Beto forlenget Benfica-forbannelsen

Ingen av lagene klarte å få ballen i mål de første 120 minuttene i europaligafinalen. I straffesparkkonkurransen ble Sevilla-keeper Beto den store helten. Benficas forbannelse lever videre.

Beto

Sevilla-keeper Beto ble den store helten da europaligafinalen ble avgjort på straffespark.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Benfica har tapt alle sine åtte europacupfinaler siden Bela Guttmann gikk fra klubben i sinne og sa at Benfica ikke ville vinne igjen på 100 år.

Guttmann førte klubben til seier i serievinnercupen i 1961 og 1962. Siden det har det blitt åtte tap i finaler i de europeiske cupene.

Nå har det altså gått over 50 år siden Guttmans profeti og Benfica har fortsatt ikke triumfert i Europa på ny.

Fra overtidssjokk til triumf

Tapet på straffer mot Sevilla var det åttende siden Guttmann. De spanske triumferende var selv egentlig ute av Europaligaen i semifinalen.

For etter 2–0 i første kamp på hjemmebane, klarte Valencia å score tre mål på egen hjemmebane. Først fire minutter på overtid sikret Stephane M'Bia Sevillas finalebillett med 3-1-reduseringen.

– Røsk meg i flettene og sleng meg i veggen etterpå. Sevilla tar champagneflasken fra Valencia rett før korken skal sprettes, sa en sjokkert C More-kommentator Petter Veland.

I finalen var det portugiserne som hadde sjansene, men Sevilla trakk til slutt det lengste strået – i siste sekund.

Stjal meter på meter

Spillere som slet med krampe i ekstraomgangene måtte avgjøre kampen om pokalen med straffesparkkonkurranse etter 120 målløse minutter. Oscar Cardozo og Rodrigo trippet, stoppet og sendte i vei svake straffer som Beto kastet seg og slo ut.

Benfica Sevilla

Sevilla-spillerne jublet hemningsløst etter seieren.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Men Beto var langt foran målstreken, og ifølge regelverket skal straffer egentlig tas på nytt når keeper beveger seg ut for tidlig.

Den tyske dommeren Felix Brych leet derimot ikke en muskel, og Sevilla-keeperen fikk styre seg som han ville. Da hans lagkamerater banket inn fire av fire straffer på overbevisende måte, kunne det spanske laget slippe jubelen løs.

Det hele ble gjort på kortsiden der Sevillas supportere brølte og jublet som gal under hele straffesparkkonkurransen.

– Det var perioder av finalen hvor de var best, andre perioder hvor vi var det. Mot slutten presset de, for vi var trette etter alle kampene i en lang sesong, sa Sevilla-trener Unai Emery etter kampen.

– Men vi har lært oss å kjempe og takle problemer, og vi greide å vinne, sa Emery videre.

Drømmen om fire brast

At Benficas finaleforbannelse i Europa fortsatt lever er én nedtur. En annen er at drømmen om fire titler røk.

Den portugisiske storklubben har fra før vunnet seriegull og ligacup, før de til helgen møter Rio Ave i ny cupfinale.

Finalen i Torino så lenge ut til å ende i Benfica-triumf, men til tross for at laget førte kampen uteble scoringene.

Refleksredning og strekredning

Sevilla hadde ballen mest, men Benfica kom til de fleste store mulighetene. Men i Sevilla-målet var Beto på plass.

Rett før pause måtte Beto i aksjon to ganger med sekunders mellomrom for å nekte Benfica ledermålet. Først refleksreddet han Maxi Pereiras volleyskudd fra kort hold, så stoppet han Rodrigos forsøk.

Sevilla-jubel

Sevillas kroatiske midtbanespiller Iva Rakitic holder europaligatrofeet.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

På overtid i omgangen skrek Benfica på straffespark da Nicolas Gaitán gikk over ende i en duell med Federico Fazio.

Tidlig i annen omgang greide Limo å få ballen forbi Beto, men Nicola Pareja ble redningsmann for Sevilla på streken.

Mer Beto

Beto måtte vise sin klasse igjen da brasilianske Lima fyrte løs fra langt hold i sluttminuttene av annen omgang, men det forble målløst til ordinær tid.

Sevilla-spissen Carlos Bacca hadde en gyllen mulighet da han i slutten av første ekstraomgang ble spilt fram av Rakitic og stormet alene mot mål. Skuddet hans med utsiden av foten gikk forbi keeper Jan Oblak og rett utenfor lengste stolpe.

I siste ekstraomgang slet flere spillere på begge lag med krampe, og det handlet mest om å pleie beina og planlegge straffesparkkonkurransen.

Der var som kjent Sevilla sterkest.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Sluttar som Barcelona-president

  Josep Maria Bartomeu har sagt opp som president for fotballklubben Barcelona, melder den spanske avisa Sport tysdag ifølge Reuters. Bartomeu har fått mykje kritikk det siste året grunna finansielle problem og store tap for klubben i Champions League.

  Bartomeu
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Sarpsborg-profil skadet igjen

  Sarpsborg 08-forsvarer Jørgen Horn røk korsbåndet mot Rosenborg og blir ute i ni til tolv måneder, bekrefter eliteserieklubbens lege.

  Klubben fikk svar på MR-bildene mandag kveld etter skaden Horn pådro seg mot Rosenborg søndag.

  – Bildene viste dessverre at skaden var det verste det kunne være. Det fremre korsbåndet i kneet er røket. Dermed er Jørgen ute i ni til tolv måneder. Det er veldig trist, sier lege Chubaka Rubasha til Sarpsborg Arbeiderblad.

  Horn kom til Sarpsborg 08 i 2018 og har hatt en bruddskade i ansiktet, et brudd i foten og en alvorlig ankelskade før denne korsbåndsskaden, opplyser SA.

  Jørgen Horn
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Øygarden låner Godset-spiller

  Mustapha Fofana (19) går fra Strømsgodset til Øygarden på lån ut sesongen.

  Fofana har slitt med sykdom denne sesongen og ikke fått noen minutter for Strømsgodset i Eliteserien i fotball.

  – Vi er veldige glade for at Fofana får dette utlånet. Mulighetene for spilletid er større i Øygarden enn hos oss akkurat nå, så dette er det riktige for hans utvikling videre. Vi håper han fortsetter utviklingen sin og ønsker han lykke til, sier sportssjef Jostein Flo til Godsets hjemmesider.

  Mustapha Fofana
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Utestengt i 60 kamper for rasisme

  Start-supporteren som kom med rasistiske tilrop til Sandefjors Brice Wembangomo utestenges i 60 kamper. Det melder Start på sine nettsider.

  Hendelsen fant sted under lørdagens oppgjør mellom Start og Sandefjord på Sør Arena.

  – Jeg synes at det er rettferdig. Så er vi åpne for at mennesker kan gjøre en innsats for å endre seg. Vi har ikke lyst til å ha rasistiske ytringer på stadion, men vi vil heller ikke utestenge folk. Så hvis vi ser at det gjøres en jobb og at det endres holdning så er vi åpne for å se på dette igjen, sier daglig leder i Start, Christopher MacConnacher til Fædrelandsvennen.

  Eliteserien 2020 Start - Sandefjord 0-1.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB