- Gir blaffen i signaler fra UEFA - kan bli utestengt av europacupen

At Premier League-klubben i år sjudoblet januarinvesteingene sammenliknet med i fjor står ikke i stil med signalene UEFA i fjor sendt om økonomisk "Fair Play". Dermed risikerer klubbene å ikke få spille i Mesterligaen og Europaligaen.

Luis Suarez, Andy Carroll, Fernando Torres og David Luiz

Luis Suarez, Andy Carroll, Fernando Torres og David Luiz var hovedpersonene i overgangmarkedet i Premier League i januar.

Foto: Scanpix

Tom Staavi

Dine Penger-redaktør Tom Staavi

Foto: Jon Petrusson / NRK

– Så lenge de setter overgangsrekorder virker det som om de gir blaffen i signalene som UEFA gir hvor man ønsker å begrense denne vanvittige bruken på spillerkjøp og på lønninger, sier redaktør av Dine Penger, Tom Staavi.

Han har lenge sett på pengebruken både i norsk og internasjonal fotball, og fortsetter å la seg forundre over pengegaloppen.

UEFA lanserte i mai i 2010 en plan om "økonomisk Fair Play" som blant annet innebærer at klubber ikke må bruke mer penger enn de tjener. Det skal være balanse i regnskapene innen 2012, og hvis det ikke skjer skal det iverksettes straffetiltak som for eksempel utestengelse av Mesterligaen eller Europaligaen.

– Disse tingene er veldig skjevt. UEFA har prøvd å ta tak i problemene, men vi ser at det er en lang, lang vei å gå. Vi ser at mange av de største klubbene som omsetter for mest også har størst gjeld, sier toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb.

Hva mener du om pengebruken i engelsk fotball? Diskuter nederst i saken!

Preget av finanskrisen

Da overgangsvinduet var åpent i januar i fjor, viste Premier League-klubbene at de i en viss grad var preget av den generelle uroen i verdensøkonomien. Klubbene forholdt seg nøkternt da overgangsviduet var åpent, og tallene viste at klubbene i Premier League skyldte over 32 milliarder kroner. I januar 2010 ble det omsatt spillere for "bare" 300 millioner kroner - noe som var et ras i forhold til året før.

Selv om det fortsatt er krise i den britiske økonomien og det er rekordhøye arbeidsledighetstall på balløya, hadde tydeligvis minnet om finanskrisen forsvunnet fra fotballklubbene da overgangsvinduer igjen åpnet i januar 2011. Da ble det omsatt spillere for rekordhøye 2,1 milliarder kroner.

(Se utvalgte overganger nederst i saken)

Kjøpskåte

De største stykkene av overgangskaken denne gangen tok storklubbene Chelsea og Liverpool.

Chelsea ble idømt kjøpsstopp i to overgangsviduer på grunn av brudd på overgangsreglene, men anket denne dommen og vant.

Og da betød det lite at de satte ny overgangsrekord mellom to engelske klubber da de kjøpte Fernando Torres for 460 millioner kroner samme dag som de la fram et underskudd på 700 millioner kroner det siste halve året.

Liverpool holdt på å gå konkurs i høst og ble reddet av nye eiere, men det har likevel ikke slått positivt ut på banen. Klubben ligger på en skuffende sjuendeplass på tabellen og kravet om forandringer stoppet ikke med at man byttet ut manager Roy Hodgson med den gamle storheten Kenny Dalglish.

Det er dermed lite som tyder på at underskuddene i klubbene blir mindre, og drømmen om suksess på kort sikt betyr mer for klubbene enn trusselen fra UEFA om å bli utestengt fra europacupene hvis klubbene ikke kan vise til positive regskapstall.

– Absurd

Dine Penger-redaktøren mener kjøpsfesten til storklubbene fører til inflasjon på balløya, og Staavi tror at det kan få konsekveser for klubbene.

– Dette er absurde summer, og det beskriver problemene de fleste klubber og ligaen har. Nemlig at et kjøp utløser en ekstrem inflasjon og økning i prisen på fotballspillere i England, sier Staavi til NRK.

Han tror også at det kan få konsekvenser for klubbene på lengre sikt at de utbetaler "fantasilønninger", mens mange i det britiske samfunnet sliter.

– Det hører ingen steds hjemme at en spiller tjener 1,6 millioner kroner i lønn uken. Og jeg fatter ikke at den engelske økonomien med så mange arbeidsledige mennesker fortsatt klarer å heie på disse klubbene. Det kan bli for store forskjeller på de som yter på banen og de som heier på tribunen, mener Dine Penger-redaktøren.

Han får støtte av Ståle Solbakken mener at det er en farlig trend om utviklingen i europeisk toppfotball er at man fjerner seg fra fansen.

