Hopp til innhold

I bunnstriden med millionlønn

Brann sliter i bunnen av tabellen, men har likevel mange spillere med millionlønninger.

Husklepp, Vaagan Moen og Bakke

Brann-spillerne Erik Huseklepp (f.v.), Petter Vaagan Moen og Eirik Bakke hever alle millionlønninger i Brann, selv om klubben er blant de fire dårligste i eliteserien.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Brann-spilleren Gylfi Einarsson tjener nesten tre millioner, men kjemper i bunnstriden med Brann. Millioninntektene til Einarsons lagkamerater Eirik Bakke og Erik Huseklepp viser at Brann-spillernes lønninger er adskillig mye bedre enn prestasjonene.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér nederst i saken!

Remi Johansen

Tromsø-spiller Remi Johansen kan juble over Tromsøs tabellposisjon, men sammenligner han lønnen sin med lønnen til Brann-spillere i bunnstriden har han ikke mye å juble for.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

Se oversikt over de best betalte spillerne i bunnstriden nederst i saken!

Det samme er tilfellet med Molde som lå på kvalifiseringsplass da Üwe Rössler tok over for en drøy måned siden. Kaptein Daniel Berg Hestad tjente for eksempel over 1,5 million kroner i 2009.

På bronseplass med luselønn

Eliteserien er kontrastfylt med tanke på spillerlønninger. Det kommer tydelig frem når vi sammenligner Brann-spillerenes lønninger med lønnen til Tromsøs Remi Johansen.

Daniel Berg Hestad

Molde-kaptein Daniel Berg Hestad tjener over 1,5 million i året, men det var bare så vidt han og Molde berget plassen i eliteserien.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Høyrevingen som stort sett har spilt alle Tromsøs kamper denne sesongen, hadde i 2009 en inntekt på bare 70 000 kroner. Ekstra oppsiktsvekkende er det da at Tromsø ligger på bronseplass, mens Brann ligger fjerde sist.

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, mener det nå er slutt på at norske fotballspillere tjener mer enn de er verdt.

Årsaken til dette er den nye lisensordningen (FOS) som Norges Fotballforbund innførte høsten 2009. Her deles klubbene inn i tre kategorier etter hvor sunn økonomi de har og lisensnemda kan inndra lisensen dersom økonomien blir fartetruende dårlig.

– Det går mot dårligere tider for fotballspillere, men bedre tider for klubbøkonomier og et sunnere økonomisk miljø i norsk fotball. Det vil ikke lenger bli middelhavsfarere med millionlønninger, sier Staavi til NRK.

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger.

Foto: Johan B. Sættem

Siden ligningstallene som nå offentliggjøres er for 2009 vil vi imidlertid ikke se resultatet av denne økonomiske ryddesjauen før på neste års skattelister.

Ingen respekt

Etter de økonomiske grepene sensommeren 2009 kuttet norske fotballklubber spillerlønninger og i stedet for å kjøpe eldre og dyre spillere med kort tid igjen av karrieren, satset klubbene på unge norske talenter med årslønninger ned mot 200 000 kroner. Dine Penger-redaktøren er sikker på at nest års ligningstall vil vise dette.

– Skattelistene for 2009 er preget av spillerlønningene slik de var før opprydningsaksjonen (FOS). Jeg vet at neste års skattelister vil vise at spillerlønningene generelt går ned, og i 2011 tror jeg klubbene vil klare å balansere inntekter og kostnader på en sunn måte, sier Staavi.

Tom Staavi har hele tiden vært kritisk til måten norske fotballklubber ble styrt på før 2009, og at spillere som ikke presterer, slik vi har sett eksempler på i Brann denne sesongen, tjener millioner. Ifølge han måtte fotballforbundet ta grep.

– Jeg har ingen respekt for styringen av norske klubber før 2009. Enkelt sagt var det da en mentalitet der klubbene spurte seg selv: «Hvorfor skal vi være opptatt av skyhøye lønnskostnader når ingen andre klubber er det?». Det var naturlig å følge pengegaloppen i norsk fotball. Det måtte komme en kollektiv kontroll og klubbene skal ha ros for at de forsøker å rette opp mange tidligere idiotkontrakter, sier redaktøren.

Best betalte spillere i bunnstriden

Navn

Klubb

Inntekt 2009

Formue 2009

Skatt 2009

 

 

 

 

 

Gylfi Einarsson

Brann

2.803.772

0

1.307.347

Eirik Bakke

Brann

2.552.131

14.381.071

1.310.651

Erik Huseklepp

Brann

2.062.408

1.859.296

937.450

Petter V. Moen

Brann

1.945.490

1.203.968

877.762

Cato Guntveit

Brann

1.194.833

0

558.466

David Nielsen

Brann

1.503.304

0

659.884

Daniel Berg Hestad

Molde

1.567.259

0

712.315

Thomas Holm

Molde

1.459.187

0

663.994

Magne Hoset

Molde

1.432.476

0

652.455

Remi Johansen

Tromsø

70.650

7.561

12.342

Ekspander/minimer faktaboks

(Tallene er på bakgrunn av de foreløpige ligningstallene og kan bli endret etter klager.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér her!

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal