NRK Meny
Normal

– Fansen fortjener langt bedre enn dette

KOMMENTAR: Arsenal er desperate etter forsterkninger, men kjøper ikke til tross for at de har penger. Fansen har all grunn til å være rasende.

Wenger

TØFF START: Arsène Wenger og Arsenal tapte 4-3 hjemme for Liverpool i serieåpningen, og mange supportere begynner å miste tålmodigheten med manageren.

Foto: Tony O'Brien / Reuters

Tenk deg livet som Arsenal-supporter. Du betaler 1000 kroner for å se sesongens første hjemmekamp. Du håper på en lovende start, en positiv sesong.

Du ser så laget ditt tape 4–3. Det urutinerte stopperparet Calum Chambers og Rob Holding rives i fillebiter av Liverpool, fordi Arsenal mangler sine tre beste stoppere.

Det er åpenbart at laget trenger nye spillere. En spiss og to stoppere, minst.

«Vi har penger», roper en oppgitt fan etter kampen. «Bruk dem!».

Alexis

KNALLSUKSESS: Men forsterkninger som Alexis Sanchez kommer for sjelden.

Foto: Adam Holt / Reuters

Men ingenting skjer. Siden tapet mot Liverpool har Arsenal fortsatt kun blitt lenket til overganger, uten å investere. Lørdag møter de Leicester borte, og da kan fravær koste poeng igjen.

Hvorfor er Arsenal så nølende? Hva er det som holder dem igjen?

Den defensive krisen

Dette har vært en debatt i årevis. Arsenal trenger spillere, men Arsène Wenger – forsiktig, økonomisk, rasjonell, realistisk – nekter å kjøpe kun for å kjøpe.

Han har betalt betydelige summer for Mesut Özil (2013), Alexis Sánchez (2014) og Granit Xhaka (2016), men kun én per sesong. Forbruket er som oftest forsiktig. Det finnes få år hvor klubben henter drøssevis med storspillere, noe som har blitt normalt i Manchester.

Generelt sett handler Arsenals problemer om mer enn overganger. Det er Wenger som må ta ansvar for alle skadene og de taktiske feilvurderingene som dukker opp år etter år.

Men finanser betyr mye. Og dette virker spesielt relevant nå.

For Arsenal er desperate. Både Per Mertesacker og Gabriel Paulista er skadet i lang tid. Wenger har blitt lenket til Shkodran Mustafi (Valencia) og José María Giménez (Atlético Madrid), men klubbene vet at engelske lag er søkkrike grunnet TV-avtalen, og presser dermed opp prisen.

Per

SKADET: Per Mertesacker.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Andre tittelkandidater har innsett at de må betale overpris for kvalitet. Spørsmålet er hvorfor Arsenal ikke gjør det samme.

– Vi har ikke råd til å utkonkurrere rivaler som har langt mer penger. Vi må være veldig forsiktige, veldig selektive, sier Arsenals daglige leder Ivan Gazidis.

Men er dette tilfellet?

Fansen betaler

Det er noe som skurrer her. Sjekker man tallene, ser man nemlig at Arsenal har mye penger.

Realiteten er en helt annen enn for ti år siden. Før måtte de selge spillere for å betale ned det nye Emirates Stadium; nå er de på vei inn i en rosenrød epoke.

Ifølge Deloitte hadde Arsenal den syvende høyeste inntekten i verden i 2014/15. De håvet inn 435,5 millioner pund, kun ca 30 millioner bak Manchester City og 40 millioner bak Bayern München. De slo lag som Chelsea, Liverpool, Juventus og Atlético.

Mye av veksten skyldtes den lukrative draktavtalen med Puma, som startet sommeren 2014.

Men den aller største pengekilden er de som lider mest: Fansen.

200 millioner i banken

For ingen betaler mer for billetter i England. Den billigste til en «Kategori A-kamp», eksempel mot Liverpool, for dem som ikke er klubbmedlemmer koster 65,50 pund (ca 700 kr) - den dyreste koster 97 pund (ca 1000 kr). Dette gir Arsenal verdens høyeste inntekter fra kampdager.

Arsenalfans

OPPRØRTE: Mange Arsenal-supportere krever handling og tyngre investeringer fra klubbledelsen.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Når det gjelder billetter, finnes det altså ingen klubb som skviser mer penger ut av sine egne fans.

Glem ikke at dette er tall fra 2014/15-sesongen. Sommeren 2015 kjøpte ikke Arsenal en eneste utespiller til førstelaget.

Så stor er klubbens finansielle vekst at Deloitte hevder de kan nå topp fem i verden i nærmeste fremtid. Forrige sommer sa Arsenal-direktøren Lord Harris at de kunne kjøpe hvem som helst utenom Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

– Det fantes lite penger da vi flyttet inn i Emirates Stadium, men det er mye bedre nå. Det finnes mer enn 200 millioner pund i banken, sa Harris.

Hva var det du sa, Gazidis?

Tvilsomme argumenter

Det hører med til saken at deler av denne summen skal gå til diverse nedbetalinger.

Likevel: Arsenal har råd til store spillere.

Naturligvis får Wenger og Gazidis ofte spørsmål om hvorfor ikke mer investeres i laget. Begge sier at suksess handler om mer enn pengebruk – for eksempel slu rekruttering, speiding, psykologi og talentutvikling.

Men argumentene overbeviser ikke alltid.

Gazidis

MYE Å TENKE PÅ: Arsenals daglige leder Ivan Gazidis.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Wenger brukte nylig Leicester som eksempel på suksess uten store investeringer, men hvor ofte vinner et slikt lag ligaen?

Wenger sier at det fortsatt finnes røverkjøp der ute, som N’Golo Kanté. Men har han tid til å lete etter slikt når laget skriker etter nytt blod?

Wenger sier han er villig til å betale over markedspris om han finner en spiller han virkelig ønsker. Hvorfor tar da rekrutteringen så lang tid?

«Strategiske tjenester»

Franskmannen hadde en interessant uttalelse torsdag. Han forsikret pressen om at han var villig til å bruke pengene som var tilgjengelige, i motsetning til pengene «som ikke var hans».

Det er ikke han som bestemmer budsjettet. Så hvor mye blir egentlig satt av til overganger?

Gazidis sier at klubben bør finansiere seg selv, i motsetning til å leve på oljemilliardærer. Dette høres ut som fornuftig strategi, men det passer også aksjeeierne særdeles godt.

Da spesielt den med flest aksjer, amerikanerne Stan Kroenke.

Kroenke trenger nemlig ikke bruke sine egne penger. Som eier av flere andre lag i USA – Colorado Rapids (fotball), Los Angeles Rams (amerikansk fotball), Denver Nuggets (basketball) – har han andre prioriteringer enn bare Arsenal.

Faktisk blir han anklaget av flere fans for å ta penger ut av klubben. Både i 2014 og 2015 kom det frem at Arsenal hadde betalt tre millioner pund til Kroenkes private selskap, Kroenke Sports and Entertainment LLC. Årsaken var «strategiske og rådgivende tjenester».

Strategiske tjenester? Hva i alle dager skal det bety?

Arsenal

PROTEST: Her viser Arsenal-supportere sin misnøye med duoen Stan Kroenke og Arsène Wenger under kampen mot West Ham i april.

Foto: John Sibley / Reuters

«Silent Stan»

Rasende fans og aksjeeiere krevde svar på dette på generalforsamlingen i fjor.

De fikk det ikke.

Da styreformann Sir Chips Keswick nektet å si annet enn at klubben hadde betalt for «gode råd», ble stemningen så amper at han truet med å avlyse hele møtet.

Kroenke kalles «Silent Stan» fordi han aldri gir intervjuer. Men noen måneder senere talte han på en konferanse i Boston.

Der snakket han om hvordan folk betaler høye priser så lenge man har en «sterk merkevare». Han sa at et godt lag også var avhengig av solide finanser.

– For meg, som individuell eier, må jeg se på realiteten. Hvis målet ditt er å vinne mesterskap, burde du aldri bli involvert.

Drømmetreneren

Dette er bakgrunnen til Arsenals rekruttering. Holdningene og strategien kommer fra toppen, og selv om Wenger alltid har vært litt gjerrig, handler ikke dette bare om ham.

Den største aksjeeieren betaler millioner til seg selv og har andre interesser i USA. Gazidis spiller med. Ikke rart flere fans ønsker dem fjernet.

Dette forklarer også hvorfor Wenger sitter trygt. Han er en drømmetrener for Kroenke, fordi han bruker lite penger, leverer mesterligapenger hvert år, og tar mye av kritikken for at klubben ikke investerer.

På samme vis vet Wenger at jobben er hans så lenge Kroenke bestemmer.

I mellomtiden betaler fansen i dyre dommer for å se et lag med problemer som ikke fikses. Man får håpe, på deres vegne, at Arsenal handler før overgangsvinduet stenger 31. august.

De fortjener nemlig langt bedre enn dette.

Fotballnyheter