NRK Meny
Normal

«Dette Barça-laget har lært nye triks»

ANALYSE: Barcelonas utvikling som kontringslag har vært en av suksessfaktorene bak sesongens trippel. Passende nok var det to omstillinger som senket Juventus i mesterligafinalen lørdag kveld.

Luis Enrique Barcelona

«Om Guardiolas lag var en kvelerslange som langsomt slet motstanderen ut, er Enriques lag en kobra som angriper lynraskt.», skriver NRKs fotballskribent Thore Haugstad, som skryter av Barcelona-trener Luis Enrique. Her kastes Enrique i været av spillerne etter mesterligatriumfen.

Foto: Frank Augstein / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

De siste to årene har to kontroversielle påstander kommet frem i europeisk toppfotball:

At ballbesittende fotball er utdatert, og at Barcelonas storhetstid er over. Disse var spesielt populære for 12 måneder siden, da Real Madrid hadde knust Pep Guardiolas Bayern München og Barça sto igjen uten troféer.

Nå er det kun det første poenget som kan diskuteres.

Dette Barça-laget har lært nye triks. Mens utgavene til Guardiola var mestre i å score etter lange og etablerte angrep, har Luis Enrique rettet større fokus mot omstillinger og kontringer. Dette har fått det beste ut av trioen Luis Suárez, Lionel Messi og Neymar, som kombinerer med en hurtighet og presisjon få forsvar klarer å følge.

Om Guardiolas lag var en kvelerslange som langsomt slet motstanderen ut, er Enriques lag en kobra som angriper lynraskt.

Lukk øyet et halvt sekund, og du er ferdig.

Selvsagt kan Barça ennå trille ball, men direkte spill har avgjort flere nøkkelkamper denne sesongen. De slo Atlético Madrid 3-2 borte i cupen gjennom mesterlig kontringsfotball. Vinnermålet til Luis Suárez mot Real Madrid i sesongens siste clásico kom etter en lang ball i bakrom. Og de slo Juventus ved å rase fremover akkurat da italienerne virket farligst.

Dominante Barça

Juventus visste naturligvis om denne faren på forhånd. Og hadde de ikke kommet så skeivt ut, hadde de kanskje ikke trengt å ta sjanser etter hvilen.

De hadde faktisk begynt bra. Høyt press rett fra avspark førte til et skudd fra Carlos Tévez innen ett minutt. Like etter slapp de seg ned i en flat og kompakt 4-4-2 som minnet mye om systemet til Atlético under Diego Simeone.

Det var imidlertid ikke solid nok til å forhindre at Andres Iniesta løp gjennom og serverte til Ivan Rakitić etter fire minutter.

Offensivt handlet planen til Massimiliano Allegri om å finne spissene fort, og så komme etter med midtbanen. De visste at Barça ville kjøre opp sidebackene, noe som ga spissparet sjansen til å utfordre midtstopperne én mot én. Snart løp Álvaro Morata forbi Javier Mascherano etter en pasning i bakrommet, og la til Arturo Vidal – som skjøt over.

Det var et lovende tegn, men Barça festet grepet, og innen 15 minutter burde Dani Alves ha doblet ledelsen. Gianluigi Buffon holdt spenningen i kampen.

Fikk to advarsler

De holdt ut med 1-0 til pause. På det tidspunktet hadde de gjort en god jobb på Messi. Patrice Evra støtte og Paul Pogba doblet opp. Om Messi stakk innover, lå både Vidal og Andrea Pirlo like til høyre for Pogba. Aggressivitet var imidlertid nødvendig for å temme Messi, og kort tid etter at Pogba fikk gult kort smatt argentineren forbi både han og Evra, før han rotet ballen utover dødlinjen.

Etter hvilen åpnet kampen seg mer. Innen tre minutter viste Barça sin kontringsstyrke ved å komme fem mot tre, og kun en redning fra Buffon mot Suárez forhindret 2-0. Senere ble Messi tillatt å spille to vegger på tvers av forsvaret og avslutte utenfor. Begge sjansene skulle fungere som varsler.

Men først slo Juve tilbake. Morata utlignet, og i etterkant var det italienerne som hadde initiativet mot et vaklende Barça-lag.

Nettopp da skjedde det som ikke skulle skje. Barça vant ballen og Rakitić tredde en pasning inn i mellomrommet til Messi, som ristet av seg Andrea Barzagli og fyrte av et skudd. Buffon dyttet det rett til Suárez. 2-1.

Mot slutten måtte Juve naturligvis fremover, og de kom til flere brukbare sjanser. Men Neymar utnyttet rommene til å gjøre 3-1. Allegris menn sto med æren i behold, men fant til slutt ut det samme som de andre motstanderne Barça har møtt denne sesongen: Det finnes ingen immunitet mot et så giftig lag som dette.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.