NRK Meny
Normal

- Rosenborg kan definitivt vippe Viking ned fra tronen

Selv om Rosenborgs dominans i norsk fotball virker å ha vart en halv evighet, er det Viking som har samlet flest poeng i etterkrigstiden. Nå tror imidlertid Mr. Rosenborg at de kan trone øverst på maratontabellen når sesongen 2011 skal oppsummeres.

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen har vært delaktig i over halvparten av poengene Rosenborg har på maratontabellen. Nå tror han at Rosenborg kan trone øverst på denne tabellen etter kommende sesong.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rosenborg har fra 60-tallet til i dag tatt både norske og internasjonale skalper. Fotballsesongen 2011 kan bli sesongen der Rosenborg tar en ny. Men da må de beskjempe Viking – som troner aller øverst på den lange maratontabellen. Denne tabellen strekker seg fra 1949-sesongen og frem til i dag.

Viking har tatt 1912 poeng i denne perioden, mens Rosenborg er en klar nummer to på listen med siden 1907 poeng. Dermed ligger alt til rette for at Rosenborg i år kan ta igjen Viking også på denne tabellen.

Rosenborg Viking

I 2010 spilte Rosenborg og Viking uavgjord 1-1 på Lerkendal.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Nils Arne Eggen Åge Hareide

Nils Arne Eggen og Åge Hareide er to erfarne trenere som har fulgt hverandre tett.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Enorm poengfangst

Nils Arne Eggen har vært delaktig i godt over halvparten av Rosenborgs poeng på denne tabellen. Disse poengene hentet han som spiller på sekstitallet og som trener i hovedsak på 90-tallet og et godt stykke inn i det nåværende århundre.

– Jeg er absolutt ikke opptatt av gamle tall og tabeller. Men jeg vil jo definitivt tro at Rosenborg slår Viking med både fire og fem poeng i kommende sesong. Men det blir hardt. Jeg har tro på Viking i år, sier Nils Arne Eggen til NRK.

Tidligere Viking-spiller og trener, og nåværende administrerende direktør i Viking, Bjarne Berntsen, ser ikke bort fra at trønderne kan gå forbi siddisen, men han håper at det i tilfelle bare er kortsiktig.

– Ser man hva de har prestert de siste årene, så er det vel sannsynlig at Rosenborg går forbi oss, men vi skal bite godt ifra oss, sier Bjarne Berntsen til NRK.

Spiller og trener

Nils Arne Eggen har vært i Rosenborg som både spiller og trener. I flere perioder har han også vært engasjert som konsulent. Her er han ikke kreditert for noen av poengene fra slike perioder.

Slik er Nils Arne Eggens maratontabell

Nils Arne Eggens maratonfangst for Rosenborg

Årstall

Poeng

1960-1963(Spiller)

67

1966-1969(Spiller)

109

1971-1972(Trener)

61

1988-1997(Trener)

495

1999-2002(Trener)

223

2010(Trener)

39

Som spiller har Eggen høstet poeng også for Vålerenga, og som trener også for Moss. Disse poengene kommer i tillegg. Eggen har også trent Orkdal, det norske landslaget og Norges U-21-landslag.

Maratontabellen 1949–2010

Maratontabellen

Lag

Poeng

Viking

1912

Rosenborg

1907

Lillestrøm

1602

Brann

1563

Vålerenga

1433

Fredrikstad

1185

Molde

1138

Start

 996

Lyn

 949

Skeid

 844

Tromsø

 814

Odd

 734

Strømsgodset

 660

Stabæk

 642

Bodø/Glimt

 612

Delta i avstemmingen og delta gjerne i debatten i kommentarfeltet under artikkelen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Erfaring er undervurdert

Nils Arne Eggen tillegger Viking-trener Åge Hareides erfaring stor vekt når han spår en lysende sesong for laget fra Stavanger. Han sier at Åge Hareide har en erfaring som kan være gull verdt.

Jan Jönsson Nils Arne Eggen

Sist sesong var Jan Jönsson og Nils Arne Eggen konkurrenter. Nå skal Jönsson føre Rosenborg videre.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Viking har en veldig motivert trener i Åge. Og hans erfaring betyr uendelig mye. Og erfaring er undervurdert i norsk fotball. Det er for mye ferskt blant trenerne i den øverste divisjonen, her er svært mange unge trenere uten erfaring, sier Nils Arne Eggen.

Viking-legenden Bjarne Berntsen har også tro på at laget hans kan komme tilbake dit hvor de var i sin storhetstid på 70- og begynnelsen av 80-tallet.

– Vi skal komme tilbake til toppen som et resultat at tålmodighet og vanvittig god lokal spillerutvikling. Vi er for øyeblikket det laget med flest spillere på aldersbestemte landslag, og det skal vise seg i løpet av noen år, sier Bjarne Berntsen.

– Du kan ikke lære bort det du ikke kan

Nils Arne Eggen snakker seg varm når erfaring og kunnskap blir tema. I en aktivitet der prestasjon skal måles for hver eneste sesong, er erfaring en faktor som vil skille mellom suksess og fiasko, sier han.

– Du kan jo ikke lære bort noe du ikke kan. Erfaring er viktigere i fotball enn i mange andre sammenhenger, som for eksempel i næringslivet. Som fotballtrener skal du bygge relasjoner og gjenskape gode prestasjoner. I en sånn sammenheng må ikke erfaring undervurderes, sier Eggen.

To forskjellige tidsaldre

Viking og Rosenborg hentet brorparten av sine poeng i vidt forskjellige tidsaldre. Viking hadde sin gullalder på 70-tallet. De ble seriemestere i 1972, 73, 74, 75, 79, 82 og i 1991.

Rosenborg har en imponerende rekke med 22 seriemesterskap. Nils Arne Eggen har vært direkte involvert i 14 av disse mesterskapene. Rosenborg ble seriemestere i 1967, 69, 71, 85, 88, 90, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 2000, 01,02, 03, 04, 06, 09 og 2010.

– Skal du bygge et lag som kan prestere i sesong etter sesong, må du ha evnen til å få laget til å gjenskape prestasjoner. Lag må bygges gjennom roller og spisskompetanse, sier Nils Arne Eggen.

Når vi ser på noen av de ferske lagene som har kommet inn i øverste divisjon, ser vi at de nok har skaffet en og annen god spiller. Men spillerne på passe sammen, og gå inn i roller som de er gode på. Og spillere som er kjøpt inn uten å gå inn i bestemte roller og relasjoner er nesten ikke vits i, sier Eggen.

Håper på internasjonal suksess

Dersom vi legger til de internasjonale merittene, går Rosenborg Viking en virkelig høy gang. Viking har ikke vært lenger enn til andre runde i en av europacupene (1972, 1999, 2001, 2002). I 2005 deltok de i gruppespillet i UEFA-cupen.

Fra 1995 har Rosenborg oppsiktsvekkende gode resultater å vise til i Europa, med kvartfinalen i Mesterligaen i 1997 som det beste resultatet.

– Nå håper jeg at norsk fotball kommer seg opp på et nivå der vi kan hevde oss i internasjonal klubbfotball igjen. Vi var egentlig ganske nær med Rosenborg i fjor. Men det ble for tynt når det virkelig gjaldt, sier Nils Arne Eggen.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia