Hopp til innhold

Her er VMs «norskeste» lag

Norge er kanskje ikke med i VM, men i Costa Ricas tropp er det hele ni spillere med erfaring fra norsk fotball.

Costa Rica

Fem av spillerne som startet Costa Ricas oppkjøringskamp mot Japan har spilt i eliteserien i Norge. Her er 3: Giancarlo González, 4: Cristian Gamboa, 19: Roy Miller, 5: Celso Borges og 7: Christian Bolaños. Randall Brenes kom også på banen som innbytter for Arsenal-eide Joel Campbell.

Foto: Moises Castillo / Ap

Da Costa Rica spilte oppkjøringskamp til VM mot Japan 2- juni var det med fem tidligere eliteseriespillere fra start. Og da troppen ble offentliggjort dagen etter var alle de fem med, i tillegg til fire andre som vi kjenner fra eliteserien var tidligere.

Glem Adam Larsen, Mathis Bolly og Mikkel Diskerud. Om du vil heie på norske innslag i VM, er Costa Rica laget for deg.

Karrieren i Norge har hatt forskjellige utfall for de forskjellige spillerne. Noen har blitt av de største profilene eliteserien har hatt, mens andre har forsvunnet raskt og uten å bemerke seg nevneverdig.

LES OGSÅ: Stjernene som aldri har lyktes i VM

Noen har gjort det så bra at de har forsvunnet videre til større klubber, mens andre igjen har returnert til Costa Rica og gjort det godt nok der til at de er blitt belønnet med en VM-plass.

Giancarlo Gonzalez

Gonzalez
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Gonzalez (26) meldte overgang til Vålerenga i 2012, da han kom fra Alajuelense i hjemlandet. Han spilte 25 eliteseriekamper i 2012 og 2013, før turen gikk videre til Columbus Crew. Gonzalez scoret to mål for Vålerenga i eliteserien.

Christian Gamboa

Gamoa
Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

24 år gamle Gamboa spiller for Rosenborg, og kom først på lån til klubben i 2012 fra FC København. Før han gikk til den danske klubben hadde han også vært i Fredrikstad i 2010 og fram til sommeren 2011. Gamboa var fast på laget i fjor, men har på grunn av skade kun spilt de to første kampene i årets sesong. Allikevel ble han valgt ut i troppen.

Roy Miller

Miller
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Miller har blitt 29 år, og kom første gang til Norge sammen med Randall Brenes i 2005. Da spilte han i Bodø/Glimt fram til 2008, da turen gikk videre til Rosenborg. I RBK klarte han aldri å etablere seg som en viktig del av laget, og gikk til Örgryte på lån før turen gikk til New York Red Bulls.

Celso Borges

Borges
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Borges (26) spilte i Fredrikstad fra 2009-2011 etter å ha kommet fra Saprissa i hjemlandet. Borges var kanskje Fredrikstads største stjerne i perioden han var der, og var også med klubben ned i 1. divisjon. Der var hans fjorten mål en viktig grunn til at Fredrikstad rykket rett opp i eliteserien igjen. Nå spiller Borges for svenske AIK.

Christian Bolaños

Bolanos
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Bolaños (30) var en av de store profilene i eliteserien da han spilte for Start fra 2008 til 2010. Artisten på vingen ble en yndling hos sørlandspublikumet, og scoret tretten mål på 45 kamper, inkludert et par virkelige kunststykker. Fra Start gikk han til FC København, men er nå blitt frigitt og på utkikk etter en ny klubb. Kanskje kan storspill i VM hjelpe ham med fotballfremtiden. Men om han har like mye på spill som disse stjernene er vel heller usikkert.

Heiner Mora

Mora
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mora (29) spilte i Hønefoss fra 2012 og helt til han ble frigitt i løpet av våren 2013. spilte på Hønefoss i 2012/13. Mora slet med depresjoner, og ønsket å bryte kontrakten med Hønefoss for å reise hjem til hjemlandet. Mora spiller nå for Saprissa i Costa Rica.

Michael Barrantes

Barantes
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Barrantes (30) spiller for Aalesund, og har gjort det fra han kom på lån dit første gang i 2010. Barrantes har gjort det meget bra i Aalesund, og vil særlig bli husket for sine to mål i cupfinalen da Aalesund slo Brann 2-1 i 2011. Barrantes har fått med seg 98 kamper i eliteserien og har scoret 25 mål. I tillegg har han ni mål på seksten cupkamper.

Diego Calvo

Calvo
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Calvo (23) spiller for Vålerenga og har gjort det siden 2013 da han kom fra Costa Rica og klubben Alajuelense. Calvo er litt inn og ut av Vålerenga-laget, og har vært på banen i sju av Vålerenga elleve eliteseriekamper så langt.

Randall Brenes

Brenes
Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Brenes (30) kom til Bodø/Glimt sammen med Roy Miller i 2005, og spilte der fram til 2008. Men mens Roy Miller dro videre til Rosenborg, rykket nok Brenes sin fotballkarriere mer i feil retning, og han reiste til Kongsvinger. Etter halvannet år i Kongsvinger flyttet han hjem til Costa Rica og Cartagines, hvor han har spilt siden. Riktignok med et lite låneopphold i aserbajdsjansk fotball.

LES OGSÅ: Her er alle VM-troppene

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland