Beto forlenget Benfica-forbannelsen

Ingen av lagene klarte å få ballen i mål de første 120 minuttene i europaligafinalen. I straffesparkkonkurransen ble Sevilla-keeper Beto den store helten. Benficas forbannelse lever videre.

Beto

Sevilla-keeper Beto ble den store helten da europaligafinalen ble avgjort på straffespark.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Benfica har tapt alle sine åtte europacupfinaler siden Bela Guttmann gikk fra klubben i sinne og sa at Benfica ikke ville vinne igjen på 100 år.

Guttmann førte klubben til seier i serievinnercupen i 1961 og 1962. Siden det har det blitt åtte tap i finaler i de europeiske cupene.

Nå har det altså gått over 50 år siden Guttmans profeti og Benfica har fortsatt ikke triumfert i Europa på ny.

Fra overtidssjokk til triumf

Tapet på straffer mot Sevilla var det åttende siden Guttmann. De spanske triumferende var selv egentlig ute av Europaligaen i semifinalen.

For etter 2–0 i første kamp på hjemmebane, klarte Valencia å score tre mål på egen hjemmebane. Først fire minutter på overtid sikret Stephane M'Bia Sevillas finalebillett med 3-1-reduseringen.

– Røsk meg i flettene og sleng meg i veggen etterpå. Sevilla tar champagneflasken fra Valencia rett før korken skal sprettes, sa en sjokkert C More-kommentator Petter Veland.

I finalen var det portugiserne som hadde sjansene, men Sevilla trakk til slutt det lengste strået – i siste sekund.

Stjal meter på meter

Spillere som slet med krampe i ekstraomgangene måtte avgjøre kampen om pokalen med straffesparkkonkurranse etter 120 målløse minutter. Oscar Cardozo og Rodrigo trippet, stoppet og sendte i vei svake straffer som Beto kastet seg og slo ut.

Benfica Sevilla

Sevilla-spillerne jublet hemningsløst etter seieren.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Men Beto var langt foran målstreken, og ifølge regelverket skal straffer egentlig tas på nytt når keeper beveger seg ut for tidlig.

Den tyske dommeren Felix Brych leet derimot ikke en muskel, og Sevilla-keeperen fikk styre seg som han ville. Da hans lagkamerater banket inn fire av fire straffer på overbevisende måte, kunne det spanske laget slippe jubelen løs.

Det hele ble gjort på kortsiden der Sevillas supportere brølte og jublet som gal under hele straffesparkkonkurransen.

– Det var perioder av finalen hvor de var best, andre perioder hvor vi var det. Mot slutten presset de, for vi var trette etter alle kampene i en lang sesong, sa Sevilla-trener Unai Emery etter kampen.

– Men vi har lært oss å kjempe og takle problemer, og vi greide å vinne, sa Emery videre.

Drømmen om fire brast

At Benficas finaleforbannelse i Europa fortsatt lever er én nedtur. En annen er at drømmen om fire titler røk.

Den portugisiske storklubben har fra før vunnet seriegull og ligacup, før de til helgen møter Rio Ave i ny cupfinale.

Finalen i Torino så lenge ut til å ende i Benfica-triumf, men til tross for at laget førte kampen uteble scoringene.

Refleksredning og strekredning

Sevilla hadde ballen mest, men Benfica kom til de fleste store mulighetene. Men i Sevilla-målet var Beto på plass.

Rett før pause måtte Beto i aksjon to ganger med sekunders mellomrom for å nekte Benfica ledermålet. Først refleksreddet han Maxi Pereiras volleyskudd fra kort hold, så stoppet han Rodrigos forsøk.

Sevilla-jubel

Sevillas kroatiske midtbanespiller Iva Rakitic holder europaligatrofeet.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

På overtid i omgangen skrek Benfica på straffespark da Nicolas Gaitán gikk over ende i en duell med Federico Fazio.

Tidlig i annen omgang greide Limo å få ballen forbi Beto, men Nicola Pareja ble redningsmann for Sevilla på streken.

Mer Beto

Beto måtte vise sin klasse igjen da brasilianske Lima fyrte løs fra langt hold i sluttminuttene av annen omgang, men det forble målløst til ordinær tid.

Sevilla-spissen Carlos Bacca hadde en gyllen mulighet da han i slutten av første ekstraomgang ble spilt fram av Rakitic og stormet alene mot mål. Skuddet hans med utsiden av foten gikk forbi keeper Jan Oblak og rett utenfor lengste stolpe.

I siste ekstraomgang slet flere spillere på begge lag med krampe, og det handlet mest om å pleie beina og planlegge straffesparkkonkurransen.

Der var som kjent Sevilla sterkest.

Fotball

 • Etterforsker dommeruttalelser

  Borussia Dortmund følte seg snytt av dommeren etter kampen mot Bayern München lørdag. Tysk politi etterforsker nå uttalelsene til Jude Bellingham etter kampen, melder Sky Sports.

  – Man gir en dommer, som er blitt dømt for matchfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk.

  Robert Lewandowski avgjorde til 3-2 for Bayern på straffesparket og flere spillere uttalte seg i frustrasjon om dommeren etter kampen.

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for matchfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto for å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga. (NTB)

  Netherlands Soccer Champions League
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ledet New York City til finale

  Ronny Deila er én finalekamp unna å gjøre New York City til MLS-mester i fotball. Søndag ble det 2-1-seier mot et hardt koronarammet Philadelphia Union.

  Dette er klubbens første finale noensinne.

  Talles Magno avgjorde semifinalen med sin matchvinnerscoring i det 88. minutt. Dermed vant Deilas lag den østlige avdelingen i MLS-sluttspillet, og førstkommende søndag kan New York City krone det med en tittel i finalen mot Portland Timbers.

  Det var målløst til pause, men etter litt over en time tok Philadelphia Union ledelsen etter Alexander Callens' selvmål. To minutter senere utlignet Maxi Moralez.

  Eliteserien fotball Vålerenga - Brann. 1-0
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Viking sikret bronsemedaljen

  Viking blir nummer tre i årets eliteserie i fotball etter 3-1-seier og tre sterke poeng mot Odd søndag.

  Rogalandsklubben kan ikke bli innhentet av fjerdeplasserte LSK og er sikret bronsemedalje foran siste serierunde. Opp til Molde på sølvplass er det tre poeng, men det skiller mye på målforskjellen mellom lagene.

  Odd startet best og tok ledelsen allerede etter tre minutter spill. Men en sterk snuoperasjon av Viking sørget til slutt for 3-1 og tre poeng. Sebastian Sebulonsen, Veton Berisha og Samuel Fridjónsson scoret Vikings mål.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Odd
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Chelsea med ny tittel: – Utklassing

  Det ble en norsk duell om FA-cuptittelen i England, men spesielt spennende ble det aldri.

  Chelsea, med Guro Reiten fra start, knuste Arsenal 3-0 i finalen på Wembley. Det var tredje gang London-klubben vant den gjeve turneringen.

  – Det var kjempeartig. Vi starta jo med å tape mot Arsenal i første seriekamp, så vi følte vi hadde litt å revansjere, sier Reiten til NRK.

  Hun viser stolt frem FA-cuptrofeet fra indre bane på Wembley sammen med lagvenninne og norsk landslagskaptein Maren Mjelde. Hun fikk med seg kampen fra sidelinjen etter å ha vært ute med kneskade i lang tid.

  – Vi burde jo ha vunnet den her kampen til pause, men så gjorde vi det litt spennende ved å ikke sette ballen i mål X antall ganger. Vi var ganske sikre på at vi skulle klare det. Etter pausen var det rett og slett utklassing, sier Mjelde.

  For Arsenal og landslagsvenninne Frida Maanum endte kampen i en gedigen skuffelse.

  Fran Kirby snappet ballen foran Maanum og sendte Chelsea i føringen etter bare tre minutter. De kongeblå dominerte stort etter pause, og etter 57 minutter økte Sam Kerr til 2-0.

  – Vi får ikke til alt av spill som vi ønsker, men vi er farlige fremover hver gang og vi skaper så mange store sjanser, så den kampen her burde vært avgjort til pause. Men men, det går greit, vi avgjorde andreomgangen da, sier Reiten og gliser.

  Arsenal var ikke i nærheten av å snu kampen. Istedet punkterte Kerr finalen tolv minutter før slutt. Reiten spilte nesten hele kampen, men ble byttet ut med tre minutter igjen av kampen.

  Mjelde, Kirby og Reiten etter FA-cupseieren
  Foto: John Walton / Pa Photos
 • Tronstad med to perlemål

  Sondre Tronstad hadde virkelig stilt inn siktet da Vitesse vartet opp med en storseier over Cambuur i den nederlandske æresdivisjonen lørdag. Nordmannen smalt inn to langskudd, før han ble byttet ut etter 72 minutter på stillingen 5-1 til Vitesse. Noen minutter senere sto det 6-1 på tavla, og det ble også resultatet.

  Sondre Tronstad, Vitesse
  Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic