– Føles som det er 700 grader i skoene

OTTAWA (NRK): Talkum og klisterspray i skoene, vaselin på knær og albuer og verkende blemmer. Kunstgresset og varmen i VM skaper utfordringer for fotballjentene.

SOCCER/ Soccer: Women's World Cup-Ivory Coast at Norway

VARMT OG TØRT: Solveig Gulbrandsen og de andre spillerne har funnet frem alle triksene i boken for å unngå blemmer og brannsår i VM.

Foto: Matt Kryger / Reuters

– Det føles som det er 700 grader i skoene her. Man får bare lyst til å putte beina i en isbøtte, sier Solveig Gulbrandsen.

I VM i Canada er det som regel stekende sol både når fotballjentene trener og spiller kamper. I kombinasjon med kunstgresset, som VM spilles på for første gang, er dette blitt en liten nøtt.

Underlaget er nemlig så varmt at temperaturen i skoene blir skyhøy - så høy at spillerne som en konsekvens sliter med at de får blemmer under beina.

Vurderte bedøvelse

De sorte gummikulene i kunstgress har en tendens til å nærmest suge til seg varme, og det blir betydelig varmere enn naturgress. I tillegg spilles kampene ofte midt på dagen når sola er som varmest, og kunstgresset er svært tørt. Effekten blir til å ta og føle på.

– Det er skikkelig varmt. Man merker at beina blir helt «borte», omtrent, sier Gulbrandsen.

Blemmer høres kanskje ut som bagateller, men det kan bli riktig så plagsomt. Isabell Herlovsen fikk en vannblemme som var så vond at hun vurderte å spille med bedøvelse.

Derfor har fotballjentene nå funnet frem alle triksene i boka.

– Vi bruker talkum i skoene sånn at det ikke skal bli blemmer under beina. Jeg hadde ikke brukt talkum da jeg fikk vannblemmen sist, men etterpå har jeg begynt med det og nå går det bedre, sier Herlovsen.

Gulbrandsen forteller at hun i tillegg har polstret føttene med gnagsårplaster.

FBL-WC-2015-WOMEN-FRA-TRAINING

Det er de sorte gummikulene som først og fremst gjør kunstgresset varmt i solen. Det er i tillegg ekstra vondt å falle og skli på kunstgress kontra naturgress. Her er det franske Gaetane Thiney som trolig får kjenne litt på det.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

– Likt for begge lag

På treningsfeltet i Ottawa hadde flere av spillerne store plaster og bandasjer på forskjellige steder på kroppen. Sklitaklinger kan nemlig også bli rene ekstremsporten på kunstgress som dette.

– Vi smører oss inn med vaselin for å unngå brannsårene vi får av kunstgresset. Man ser godt hvem som ikke har brukt det, sier kaptein Trine Rønning, og kikker bort på midtstopper Maria Thorisdottirs bandasjerte lår.

– Da jeg spilte i USA var det faktisk folk som måtte stå over kamper på grunn av slike sår. De fikk betennelse. Det er mye bakterier i kunstgress, så man må passe på, sier Gulbrandsen.

Keeper Ingrid Hjelmseth har møtt på noen egne utfordringer med vaselinen.

– Jeg må hele tiden passe på at jeg ikke tar noe sted på kroppen. Det er ikke akkurat lurt for en keeper å få vaselin på hanskene, sier hun og ler.

Hun er for øvrig den eneste som må klare seg uten talkum i skoene. Der har hun nemlig puttet noe helt annet.

– Jeg har klisterspray i skoene. Jeg bruker det for å unngå å gli rundt, sier hun.

Gulbrandsen medgir at varmen er utfordrende.

– Men man må bare glemme det under kampene. Det er uansett likt for begge lag.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Supportere tilbake på fotballkamper

  Onsdag kveld var tilskuerne endelig tilbake på seks engelsk fotballstadioner for lag på nivå 2,3 og 4. Den britiske regjeringen åpnet i november for at tilskuere igjen kunne slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.

 • Sikret avansement uten Haaland

  Borussia Dortmund måtte klare seg uten Erling Braut Haaland, men tok seg videre i mesterligaen med 1-1 mot Lazio onsdag kveld.

  Raphaël Guerreiro gjorde at savnet av Haaland ikke ble snakket for mye om da han sendte Dortmund i føringen etter 44 minutter. Ciro Immobile sørget for utligning på straffespark i 2. omgang.

  Guerreiro
  Foto: Bernd Thissen / AFP
 • Barcelona herjet med Ferencvaros

  Antoine Griezmann hælsparket inn 1-0 på innlegg fra Jordi Alba før det var spilt et kvarter. Martin Braithwaite, som startet på topp for Barcelona, doblet ledelsen i det 20. minutt på innlegg fra Ousmane Dembélé. Det avsluttet et angrep i 33 trekk.

  Tokmac Nguen spilte 71 minutter for Ferencvaros.

  Barcelona Griezmann
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP
 • Giroud scoret fire

  Olivier Giroud fortsetter å score viktige europacupmål. Han sto for alle målene da Chelsea slo Sevilla 4-0 på bortebane og sikret gruppeseieren i mesterligaen.

  Den 34-årige franskmannen er stadig blitt avskrevet og holdt på å forsvinne fra London-klubben i forrige overgangsvindu, men han er nå oppe i 16 europacupscoringer denne sesongen og de to foregående. Ingen har scoret flere for en engelsk klubb i den perioden.

  Olivier Giroud
  Foto: Angel Fernandez / AP