Hopp til innhold

– Fansen fortjener langt bedre enn dette

KOMMENTAR: Arsenal er desperate etter forsterkninger, men kjøper ikke til tross for at de har penger. Fansen har all grunn til å være rasende.

Wenger

TØFF START: Arsène Wenger og Arsenal tapte 4-3 hjemme for Liverpool i serieåpningen, og mange supportere begynner å miste tålmodigheten med manageren.

Foto: Tony O'Brien / Reuters

Tenk deg livet som Arsenal-supporter. Du betaler 1000 kroner for å se sesongens første hjemmekamp. Du håper på en lovende start, en positiv sesong.

Du ser så laget ditt tape 4–3. Det urutinerte stopperparet Calum Chambers og Rob Holding rives i fillebiter av Liverpool, fordi Arsenal mangler sine tre beste stoppere.

Det er åpenbart at laget trenger nye spillere. En spiss og to stoppere, minst.

«Vi har penger», roper en oppgitt fan etter kampen. «Bruk dem!».

Alexis

KNALLSUKSESS: Men forsterkninger som Alexis Sanchez kommer for sjelden.

Foto: Adam Holt / Reuters

Men ingenting skjer. Siden tapet mot Liverpool har Arsenal fortsatt kun blitt lenket til overganger, uten å investere. Lørdag møter de Leicester borte, og da kan fravær koste poeng igjen.

Hvorfor er Arsenal så nølende? Hva er det som holder dem igjen?

Den defensive krisen

Dette har vært en debatt i årevis. Arsenal trenger spillere, men Arsène Wenger – forsiktig, økonomisk, rasjonell, realistisk – nekter å kjøpe kun for å kjøpe.

Han har betalt betydelige summer for Mesut Özil (2013), Alexis Sánchez (2014) og Granit Xhaka (2016), men kun én per sesong. Forbruket er som oftest forsiktig. Det finnes få år hvor klubben henter drøssevis med storspillere, noe som har blitt normalt i Manchester.

Generelt sett handler Arsenals problemer om mer enn overganger. Det er Wenger som må ta ansvar for alle skadene og de taktiske feilvurderingene som dukker opp år etter år.

Men finanser betyr mye. Og dette virker spesielt relevant nå.

For Arsenal er desperate. Både Per Mertesacker og Gabriel Paulista er skadet i lang tid. Wenger har blitt lenket til Shkodran Mustafi (Valencia) og José María Giménez (Atlético Madrid), men klubbene vet at engelske lag er søkkrike grunnet TV-avtalen, og presser dermed opp prisen.

Per

SKADET: Per Mertesacker.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Andre tittelkandidater har innsett at de må betale overpris for kvalitet. Spørsmålet er hvorfor Arsenal ikke gjør det samme.

– Vi har ikke råd til å utkonkurrere rivaler som har langt mer penger. Vi må være veldig forsiktige, veldig selektive, sier Arsenals daglige leder Ivan Gazidis.

Men er dette tilfellet?

Fansen betaler

Det er noe som skurrer her. Sjekker man tallene, ser man nemlig at Arsenal har mye penger.

Realiteten er en helt annen enn for ti år siden. Før måtte de selge spillere for å betale ned det nye Emirates Stadium; nå er de på vei inn i en rosenrød epoke.

Ifølge Deloitte hadde Arsenal den syvende høyeste inntekten i verden i 2014/15. De håvet inn 435,5 millioner pund, kun ca 30 millioner bak Manchester City og 40 millioner bak Bayern München. De slo lag som Chelsea, Liverpool, Juventus og Atlético.

Mye av veksten skyldtes den lukrative draktavtalen med Puma, som startet sommeren 2014.

Men den aller største pengekilden er de som lider mest: Fansen.

200 millioner i banken

For ingen betaler mer for billetter i England. Den billigste til en «Kategori A-kamp», eksempel mot Liverpool, for dem som ikke er klubbmedlemmer koster 65,50 pund (ca 700 kr) - den dyreste koster 97 pund (ca 1000 kr). Dette gir Arsenal verdens høyeste inntekter fra kampdager.

Arsenalfans

OPPRØRTE: Mange Arsenal-supportere krever handling og tyngre investeringer fra klubbledelsen.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Når det gjelder billetter, finnes det altså ingen klubb som skviser mer penger ut av sine egne fans.

Glem ikke at dette er tall fra 2014/15-sesongen. Sommeren 2015 kjøpte ikke Arsenal en eneste utespiller til førstelaget.

Så stor er klubbens finansielle vekst at Deloitte hevder de kan nå topp fem i verden i nærmeste fremtid. Forrige sommer sa Arsenal-direktøren Lord Harris at de kunne kjøpe hvem som helst utenom Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

– Det fantes lite penger da vi flyttet inn i Emirates Stadium, men det er mye bedre nå. Det finnes mer enn 200 millioner pund i banken, sa Harris.

Hva var det du sa, Gazidis?

Tvilsomme argumenter

Det hører med til saken at deler av denne summen skal gå til diverse nedbetalinger.

Likevel: Arsenal har råd til store spillere.

Naturligvis får Wenger og Gazidis ofte spørsmål om hvorfor ikke mer investeres i laget. Begge sier at suksess handler om mer enn pengebruk – for eksempel slu rekruttering, speiding, psykologi og talentutvikling.

Men argumentene overbeviser ikke alltid.

Gazidis

MYE Å TENKE PÅ: Arsenals daglige leder Ivan Gazidis.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Wenger brukte nylig Leicester som eksempel på suksess uten store investeringer, men hvor ofte vinner et slikt lag ligaen?

Wenger sier at det fortsatt finnes røverkjøp der ute, som N’Golo Kanté. Men har han tid til å lete etter slikt når laget skriker etter nytt blod?

Wenger sier han er villig til å betale over markedspris om han finner en spiller han virkelig ønsker. Hvorfor tar da rekrutteringen så lang tid?

«Strategiske tjenester»

Franskmannen hadde en interessant uttalelse torsdag. Han forsikret pressen om at han var villig til å bruke pengene som var tilgjengelige, i motsetning til pengene «som ikke var hans».

Det er ikke han som bestemmer budsjettet. Så hvor mye blir egentlig satt av til overganger?

Gazidis sier at klubben bør finansiere seg selv, i motsetning til å leve på oljemilliardærer. Dette høres ut som fornuftig strategi, men det passer også aksjeeierne særdeles godt.

Da spesielt den med flest aksjer, amerikanerne Stan Kroenke.

Kroenke trenger nemlig ikke bruke sine egne penger. Som eier av flere andre lag i USA – Colorado Rapids (fotball), Los Angeles Rams (amerikansk fotball), Denver Nuggets (basketball) – har han andre prioriteringer enn bare Arsenal.

Faktisk blir han anklaget av flere fans for å ta penger ut av klubben. Både i 2014 og 2015 kom det frem at Arsenal hadde betalt tre millioner pund til Kroenkes private selskap, Kroenke Sports and Entertainment LLC. Årsaken var «strategiske og rådgivende tjenester».

Strategiske tjenester? Hva i alle dager skal det bety?

Arsenal

PROTEST: Her viser Arsenal-supportere sin misnøye med duoen Stan Kroenke og Arsène Wenger under kampen mot West Ham i april.

Foto: John Sibley / Reuters

«Silent Stan»

Rasende fans og aksjeeiere krevde svar på dette på generalforsamlingen i fjor.

De fikk det ikke.

Da styreformann Sir Chips Keswick nektet å si annet enn at klubben hadde betalt for «gode råd», ble stemningen så amper at han truet med å avlyse hele møtet.

Kroenke kalles «Silent Stan» fordi han aldri gir intervjuer. Men noen måneder senere talte han på en konferanse i Boston.

Der snakket han om hvordan folk betaler høye priser så lenge man har en «sterk merkevare». Han sa at et godt lag også var avhengig av solide finanser.

– For meg, som individuell eier, må jeg se på realiteten. Hvis målet ditt er å vinne mesterskap, burde du aldri bli involvert.

Drømmetreneren

Dette er bakgrunnen til Arsenals rekruttering. Holdningene og strategien kommer fra toppen, og selv om Wenger alltid har vært litt gjerrig, handler ikke dette bare om ham.

Den største aksjeeieren betaler millioner til seg selv og har andre interesser i USA. Gazidis spiller med. Ikke rart flere fans ønsker dem fjernet.

Dette forklarer også hvorfor Wenger sitter trygt. Han er en drømmetrener for Kroenke, fordi han bruker lite penger, leverer mesterligapenger hvert år, og tar mye av kritikken for at klubben ikke investerer.

På samme vis vet Wenger at jobben er hans så lenge Kroenke bestemmer.

I mellomtiden betaler fansen i dyre dommer for å se et lag med problemer som ikke fikses. Man får håpe, på deres vegne, at Arsenal handler før overgangsvinduet stenger 31. august.

De fortjener nemlig langt bedre enn dette.

Fotball

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland