I bunnstriden med millionlønn

Brann sliter i bunnen av tabellen, men har likevel mange spillere med millionlønninger.

Husklepp, Vaagan Moen og Bakke

Brann-spillerne Erik Huseklepp (f.v.), Petter Vaagan Moen og Eirik Bakke hever alle millionlønninger i Brann, selv om klubben er blant de fire dårligste i eliteserien.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Brann-spilleren Gylfi Einarsson tjener nesten tre millioner, men kjemper i bunnstriden med Brann. Millioninntektene til Einarsons lagkamerater Eirik Bakke og Erik Huseklepp viser at Brann-spillernes lønninger er adskillig mye bedre enn prestasjonene.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér nederst i saken!

Remi Johansen

Tromsø-spiller Remi Johansen kan juble over Tromsøs tabellposisjon, men sammenligner han lønnen sin med lønnen til Brann-spillere i bunnstriden har han ikke mye å juble for.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

Se oversikt over de best betalte spillerne i bunnstriden nederst i saken!

Det samme er tilfellet med Molde som lå på kvalifiseringsplass da Üwe Rössler tok over for en drøy måned siden. Kaptein Daniel Berg Hestad tjente for eksempel over 1,5 million kroner i 2009.

På bronseplass med luselønn

Eliteserien er kontrastfylt med tanke på spillerlønninger. Det kommer tydelig frem når vi sammenligner Brann-spillerenes lønninger med lønnen til Tromsøs Remi Johansen.

Daniel Berg Hestad

Molde-kaptein Daniel Berg Hestad tjener over 1,5 million i året, men det var bare så vidt han og Molde berget plassen i eliteserien.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Høyrevingen som stort sett har spilt alle Tromsøs kamper denne sesongen, hadde i 2009 en inntekt på bare 70 000 kroner. Ekstra oppsiktsvekkende er det da at Tromsø ligger på bronseplass, mens Brann ligger fjerde sist.

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, mener det nå er slutt på at norske fotballspillere tjener mer enn de er verdt.

Årsaken til dette er den nye lisensordningen (FOS) som Norges Fotballforbund innførte høsten 2009. Her deles klubbene inn i tre kategorier etter hvor sunn økonomi de har og lisensnemda kan inndra lisensen dersom økonomien blir fartetruende dårlig.

– Det går mot dårligere tider for fotballspillere, men bedre tider for klubbøkonomier og et sunnere økonomisk miljø i norsk fotball. Det vil ikke lenger bli middelhavsfarere med millionlønninger, sier Staavi til NRK.

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger.

Foto: Johan B. Sættem

Siden ligningstallene som nå offentliggjøres er for 2009 vil vi imidlertid ikke se resultatet av denne økonomiske ryddesjauen før på neste års skattelister.

Ingen respekt

Etter de økonomiske grepene sensommeren 2009 kuttet norske fotballklubber spillerlønninger og i stedet for å kjøpe eldre og dyre spillere med kort tid igjen av karrieren, satset klubbene på unge norske talenter med årslønninger ned mot 200 000 kroner. Dine Penger-redaktøren er sikker på at nest års ligningstall vil vise dette.

– Skattelistene for 2009 er preget av spillerlønningene slik de var før opprydningsaksjonen (FOS). Jeg vet at neste års skattelister vil vise at spillerlønningene generelt går ned, og i 2011 tror jeg klubbene vil klare å balansere inntekter og kostnader på en sunn måte, sier Staavi.

Tom Staavi har hele tiden vært kritisk til måten norske fotballklubber ble styrt på før 2009, og at spillere som ikke presterer, slik vi har sett eksempler på i Brann denne sesongen, tjener millioner. Ifølge han måtte fotballforbundet ta grep.

– Jeg har ingen respekt for styringen av norske klubber før 2009. Enkelt sagt var det da en mentalitet der klubbene spurte seg selv: «Hvorfor skal vi være opptatt av skyhøye lønnskostnader når ingen andre klubber er det?». Det var naturlig å følge pengegaloppen i norsk fotball. Det måtte komme en kollektiv kontroll og klubbene skal ha ros for at de forsøker å rette opp mange tidligere idiotkontrakter, sier redaktøren.

Best betalte spillere i bunnstriden

Navn

Klubb

Inntekt 2009

Formue 2009

Skatt 2009

 

 

 

 

 

Gylfi Einarsson

Brann

2.803.772

0

1.307.347

Eirik Bakke

Brann

2.552.131

14.381.071

1.310.651

Erik Huseklepp

Brann

2.062.408

1.859.296

937.450

Petter V. Moen

Brann

1.945.490

1.203.968

877.762

Cato Guntveit

Brann

1.194.833

0

558.466

David Nielsen

Brann

1.503.304

0

659.884

Daniel Berg Hestad

Molde

1.567.259

0

712.315

Thomas Holm

Molde

1.459.187

0

663.994

Magne Hoset

Molde

1.432.476

0

652.455

Remi Johansen

Tromsø

70.650

7.561

12.342

(Tallene er på bakgrunn av de foreløpige ligningstallene og kan bli endret etter klager.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér her!

Siste nytt

 • Norge heldt unna og slo Wales

  Der har dommaren blåse kampen av, og Norge har slått Wales 1-0. Men det var ein heldig siger. Wales tok meir og meir over utover i 2. omgang, og kunne og burde ha teke med seg poeng.

  Målet var også av det heldige slaget. Keeper burde lett ha tatt Guro Reitens langskot.

  Caroline Graham Hansen måtte ut med skade midt i andre omgang.

 • Første runde i cupen trukket

  Den første runden av kvinnenes cup ble trukket i pausen av landskampen mellom Norge og Wales.

  20 lag deltar i cupen i år. Åtte førstedivisjonslag møtes for å avgjøre hvem de skal møte i den første runden, mens de ti toppserielagene og de to nedrykkede lagene fra forrige sesong er klare for første runde.

  Slik ser trekningen ut

  Øvrevoll Hosle/Amazon Grimstad – Avaldsnes
  Røa – Fart
  Klepp – Vålerenga
  Åsane/Hønefoss – Sandviken
  Rosenborg – Kolbotn
  LSK Kvinner – Lyn
  Arna-Bjørnar – Grei / KIL/Hemne
  Fløya/Medkila – Stabæk

  NM-finale fotball kvinner LSK kvinner - Vålerenga (5-1)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Tottenhams ligacupkamp avlyst

  Ligacupkampen mellom Leyton Orient og Tottenham i dag er avslyst fordi fleire av Orients spelarar er smitta av Covid-19-viruset.

  Ligaen bestemte dette berre to timar før kampen skulle ha blitt sparka i gang.

  Det er uvisst om Tottenham dermed går vidare utan kamp, eller om kampen skal spelast seinare. Det siste er vanskeleg, ettersom neste runde skal gå allereie neste veke.

  Leyton Orient v Tottenham Hotspur
  Foto: Paul Childs / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal