Platini mener Ribéry kan straffes for landslagsnekt

Franck Ribéry risikerer å bli suspendert i Bayern München hvis han ikke representerer Frankrike i EM i 2016, hevder UEFA-president og landsmann Michel Platini.

Ribery

DELTE UT TROFÉ: Franck Ribéry ble kåret til turneringens beste spiller i VM for klubblag i 2013, og her mottar han beviset fra UEFA-president Michel Platini.

Foto: Christophe Ena / Ap

Hangeland

FERDIG: Brede Hangeland er den siste norske spilleren som har takket nei til landslaget.

Foto: Jure Makovec / Afp

Den mektige presidenten mener nemlig at det ikke er opp til den enkelte spiller om han eller hun skal representere landet. Platini mener det er landslagssjefen som har det siste ordet.

De uvanlige uttalelsene kommer i et intervju med den tyske storavisen Bild, og intervjuet er blant annet gjengitt i Goal.

Null forståelse

Ribéry offentliggjorde i sommer at han trekker seg fra landslagsspill for å konsentrere seg om karrieren i Bayern München.

– Jeg har null forståelse for dette. Det er ikke opp til spillerne om de skal være på landslaget. Det er en avgjørelse for treneren, sier Platini.

Det er ganske vanlig blant eldre fotballspillere å gi seg tidligere på landslaget enn på klubblaget. Norge-kaptein Brede Hangeland satte som kjent punktum i august fordi belastningen ble for stor. Denne sommeren har også Steven Gerrard og Frank Lampard avsluttet sine landslagskarrierer.

– Kan ikke bestemme

Men UEFA-presidenten, som selv har 72 landskamper for Frankrike, mener spillerne har en plikt til å representere landet sitt.

– Ribéry kan ikke bare bestemme om han skal spille for Frankrike eller ikke. Hvis treneren Didier Deschamps kaller ham inn, må han spille for landslaget, sier Platini.

Han hevder Ribéry risikerer å bli suspendert i Bayern München.

– Dette er definiert i FIFA-forskriftene. Hvis han ikke kommer, er han suspendert i tre kamper for Bayern München. Jeg forstår ham uansett ikke. Han er fransk og EM skal spilles i Frankrike, ikke Polen. Han må jo ønske å være med, sier Platini.

FIFA-regelen tvinger spillere til å akseptere landslagsuttak for å forhindre at spillere, og særlig klubbene, håndplukker hvilke landskamper de skal spille, skriver The Telegraph.

Det er imidlertid vanlig at de nasjonale fotballforbundene respekterer spillerens valg.

Det har for eksempel aldri vært en problemstilling for Norges Fotballforbund, forteller leder i konkurranseavdelingen, Nils Øyvind Fisketjønn.

– Klubbene er pliktig å frigi spillere for landslagsspill i internasjonale perioder. I Norge må klubbene ha tillatelse fra NFF dersom de ønsker å bruke en spiller som er tatt ut på landslag. Så dersom spilleren nekter å møte, kan NFF nekte klubben å benytte spilleren i den internasjonale perioden. Dette er mest teori og har aldri vært en aktuell problemstilling, skriver Fisketjønn i en SMS til NRK.no.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp