Hyllet keeperen da Costa Rica gikk til kvartfinale

– Han er en av verdens beste keepere, sa Costa Rica-treneren om Keylor Navas etter straffeseieren mot Hellas.

TOPSHOTS-FBL-WC-2014-MATCH52-CRC-GRE

Se hele den dramatiske straffesparkkonkurransen.

– Han er av verdens beste keepere. Vi stolte fullstendig på Navas når det ble straffer, han er en ekstraordinær mann, sa Costa Ricas trener Jorge Pinto etter kampen.

Navas spiller nå for Levante, men dersom ting hadde gått litt annerledes, så kunne også han ha vært et innsalg på «VM norskeste lag».

Da agent Mike Kjølø var i VM-studio tidligere i VM, bekreftet han nemlig at Navas for et par år siden var blitt forsøkt solgt til en eller flere Tippeliga-klubber uten hell.

Den investeringen ville trolig betalt seg nå, etter at Navas har imponert stort gjennom hele VM, og kun sluppet inn to mål på fire kamper.

Til himmels med straffer

To mål, ett fra hvert lag, gjorde at det ble spilleforlengelse og til slutt straffer i søndagens kamp mellom Costa Rica og Hellas.

I straffesparkkonkurransen scoret Costa Rica fire ganger og Hellas tre ganger før Theofanis Gekas bommet for grekerne.

Dermed fikk Michael Umana muligheten til å sende Costa Rica til en historisk kvartfinale.

Nordmannen Geir Jordet har forsket på straffesparkkonkurranser, og funnet fram til at dersom en spiller kan sørge for at laget hans vinner ved å score på en straffe er det 92 prosent sjanse for at han kommer til å gjøre nettopp det.

Den statistikken slo til også her, og Umana sendte Costa Rica til en historisk kvartfinale.

– Jeg har ikke ord, det er en utrolig følelse. Vi har sett total dedikasjon og offervilje fra spillerne. Det er ikke lett å spille med ti mann, men vi klarte å kontrollere dem, og kampen ble avgjort på straffer. Der var vi veldig selvsikre, vi stolte på vår brilliante keeper, sa Costa Rica-treneren i et intervju etter kampslutt.

Kjedelig start

Første omgang ble en nokså kjedelig affære, og først etter pause begynte det å skje ting som kan diskuteres i lunsjpausene.

52 minutter var spilt da Costa Rica spilte seg fri på venstrekanten. Den gamle starthelten Christian Bolanos fant Bryan Ruiz alene på seksten meter, og han trillet ballen rolig nede i høyre hjørne. Dermed ledet overraskelseslaget åttedelsfinalen 1-0.

Costa Rica har kun en gang tidligere vært i åttedelsfinalen i VM, og i 1990 ble det da brutalt stopp med tap 4-1 mot Tsjekkoslovakia.

Round of 16

Bryan Ruiz sender Costa Rica i føringen.

Et tent Costa Rica var ute etter å forvalte denne muligheten bedre, og bare minutter etterpå ble Bolanos og Costa Rica snytt for straffe da Hellas og Vasilios Torosidis feilberegnet et hodestøt og istedenfor handset i feltet.

Torosidis handser for Hellas i egen boks, men er heldig for det ser ikke den australske dommeren. Stopper en kjempesjanse for Bolaños der.

Duarte utvist

Isteden ble det Hellas som dro fordel av en dommeravgjørelse. Costa Ricas Oscar Duarte kastet seg inn i en takling, men var altfor sent ute. Siden Duarte allerede hadde gult kort ble dommeren nødt til å vise ut 25-åringen.

De siste 25 minuttene måtte dermed Costa Rica spille med ti mann, men de klarte å holde Hellas fra livet, og slapp dem ikke til store sjanser. Men rett etter at klokka hadde tikket forbi nitti minutter skjedde det.

Theofanis Gekas vendte opp i feltet og fyrte av et skudd som Keylor Navas reddet. Dessverre for Costa Rica landet ballen i beina på Sokratis Papastathopoulos, som banket den i nettet. Dermed var eventyrhistorien til Costa Rica satt på pause i påvente av ekstraomgangene.

Costa Rica v Greece

Hellas setter inn 1-1 på overtid.

Slitne bein

I ekstraomgangene var det Hellas som presset mest på for en scoring. Med en mann mer hadde de flere gode muligheter til å score, men mange slitne bein ble en belastning og begge lag ble for upresise til å klare å utnytte de stadig større rommene som åpnet seg.

Mot slutten av andre ekstraomgang var det helt elleville scener, med spillere som omtrent ikke klarte å stå på beina. Mål ble det derimot ikke, og dermed skulle kampen avgjøres på straffesparkkonkurranse.

Der ble Keylor Navas og Michael Umana de store heltene. Mens Gekas bommet, så scoret Costa Rica på alle sine straffer, og er nå klare for kvartfinale mot Nederland.

Se alle høydepunktene her. Kommentatorer: Christian Nilssen og Tom Nordlie

Se høydepunktene fra kampen.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

– Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

Andreas Georgson og Gjermund Åsen
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

– Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

Det melder klubben på egne nettsider.

– Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

– De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange