NRK Meny
Normal

Sjakktrekket som kan lokke Rooney til Chelsea

KOMMENTAR: I en komplisert og forvirrende overgangssaga er det Chelsea og José Mourinho som har spilt kortene best.

Wayne Rooney

Wayne Rooney blir å se i den blå Chelsea-trøyen dersom Jose Mourinho får viljen sin.

Foto: Matthew Peters / Man Utd via Getty Images

En viktig detalj ble avslørt under Mourinhos pressekonferanse etter Chelseas 1-0 seier mot Singha All-Stars i en vennskapskamp i Bangkok i går.

Rooney Mourinho

Mourinho og Rooney takker hverandre for kampen etter et møte mellom Manchester United og Chelsea i 2005.

Foto: John Peters / Man Utd via Getty Images

London-klubben hadde tidligere bekreftet bud på Wayne Rooney, men samtidig avfeid at spillere ble tilbudt i bytte, som rapportert i flere medier. Senere ble portugiseren spurt om Chelsea hadde bydd på noen andre spillere.

«Nei», svarte Mourinho. «Og det kommer vi heller ikke til å gjøre».

Det var et sjakktrekk.

Viktighet

Såpeoperaen om Rooneys fremtid handler nemlig om viktighet; det å bli satt pris på. Mourinhos uttalelse sender en klar melding til 27-åringen om at han er ønsket på Stamford Bridge – og det så sterkt at klubben ikke engang ser etter alternativer.

Det vil synke dypt inn hos Rooney. Manglende viktighet er nettopp grunnen til at spissen ønsker seg vekk. Misnøyen lekket ut tidligere i en sesong hvor Robin van Persie etablerte seg som klubbens fremste målscorer med 26 ligamål. Rooney spilte dypere; noen ganger helt nede på midtbanen. Han ble dyttet ut av rampelyset.

Det kan ikke Rooney trives med. Og om det ikke var ille nok, kastet David Moyes bensin på bålet da han uttalte at klubben vil trenge Rooney om Van Persie skulle bli skadet.

Antydningen var at engelskmannen nå var andrevalg. Ikke rart Rooney sies å være «sint og forvirret».

Har god tid

Manchester United har generelt sett gjort lite for å sikre Rooneys fremtid. Det virker som at klubben ønsker å selge – så lenge han går til utlandet.

De engelske mestrene har nemlig erfart hva salg av profiler til rivaliserende klubber kan bety. De kjøpte selv Van Persie fra Arsenal i fjor. Om Rooney går til Chelsea, kan det utvilsomt koste dem tittelen. Det vet de på Old Trafford.

De har ikke like stort hastverk som før. I motsetning til overgangssagaen i oktober 2010, da en kraftig lønnsøkning gjorde at Rooney til slutt ble værende, er klubben langt fra like desperat etter å beholde spissen. Han er i dårligere form og har mindre verdi. Få utenlandske klubber har vist interesse.

I tillegg har Manchester Uniteds visepresident Ed Woodward uttalt at klubben ikke er redd for å la Rooneys kontrakt løpe ut. Avtalen går ut om to år. Det kan tyde på at mestrene heller vil beholde Rooney mot sin vilje i ett år, for så å selge ham til utlandet neste sommer.

Klubbens prioritet ser nemlig ikke ut til å være hvor Rooney spiller neste år, om det så er i Manchester United eller utlandet. Poenget er hvor han ikke skal spille – nemlig Chelsea.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terry Rooney

John Terry og Wanye Rooney kan bli lagkamerater på Stamford Bridge.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Motivatoren

Fra Chelseas synspunkt kan Rooney tippe titteloppgjøret i deres favør. På sitt beste er han bedre enn klubbens spissalternativer; Fernando Torres, Demba Ba og Romelu Lukaku. I tillegg har potensielle nyervervelser som Radamel Falcao og Edinson Cavani gått til henholdsvis Monaco og Paris Saint-Germain.

Rooney er nå det beste alternativet. Og Mourinho, treneryrkets fremste motivator, vil ha en strategi for å få spissen tilbake i storslag.

Ser man på portugiserens fortid, har han en glitrende historikk som stimulator for spillere med store og temperamentsfulle personligheter. Didier Drogba var mesterlig uforutsigbar i Chelsea, mens den uberegnelige Zlatan Ibrahimović ble trent til nye høyder i Inter. I Real Madrid fikk Mourinho det beste ut av Cristiano Ronaldo.

Rooney vet at Mourinho kan få det beste ut av ham. Det samme vet Mourinho.

Favorittrollen

Wayne Rooney

Forrige gang Manchester United og Chelsea møttes til dyst, på Old Trafford i mai, måtte Wayne Rooney finne seg i å være reserve fra start.

Foto: John Peters / Man Utd via Getty Images

En annen positive faktor for Chelsea er at Mourinho har sagt han vil spille 4-2-3-1. Det betyr én spiss. Om Rooney hentes, blir han ingen andrefiolin til en mer fremtredende spiller. Han blir midtpunktet; den rollen han krever.

Det var nettopp dette Sir Alex Ferguson ga Rooney i 2009-2010 sesongen, i en taktisk respons til salget av Cristiano Ronaldo. Noen måtte score målene. Rooney var ofte alenespiss og leverte 26 ligamål som en av Europas mest fremtredende spillere. En potensiell retur til den posisjonen vil vekke gode minner. Scenarioet står i sterk kontrast til Rooneys nåværende status på Old Trafford.

Chelsea vet at United sannsynligvis vil avslå fremtidige tilbud. Men samtidig vet Mourinho at jo mer han presser, jo større vokser Rooneys frustrasjon. Om Rooney til slutt blir i klubben, vil motivasjonen i det minste være på bunn når sesongen starter. Det passer Chelsea fint å anse situasjonen.

Den store taperen

Det samme kan ikke sies om Rooney. Kun ett år gjenstår til fotball-VM i Brasil, og eventuell mangel på førstelagsfotball vil påvirke formen.

Manchester United har alternativer. Moyes vil sannsynligvis foretrekke et 4-4-1-1- system, og har Van Persie tilgjengelig på topp. Vingene Ashley Young, Antonio Valencia, Nani og nyinnkjøpte Wilfred Zaha gir skotten kvalitet på kantene. Bak spissen kan Shinji Kagawa endelig få spille i sin beste posisjon.

Saken vil sannsynligvis få flere dramatiske utspill, spesielt ettersom Rooney nå fremstår som Chelseas eneste alternativ – og vice versa. Onsdag kom det også frem at Woodward har avbrutt sitt opphold under klubbens pre-season i Sydney for å jobbe med potensielle overganger i Europa – selv om klubben benekter at avgjørelsen handler om Rooneys overgang.

Det skjedde på en dag hvor uværet brygget opp over Old Trafford. Chelsea har ingenting å tape, og avventer situasjonen. Manchester United vil fortsatt ikke ønske å selge til en rival. Om Rooney er misfornøyd, har han god grunn til det. Av de tre partene er det han som har dårlig tid.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.