Brann-spilleren Gylfi Einarsson tjener nesten tre millioner, men kjemper i
med Brann. Millioninntektene til Einarsons lagkamerater Eirik Bakke og Erik Huseklepp viser at Brann-spillernes lønninger er adskillig mye bedre enn prestasjonene.Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér nederst i saken!
Tromsø-spiller Remi Johansen kan juble over Tromsøs tabellposisjon, men sammenligner han lønnen sin med lønnen til Brann-spillere i bunnstriden har han ikke mye å juble for.
Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIXSe oversikt over de best betalte spillerne i bunnstriden nederst i saken!
Det samme er tilfellet med Molde som lå på kvalifiseringsplass da Üwe Rössler tok over for en drøy måned siden. Kaptein Daniel Berg Hestad tjente for eksempel over 1,5 million kroner i 2009.
- LES:
- LES:
- LES:
På bronseplass med luselønn
Eliteserien er kontrastfylt med tanke på spillerlønninger. Det kommer tydelig frem når vi sammenligner Brann-spillerenes lønninger med lønnen til Tromsøs Remi Johansen.
Molde-kaptein Daniel Berg Hestad tjener over 1,5 million i året, men det var bare så vidt han og Molde berget plassen i eliteserien.
Foto: Lien, Kyrre / ScanpixHøyrevingen som stort sett har spilt alle Tromsøs kamper denne sesongen, hadde i 2009 en inntekt på bare 70 000 kroner. Ekstra oppsiktsvekkende er det da at Tromsø ligger på bronseplass, mens Brann ligger fjerde sist.
Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, mener det nå er slutt på at norske fotballspillere tjener mer enn de er verdt.
Årsaken til dette er den nye lisensordningen (FOS) som Norges Fotballforbund innførte høsten 2009. Her deles klubbene inn i tre kategorier etter hvor sunn økonomi de har og lisensnemda kan inndra lisensen dersom økonomien blir fartetruende dårlig.
– Det går mot dårligere tider for fotballspillere, men bedre tider for klubbøkonomier og et sunnere økonomisk miljø i norsk fotball. Det vil ikke lenger bli middelhavsfarere med millionlønninger, sier Staavi til NRK.
Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger.
Foto: Johan B. SættemSiden ligningstallene som nå offentliggjøres er for 2009 vil vi imidlertid ikke se resultatet av denne økonomiske ryddesjauen før på neste års skattelister.
Ingen respekt
Etter de økonomiske grepene sensommeren 2009 kuttet norske fotballklubber spillerlønninger og i stedet for å kjøpe eldre og dyre spillere med kort tid igjen av karrieren, satset klubbene på unge norske talenter med årslønninger ned mot 200 000 kroner. Dine Penger-redaktøren er sikker på at nest års ligningstall vil vise dette.
– Skattelistene for 2009 er preget av spillerlønningene slik de var før opprydningsaksjonen (FOS). Jeg vet at neste års skattelister vil vise at spillerlønningene generelt går ned, og i 2011 tror jeg klubbene vil klare å balansere inntekter og kostnader på en sunn måte, sier Staavi.
Tom Staavi har hele tiden vært kritisk til måten norske fotballklubber ble styrt på før 2009, og at spillere som ikke presterer, slik vi har sett eksempler på i Brann denne sesongen, tjener millioner. Ifølge han måtte fotballforbundet ta grep.
– Jeg har ingen respekt for styringen av norske klubber før 2009. Enkelt sagt var det da en mentalitet der klubbene spurte seg selv: «Hvorfor skal vi være opptatt av skyhøye lønnskostnader når ingen andre klubber er det?». Det var naturlig å følge pengegaloppen i norsk fotball. Det måtte komme en kollektiv kontroll og klubbene skal ha ros for at de forsøker å rette opp mange tidligere idiotkontrakter, sier redaktøren.
(Tallene er på bakgrunn av de foreløpige ligningstallene og kan bli endret etter klager.)
- Les mer om hva tallene betyr: