NRK Meny
Normal

– Blatter etterforskes for korrupsjon

Den velrennomerte avisen New York Times, samt nyhetsbyrået Reuters, hevder at avtroppende FIFA-sjef Sepp Blatter etterforskes av FBI.

Sepp Blatter

FERDIG SOM FIFA-PRESIDENT: Sepp Blatter.

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Afp

Den amerikanske avisen siterer det den hevder er offisielle kilder. Det samme gjør nyhetsbyrået Reuters.

Kildene, som er anonyme, opplyser til New York Times at de håper at flere av de siktede FIFA-medlemmene som ble arrestert forrige uke vil samarbeide når det nå blir kjent at Blatter er under FBIs søkelys.

Tirsdag morgen skriver også Reuters at de har snakket med en anonym kilde som bekrefter at Blatter etterforskes.

Blatter har inntil nå ikke blitt nevnt av påtalemyndighetene, men også ABC News meldte tirsdag kveld at han er under etterforskning av FBI.

Heller ikke ABC har navngitte kilder.

Sterkere krav om å trekke seg

79 år gamle Sepp Blatter valgte å annonsere at han trekker seg på en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag kveld, til tross for at han ble gjenvalgt for femte gang for kun fire dager siden.

– FIFAs problemer er ikke over ennå. Vi trenger restrukturering, og derfor velger jeg å stille plassen til disposjsion, sa Blatter.

Blatter sto overfor et stadig sterkere krav om å trekke seg etter at USAs justisdepartement i forrige uke i klare ordelag anklaget FIFA for korrupsjon.

Blatter har imidlertid hele tiden nektet å trekke seg, til tross for et massivt press også innad i FIFA.

– Hvorfor skulle jeg trekke meg? Det betyr at jeg innrømmer at jeg gjorde alt feil, sa Blatter etter at han ble valgt til sveitsisk TV, ifølge The Guardian.

Totalt 14 FIFA-ledere mistenkes av amerikanske myndigheter for svindel, bestikkelser og hvitvasking av penger, og en stor etterforskning er i gang i USA. Sju FIFA-ledere ble pågrepet i en razzia på et hotell i Zurich forrige onsdag.

Ulovlig millionutbetaling

Tirsdag ble også Blatters generalsekretær Jerome Valcke koblet til en ulovlig millionutbetaling i forbindelse med VM i Sør-Afrika i 2010, og mange spekulerte i om den varslede pressekonferansen ville handle om Valckes avgang.

Istedet var det altså Blatters sorti som ble annonsert.

Blatter har nå kalt inn til ekstraordinær kongress der han stiller sin plass til disposisjon. I kulissene venter blant andre Prins Ali av Jordan på å ta over.

– Med tanke på et nytt valg, så er Prins Ali klar, opplyser visepresident i fotballforbundet i Jordan, Sala Sabra, til AFP.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.