- Dette er en syk verden. Det er surrealistisk og sikkert ikke bare bra heller hvis man skal finansiere dette med at sesongkort og billetter blir dyrere. Da kan det bli så astronomiske summer at man fjerner seg fra den vanlige mann i gata, sier Ståle Solbakken.

PS! Liverpool-supporter Solbakken skal med FCK møte Chelsea og Torres i åttedelsfinalen i Mesterligaen om tre uker.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotball

 • Kjær ute i seks måneder

  Den danske landslagskapteinen Simon Kjær har pådratt seg en skade på korsbåndet og er ute av spill i seks måneder.

  Kjær skadet seg i Milans 3-0-seier over Genoa i serie A. Han fikk bare spille det første minuttet av kampen før han måtte av med kneskade.

  Nå er det bekreftet at det dreier seg om en korsbåndsskade, opplyser Milan på sine nettsider.

  Klubben skriver at han vil miste seks måneder. Han er en sentral figur både for klubb og landslag og ledet Danmark til VM i Qatar.

  Britain Scotland Denmark WCup 2022
  Foto: Scott Heppell / AP
 • Rangnick: – En stor utfordring

  Ralf Rangnick møtte fredag pressen for første gang som ny Manchester United-manager. Han tar over for Michael Carrick som har ledet laget etter Ole Gunnar Solskjærs avgang i november.

  Tyskeren, som skal lede United laget ut sesongen, mener klubben bør kunne kjempe i toppen allerede denne sesongen.

  – Vi må ta én kamp av gangen i begynnelsen, men vi ønsker å gjøre det så godt som mulig allerede denne sesongen. Selv om avstanden opp til topp tre er stor, sier Rangnick.

  63-åringen er kjent for en spillestil med høyt press, men er klar på man ikke kan skifte spillestil over natten.

  – Det er ikke lett midt i sesongen, og jeg må få spillerne til å kjøpe min idé om hvordan fotball skal spilles. Nå handler det om å bli kjent med spillerne, og skape mer balanse i laget.

  Den ferske United-manageren innrømte også at han hadde pratet med sin forgjenger OIe Gunnar Solskjær.

  – Jeg snakket halvannen time med Solskjær på telefon. Han var veldig generøs og ga meg detaljer om spillerstallen, forteller Rangnick.

  Manchester United møter Crystal Palace på Old Trafford søndag.

  Ralf Rangnick
  Foto: ODD ANDERSEN / AFP
 • Carrick ferdig i United

  Klubben bekrefter at Michael Carrick er ferdig i Manchester United. Engelskmannen har vært vikar mens United har sett etter midlertidig manager ut sesongen.

  Etter tre kamper med to seire og én uavgjort er det altså stopp. Han blir ikke med Ralf Rangnick videre.

  – Jeg er, og kommer alltid til å være, en United-fan. Jeg ønsker Ralf, støtteapparatet, spillerne og supporterne alt godt i fremtiden, og jeg ser frem til å være på tribunen og støtte guttene som supporter, sier Carrick.

  Etter kampen viste TV-bildene at Bruno Fernandes ga han en god klem og satte tydelig pris på sin trener.

  Premier League - Manchester United v Arsenal
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Son sikret Spurs-seier

  For første gang på fire kamper noterte den vanligvis så effektive angrepsduoen Harry Kane og Son Heung-min seg for et målpoeng i 2-0-seieren mot Brentford.

  De fire foregående Premier League-kampene hadde Tottenham kun scoret to mål og uten at Kane eller Son var involvert.

  Det var imidlertid kun Son som kunne juble for scoring torsdag kveld. Han kontret inn 2-0 25 minutter før slutt. Det første målet var et selvmål av Sergi Canós.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP
 • Anbefaler munnbind på stadion

  I dag kom regjeringen med en rekke nye koronatiltak, både nasjonalt og regionalt. Men det blir foreløpig fortsatt fullsatte tribuner på arrangementer utendørs.

  De kommer likevel med munnbindanbefalinger.

  – Det er ikke innført nye tiltak, men vi oppfordrer til å bruke munnbind til og fra fotballstadion om det er aktuelt, sier helseminister Ingvild Kjerkol til NRK.

  Hun får oppfølgingsspørsmål om man per definisjon kan ha fulle arenaer på fotballkamper i de kommende dagene.

  – Vi oppfordrer ikke til å sitte tett i tett. Hold avstand i det offentlige rom og pass på å bruke munnbind når du ikke kan unngå å ha nærkontakt, sier helseministeren.

  Eliteserien fotball 2021: Brann-Molde
  Foto: Marit Hommedal / NTB

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic