I bunnstriden med millionlønn

Brann sliter i bunnen av tabellen, men har likevel mange spillere med millionlønninger.

Husklepp, Vaagan Moen og Bakke

Brann-spillerne Erik Huseklepp (f.v.), Petter Vaagan Moen og Eirik Bakke hever alle millionlønninger i Brann, selv om klubben er blant de fire dårligste i eliteserien.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Brann-spilleren Gylfi Einarsson tjener nesten tre millioner, men kjemper i bunnstriden med Brann. Millioninntektene til Einarsons lagkamerater Eirik Bakke og Erik Huseklepp viser at Brann-spillernes lønninger er adskillig mye bedre enn prestasjonene.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér nederst i saken!

Remi Johansen

Tromsø-spiller Remi Johansen kan juble over Tromsøs tabellposisjon, men sammenligner han lønnen sin med lønnen til Brann-spillere i bunnstriden har han ikke mye å juble for.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

Se oversikt over de best betalte spillerne i bunnstriden nederst i saken!

Det samme er tilfellet med Molde som lå på kvalifiseringsplass da Üwe Rössler tok over for en drøy måned siden. Kaptein Daniel Berg Hestad tjente for eksempel over 1,5 million kroner i 2009.

På bronseplass med luselønn

Eliteserien er kontrastfylt med tanke på spillerlønninger. Det kommer tydelig frem når vi sammenligner Brann-spillerenes lønninger med lønnen til Tromsøs Remi Johansen.

Daniel Berg Hestad

Molde-kaptein Daniel Berg Hestad tjener over 1,5 million i året, men det var bare så vidt han og Molde berget plassen i eliteserien.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Høyrevingen som stort sett har spilt alle Tromsøs kamper denne sesongen, hadde i 2009 en inntekt på bare 70 000 kroner. Ekstra oppsiktsvekkende er det da at Tromsø ligger på bronseplass, mens Brann ligger fjerde sist.

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, mener det nå er slutt på at norske fotballspillere tjener mer enn de er verdt.

Årsaken til dette er den nye lisensordningen (FOS) som Norges Fotballforbund innførte høsten 2009. Her deles klubbene inn i tre kategorier etter hvor sunn økonomi de har og lisensnemda kan inndra lisensen dersom økonomien blir fartetruende dårlig.

– Det går mot dårligere tider for fotballspillere, men bedre tider for klubbøkonomier og et sunnere økonomisk miljø i norsk fotball. Det vil ikke lenger bli middelhavsfarere med millionlønninger, sier Staavi til NRK.

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger.

Foto: Johan B. Sættem

Siden ligningstallene som nå offentliggjøres er for 2009 vil vi imidlertid ikke se resultatet av denne økonomiske ryddesjauen før på neste års skattelister.

Ingen respekt

Etter de økonomiske grepene sensommeren 2009 kuttet norske fotballklubber spillerlønninger og i stedet for å kjøpe eldre og dyre spillere med kort tid igjen av karrieren, satset klubbene på unge norske talenter med årslønninger ned mot 200 000 kroner. Dine Penger-redaktøren er sikker på at nest års ligningstall vil vise dette.

– Skattelistene for 2009 er preget av spillerlønningene slik de var før opprydningsaksjonen (FOS). Jeg vet at neste års skattelister vil vise at spillerlønningene generelt går ned, og i 2011 tror jeg klubbene vil klare å balansere inntekter og kostnader på en sunn måte, sier Staavi.

Tom Staavi har hele tiden vært kritisk til måten norske fotballklubber ble styrt på før 2009, og at spillere som ikke presterer, slik vi har sett eksempler på i Brann denne sesongen, tjener millioner. Ifølge han måtte fotballforbundet ta grep.

– Jeg har ingen respekt for styringen av norske klubber før 2009. Enkelt sagt var det da en mentalitet der klubbene spurte seg selv: «Hvorfor skal vi være opptatt av skyhøye lønnskostnader når ingen andre klubber er det?». Det var naturlig å følge pengegaloppen i norsk fotball. Det måtte komme en kollektiv kontroll og klubbene skal ha ros for at de forsøker å rette opp mange tidligere idiotkontrakter, sier redaktøren.

Best betalte spillere i bunnstriden

Navn

Klubb

Inntekt 2009

Formue 2009

Skatt 2009

 

 

 

 

 

Gylfi Einarsson

Brann

2.803.772

0

1.307.347

Eirik Bakke

Brann

2.552.131

14.381.071

1.310.651

Erik Huseklepp

Brann

2.062.408

1.859.296

937.450

Petter V. Moen

Brann

1.945.490

1.203.968

877.762

Cato Guntveit

Brann

1.194.833

0

558.466

David Nielsen

Brann

1.503.304

0

659.884

Daniel Berg Hestad

Molde

1.567.259

0

712.315

Thomas Holm

Molde

1.459.187

0

663.994

Magne Hoset

Molde

1.432.476

0

652.455

Remi Johansen

Tromsø

70.650

7.561

12.342

(Tallene er på bakgrunn av de foreløpige ligningstallene og kan bli endret etter klager.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér her!

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Siste nytt

 • Dette er Beijings OL-slagord

  «Saman for ei delt framtid» blir mottoet til vinter-OL i Beijing neste år. Det vart lansert i den kinesiske hovudstaden fredag.

  Ifølgje den lokale organisasjonskomiteen vart frasen vald frå eit utval på 79 forslag frå det mest kjende universitetet i Kina.

  – Ikkje berre omfamnar det konseptet om å dele, men det speglar òg situasjonen i verda med ein global pandemi og ambisjonar alle land har om å komme saman for ei betre framtid, seier seremonidirektør Chen Ning.

  Opningsseremonien blir 4. februar. Beijing blir første vertsbyen som arrangerer leikane både sommar og vinter. I 2008 hadde den kinesiske hovudstaden ansvaret for sommar-OL.

  Motto for Beijing-OL
  Foto: Tingshu Wang / Reuters
 • Meir rulleski for Northug

  Petter Northug held fram med å gå på rulleski på svenske vegar. Søndag stiller han til start på det ni mil lange rennet i Värmland.

  I slutten av august hamna Northug på 42.-plass i Alliansloppet i Trollhättan. Då gjorde han unna 48 kilometer, og rennet vart vunne av heimehåpet Max Novak.

  Søndag prøver Northug seg på nytt i Värmland. Det melder det svenske nyheitsbyrået TT.

  Førre månad gjekk Northug òg to andre rulleskirenn. Han gjorde comeback i ein lagkonkurranse i Blink-festivalen 8. august, og snautt to veker seinare kom han på 65.-plass i ein konkurranse i Toppidrettsveka. Novak dominerte begge gonger.

  Northug la opp som langrennsløpar i 2018.

  Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Brettforbundet: Markering aktuelt

  Ola Keul i Brettforbundet seier det er aktuelt å markere menneskerettssituasjonen i Kina i Beijing-OL. IOC godtek ikkje det i konkurranse og seremoniar.

  Den siste tida har skipresident Erik Røste og idrettspresident Berit Kjøll teke avstand frå menneskerettsbrota i arrangørlandet Kina. Vinterleikane er 140 dagar unna.

  Torsdag presenterte norsk idrett et nytt strategidokument som skal veilede hele norsk idrett i internasjonale spørsmål, blant annet om menneskerettigheter.

  Det var forslaget frå Brettforbundet på tinget tidlegare i år som førte fram til dokumentet. Presidenten i forbundet, Ola Keul, seier til NTB at ein kan få sjå utøvarar markere seg, ikkje berre sportsleg, i Kina.

  – Det er aktuelt. Landslaget har for eksempel møtt Amnesty for å få informasjon om menneskerettssituasjonen i Kina og moglege markeringar. Vi trur mest på krafta i felles markeringar på tvers av idrettar og vil samarbeide med andre, skriv Keul i ein e-post.

  OL i Beijing
  Foto: Nicolas Asfouri / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal