NRK Meny
Normal

AaFK-kapteinen: – Mannen har hatt flaks

Mye kunne hindret Kjetil Rekdal fra å lede Aalesund i lagets andre cupfinale på tre år.

Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdals Aalesund var heldige i cupfinalen i 2009. De var like heldige i tredje runde mot Hødd i år. Og jammen har de ikke vært heldige med trekningen også.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

  • Nå kan du kan se søndagens cupfinale i fotball gratis på NRK1 eller i nett-TV. Kampen er tilgjengelig på nett fra hvor som helst i verden. Følg kampen spark for spark her.
  • Du kan også høre cupfinalesendingen på P1 eller i nettradio.

– Mannen har flaks, det vil jeg si, gliser den skadede Aalesund-kapteinen Amund Skiri.

Kjetil Rekdal framstår som rene cupspesialisten etter to finaleopptredener på tre år.

Men det er ikke bare dyktighet og gode forberedelser som har sikret Aalesund cupsuksess. NRKs mangeårige fotballkommentator, Arne Scheie, har latt seg imponere over Rekdals evne til å navigere seg gjennom cupen, men mener han også har vært heldig.

– Vi må kunne si at han har hatt flaks, sier Scheie.

Se finalen her klokken 13.15 (artikkelen fortsetter under)

Video Cupfinale menn; Brann - Aalesund

Cupfinale menn: Brann - Aalesund

Rune Skarsfjord og Kjetil Rekdal

Cupfinaletrenerne Rune Skarsfjord og Kjetil Rekdal.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix
Amund Skiri

Aalesunds Amund Skiri mener Kjetil Rekdal har hatt flaks både i enkeltkamper og med trekningen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Hårsbredd unna exit i runde tre

Cupfinalemotstander Brann har riktignok også hatt marginene med seg på veien mot finalen. Blant annet ble de reddet av scoring i det 89. minutt og på overtid mot Fana tidligere i år.

Men sammenliknet med Aalesund, blir det som småtteri å regne.

** Cupeventyret kunne lett vært over for AaFKs del allerede mot Hødd i tredje runde. Aalesund lå under da Daniel Arnefjord scoret fem minutter på overtid.

** Hødd var nær ved å redde straffesparkkonkurranse, men Michael Barrantes avgjorde i det 119. minutt.

** Etter at de karret seg videre mot Hødd i år, trakk Aalesund hjemmekamp i både kvartfinalen og semifinalen. Spesielt kvartfinalemotstander Rosenborg reagerte kraftig på at Aalesund fikk hjemmekamp.

** Finregningen på hvem som hadde mest reisebelastning av Rosenborg og Aalesund viste at Rekdsals menn hadde kjørt så mye ferje til og fra cupkamper rundt på Sunnmøre at reisebelastningen ble større for dem enn for Rosenborg. Med andre ord ble de reddet av vestlandsferjene.

Rekdal ikke enig

Rekdal selv vil ikke gå uforbeholdent med på at han har hatt usedvanlig mye flaks.

– Det er selvfølgelig ikke flaks som gir uttelling over lengre tid, sier Kjetil Rekdal til NRK.

Men selv hans egen kaptein i Aalesund, Amund Skiri, er ikke i tvil om hva som er hovedårsaken til Rekdals cupsuksess.

Den skyldes flaks. Og ikke bare i år.

– Han har hatt utrolig flaks med trekningen. Vi har ikke møtt ett eneste eliteserielag på bortebane de siste tre årene. Mannen har flaks, gliser Skiri.

Også i 2009 fikk Aalesund hjemmekamper i både kvartfinalen og semifinalen. Arne Scheie mener fordelen av hjemmebane i avgjørende kamper ikke må undervurderes.

– Hjemmebanefordel har som kjent veldig mye å si. De har vært utrolig heldige med trekningen de siste tre årene, sier Arne Scheie.

Også Rekdal selv innrømmer at laget hans har vært heldige med trekningen.

– Vi har trukket hjemmebane i både kvartfinale og semifinale begge gangene vi har gått til finale, og det er tilfeldigheter. Det er klart det har en betydning, innrømmer Rekdal.

Folkebrølet: Si din mening om cupfinalen (artikkelen fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Coaching i verdensklasse?

Etter cupfinaleseieren mot Molde i 2009 var Rekdal så stolt av egen innsats at han kalte den «coaching i verdensklasse» direkte på TV 2.

Men det var mer enn «verdensklasse-coaching» som gjorde at Aalesund slo Molde.

Mange husker nok fortsatt bildene av en meget nedbrutt Molde-trener Kjell Jonevret etter kampen. Han mente Rekdal var ekstremt heldig med flere avgjørende dommeravgjørelser (se video nederst i avsnittet):

Diego Silva

Diego Silva går lett ned i duell med Molde-keeperen, men dommeren stopper ikke spillet. Sekunder senere scorer Aalesund.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix
Kjell Jonevret

Daværende Molde-trener Kjell Jonevret var meget fortvilet rett etter cupfinaletapet i 2009.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix
  • 54. minutt: Det ser ut som Diego Silva filmer inne i 16-meteren. I tillegg treffer han ballen med hånda, men spillet går videre, og Aalesund utligner. Selv i Aalesunds cupfinalesang innrømmes det at Silva filmet og skulle hatt frispark mot seg.
  • 70. minutt: Jonathan Parr dytter Mame Biram Diouf i ryggen rett foran mål, og Diouf går i bakken. Ingenting, mener dommeren.
  • 112. minutt: Parr feller José Mota alene igjennom. Det ser ut som soleklart rødt kort, og kanskje straffe, men dommeren lar spillet gå videre.
  • 120. minutt: I straffesparkkonkurransen hopper Aalesund-keeper Anders Lindegaard over en meter ut fra streken før han redder Motas straffe. Dommeren gjør ingenting.

Etter å ha sett situasjonene i reprise var Jonevret utrøstelig. Han følte seg snytt for minst én straffe og ett rødt kort.

– Nei, fy faen, det der skulle jeg ønske jeg ikke hadde sett. Det er utrolig kjedelig. Faen, stakkaren, det blir ikke lett for ham å sove i natt, sa han om dommer Kristoffer Helgerud i intervjuet med TV 2.

I tillegg skal det selvfølgelig nevnes at Aalesund reddet dagen med scoring i det 115. minutt - med ti mann. Og vant kampen i straffesparkkonkurransen.

– Må utfordre skjebnen

Kjetil Rekdal vil ikke gå med på at flaksen betyr at cupsuksessen har vært ufortjent på noe vis.

I stedet kan flaks være et tegn på dyktighet, mener den tidligere landslagsspilleren.

– Hvis du skal ha marginer eller flaks, må du utfordre skjebnen. Du må jakte det. Hvis du ikke tar sjansen når muligheten er der, får du aldri muligheten til å ha stang-inn heller. Det er et viktig aspekt, sier Rekdal.

– Av og til trenger du flaks

Det er selvfølgelig heller ikke unormalt at små marginer avgjør jevne fotballkamper, og spesielt i et cupformat hvor du bare må vinne seks kamper for å nå finalen.

Amund Skiri

Amund Skiri og Aalesund slipper jubelen løs etter cupfinalen i 2009.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

Det er den selvutnevnte «verdensklasse-coachen» opptatt av å påpeke.

– Av og til trenger du flaks i enkelte situasjoner. Jeg husker Molde rykka ned mot Lyn ti sekunder før slutt i 1974, 1977 eller hva det var. Og Manchester United vant mesterligafinalen med to mål på overtid. Fotballen er en sjarmerende greie, det er ikke over før dommeren blåser i fløyta, sier han.

Og hell eller ikke: Det er det imponerende hva Rekdal har fått til med Aalesund. AaFK-kaptein Amund Skiri skryter av sjefen.

– I tillegg til det at han har hatt flaks, er han utrolig dyktig til å bygge opp mot enkeltkamper. Det handler om å skape en stemning i laget som er med på å bygge opp i stedet for å bryte ned. Han er ikke redd for å si at dette er årets viktigste kamp, sier Skiri.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.