Brasil ute av topp 10 på ranking

For aller første gang har Brasil falt ut av topp ti på den månedlige FIFA-rankingen av landslag.

Brasil-supportere

De jubler for Brasil og venter på VM. Men laget deres har aldri vært så lavt rangert i FIFA før

Foto: ANTONIO SCORZA / AFP

De femdobbelte verdenmestrene har aldri før vært dårligere enn nummer sju, og var nummer fem i juni. Men nå er de plutselig ramlet ned til 11.-plass.

Én av grunnene er at mens de beste lagene i Europa sanket poeng i EM, spilte ikke Brasil mesterskaps- eller kvalifiseringskamper. De spilte to privatkamper, og begge med tap.

FIFA-rankingen ble innført i 1993, og fra 1994 til 2006 var det bare ett år (2001) Brasil ikke toppet lista ved årets utløp. Ved utgangen av 2011 var de nummer 6.

Brasil er VM-arrangør i 2014, og skal derfor heller ikke spille kvalifiseringskamper til det mesterskapet.

Spanias ledelse øker

Spania økte selvfølgelig ledelsen på FIFA-rankingen etter EM. Men bak dem var det store endringer.

På juli-rankingen som ble offentliggjort onsdag, har Spania 1691 poeng, 189 mer enn Tyskland. For én måned siden var avstanden 164 poeng.

Tyskland rykket forbi Uruguay og inntok andreplassen. England gikk fram med to plasser tross kvartfinaletapet og er nummer fire, like bak Uruguay.

Største hoppene i toppen har Portugal og Italia gjort. Portugal - som var semifinalist i EM - gikk fra 10.- til femteplass, EM-finalist Italia fra 12.- til sjetteplass.

Taperen var først og fremst Nederland. De tok ikke et eneste poeng i EM, og falt fra fjerde- til åttendeplass.

Norge to plasser opp

Og Norge? Privatkampen mot Kroatia (1-1) var den eneste i juni, og den sendte oss opp to plasser, til nummer 24, selv om poengsummen er sju lavere enn for en måned siden. En av grunnene er at Irlands svake EM-innsats sende dem åtte plasser ned, til to bak Norge.

Det er også verdt å merke seg at Sveits - Norges antatt hardeste utfordrer i VM-kvalifiseringen som begynner i september - er nummer 21 som sist. Slovenia er nummer 34, ned fire plasser.

Store lille Tahiti

Og månedens vinner?

Det er Tahiti. I skyggen av EM gikk Stillehavs-lilleputten sensasjonelt helt til topps i Oseania-mesterskapet. Det løftet øystaten 41 plasser - fra 179.- til 138.-plass.

Fotballnyheter