.

De siste 25 minuttene måtte dermed Costa Rica spille med ti mann, men de klarte å holde Hellas fra livet, og slapp dem ikke til store sjanser. Men rett etter at klokka hadde tikket forbi nitti minutter skjedde det.

Theofanis Gekas vendte opp i feltet og fyrte av et skudd som Keylor Navas reddet. Dessverre for Costa Rica landet ballen i beina på Sokratis Papastathopoulos, som banket den i nettet. Dermed var eventyrhistorien til Costa Rica satt på pause i påvente av ekstraomgangene.

Costa Rica v Greece

Hellas setter inn 1-1 på overtid.

Slitne bein

I ekstraomgangene var det Hellas som presset mest på for en scoring. Med en mann mer hadde de flere gode muligheter til å score, men mange slitne bein ble en belastning og begge lag ble for upresise til å klare å utnytte de stadig større rommene som åpnet seg.

Mot slutten av andre ekstraomgang var det helt elleville scener, med spillere som omtrent ikke klarte å stå på beina. Mål ble det derimot ikke, og dermed skulle kampen avgjøres på straffesparkkonkurranse.

Der ble Keylor Navas og Michael Umana de store heltene. Mens Gekas bommet, så scoret Costa Rica på alle sine straffer, og er nå klare for kvartfinale mot Nederland.

Se alle høydepunktene her. Kommentatorer: Christian Nilssen og Tom Nordlie

Se høydepunktene fra kampen.

Fotballnyheter