NRK Meny
Normal

Hallén om Blatter-siktelse: – Alvoret eskalerer

Fotballpresident Yngve Hallén mener politiet må komme til bunns i korrupsjonssakene for å gjenreise tilliten til internasjonal fotball og FIFA.

FIFA Investigation-Blatter Joseph Blatter

GRANSKES: Sepp Blatter.

Foto: Michael Probst / Ap

Michel Platini

Også Michel Platini dras inn i etterforskningen.

Foto: SEBASTIAN DERUNGS / Afp

– Saken har for lengst blitt alvorlig for FIFA, og det er viktig at alle saker som kommer opp blir undersøkt. At øverste leder er siktet, gjør at situasjonen og alvoret eskalerer, sier Hallén til NRK.

Fredag ettermiddag kom nyheten om at den sveitsiske riksadvokaten gransker FIFA-president Sepp Blatter (79) for mistenkelige pengeutbetalinger til UEFA-president Michel Platini (60).

Ifølge sveitsisk påtalemyndigheter avhøres Blatter fredag ettermiddag, mistenkt for økonomisk kriminalitet. Tidligere på dagen satt Blatter i styremøte i FIFA.

Sveitsisk politi gjennomførte også en razzia i fotballforbundets hovedkarter og Blatters kontor. Der har det blitt beslaglagt data og dokumenter.

– Vi har sikret relevant materiale, fortalte den sveitsiske påtalemyndigheten i en pressemelding.

Utbetaling til Platini

Den avtroppende FIFA-sjefen er mistenkt for å ha foretatt en utbetaling på 2 millioner sveitsiske franc (17,5 millioner kroner) til president Michael Platini i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

En kilde i den sveitsiske påtalemyndigheten sier også at Platini har bidratt med informasjon til etterforskningen. Franskmannen stiller som presidentkandidat i FIFA neste år.

Hallen

Fotballpresident Yngve Hallén: - Vi må komme til bunns i disse sakene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det overrasker meg, men jeg vet ikke mye om hva som ligger i det. Han er kalt inn til avhør, men jeg både håper og tror at det finnes gode forklaringer. Jeg vil ikke kommentere utover det før jeg vet mer, sier UEFA-styremedlem Karen Espelund, som også har FIFA-verv, til NRK.

– Siktelsen mot Blatter er meget alvorlig. FIFA har et omdømme som svekkes og svekkes. Dette bekrefter viktigheten av den opprydningen som må gjøres, sier Espelund.

Hun forventer mer informasjon fra UEFA i løpet av kort tid.

Tror ikke Blatter fortsetter

FIFA sier en kommentar at de har samarbeidet med den sveitsiske riksadvokaten siden 27. mai 2015. I en pressemelding på FIFAs hjemmesider forteller organisasjonen at de har etterkommet alle forespørsler om dokumenter, data og annen informasjon.

– Vi vil fortsette å samarbeide videre i etterforskningen, heter det i uttalelsen.

Utover dette ønsker ikke FIFA å kommentere saken.

– For å gjenreise tilliten til internasjonal fotball og Fifa, er det viktig at vi kommer til bunns i de sakene. Derfor er det også viktig at de anklagene som kommer blir etterforsket og gjennomgått. Det er den eneste måten å gjenvinne tilliten, mener Hallén.

Fotballpresidenten tror Blatter fort blir nødt til å trekke seg tidligere enn planlagt. Franskmannen sitter i utgangspunktet som president frem til den ekstraordinære FIFA-kongressen i februar.

– Når sveitsisk politimyndigheter tar ut siktelse, er det også for å få rettigheter til å etterforske saken. Vi vet også at det er gjort beslag. Det gjør det svært vanskelig å sitte videre som president nå, sier Hallén, som understreker at han ikke har fått noen offisiell informasjon om saken.

Avlyste pressekonferanse

Blatter skal også ha underskrevet en fjernsynsavtale i 2005 med det karibiske fotballforbundet og korrupsjonssiktede Jack Warner, som var ugunstig for FIFA, ifølge BBC.

Blatter skulle fredag møte pressen for første gang siden hans høyre hånd Jerome Valcke ble suspendert mistenkt for korrupsjon, men pressekonferansen ble plutselig avlyst.

Sepp Blatter offentliggjorde at han ville trekke seg etter årets FIFA-forsamling, fem dager etter at han ble gjenvalgt. Årsaken var den omfattende korrupsjonsskandalen i organisasjonen.

Nytt valg til president skulle etter planen skje 26. februar neste år.

Fotballnyheter