Eksperter: – Aldri vært så usikker på et lag

Eksperter mener dagens landslagstropp kan være den svakeste i en mesterskapskvalifisering på ti år. Hva mener du? Stem på laget du mener er best her.

Arne Scheie

NRKs fotballekspert Arne Scheie er veldig usikker på hvor godt Norge vil prestere.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Årets utvalg er ikke blant de beste troppene, det er det ingen som helst tvil om, sier tidligere landslagskaptein Henning Berg (42).

Fredag kveld spiller Norge sin første VM-kvalifiseringskamp mot Island. Landslagssjef Egil Olsen har sagt at han sjelden har vært mer usikker på et laguttak før.

– Det er litt for mange, flere enn vi kunne ønske, som ikke spiller fast i klubbene sine, medgir Olsen.

Usikkerheten kan like gjerne komme av at troppen holder et lavere nivå enn på lenge, skal vi tro Berg og NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie.

  • Hvilken av de utvalgte startoppstillingene synes du er den beste? Stem lenger nede i saken!

– Dårligere tilfang

Scheie mener det er oppsiktsvekkende at «Drillo» ikke har hatt noen reelle alternativer utenfor troppen bortsett fra Morten Gamst Pedersen (30), Erik Huseklepp (27) og Christian Grindheim (29).

– Vanligvis er det stor konkurranse om å bli med i troppen, men det er det ikke i år. Tilfanget er mye dårligere enn tidligere, sier Scheie.

Grindheim (30 kamper) og Pedersen (73 kamper) ble vraket til tross for at de har spilt flest landslagskamper av samtlige spillere under «Drillo»s andre periode som landslagssjef.

Henning Berg

Henning Berg synes Norges lag anno 2012 er blant de svakere troppene vi har stilt med.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

Erik Huseklepp (29 kamper) var uaktuell på grunn av skade.

– Troppen mangler litt erfaring og kanskje noen topp, topp spillere. De har noen veldig gode, men kanskje ikke mange nok, mener Berg.

Scheie peker også på at de utvalgte har langt mindre landslagserfaring enn tidligere kvalifiseringer.

– Flere får alt for liten spilletid på klubblaget. Det er rett og slett umulig å si hvordan laget vil prestere. Jeg har aldri vært så usikker før en kvalikkamp, sier Scheie.

– Men det er viktig å gi laget en sjanse først. Det er tross alt resultater som teller i fotball, legger han til.

NRK har sett på den første lagoppstillingen i de fem foregående EM- og VM-kvalifiseringene. Felles for dem alle: Ingen klarte å spille seg til et mesterskap.

– Hvis jeg skal trekke frem ett lag, må det være laget i 2006. Jeg blir nok litt blendet av resultatet, men 4-1 over Ungarn på bortebane taler for seg selv, sier Scheie.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Island passer oss ikke

Men det er ikke bare Norges lag som gjør Scheie usikker før kampen mot Island. Han peker på at motstanderen har utviklet seg siden sist Norge besøkte balløya.

– De har fått inn Lars Lagerbäck som er veldig taktisk god. De spiller en fotball som ligner på Drillo-stilen med gjenvinninger og hurtige kontringer, og det passer oss dårlig, sier Scheie.

Berg fikk 100 landskamper for Norge fra 1992 til 2004.

Han er i likhet med Scheie usikker på hvor godt Norge vil hevde seg i kvalifiseringen.

– Det er mange unge lovende med stort potensial som kan bli veldig gode etter hvert. En spennende tropp, men som er mer usikker enn det har vært tidligere, sier Berg.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.