Hopp til innhold

I bunnstriden med millionlønn

Brann sliter i bunnen av tabellen, men har likevel mange spillere med millionlønninger.

Husklepp, Vaagan Moen og Bakke

Brann-spillerne Erik Huseklepp (f.v.), Petter Vaagan Moen og Eirik Bakke hever alle millionlønninger i Brann, selv om klubben er blant de fire dårligste i eliteserien.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Brann-spilleren Gylfi Einarsson tjener nesten tre millioner, men kjemper i bunnstriden med Brann. Millioninntektene til Einarsons lagkamerater Eirik Bakke og Erik Huseklepp viser at Brann-spillernes lønninger er adskillig mye bedre enn prestasjonene.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér nederst i saken!

Remi Johansen

Tromsø-spiller Remi Johansen kan juble over Tromsøs tabellposisjon, men sammenligner han lønnen sin med lønnen til Brann-spillere i bunnstriden har han ikke mye å juble for.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

Se oversikt over de best betalte spillerne i bunnstriden nederst i saken!

Det samme er tilfellet med Molde som lå på kvalifiseringsplass da Üwe Rössler tok over for en drøy måned siden. Kaptein Daniel Berg Hestad tjente for eksempel over 1,5 million kroner i 2009.

På bronseplass med luselønn

Eliteserien er kontrastfylt med tanke på spillerlønninger. Det kommer tydelig frem når vi sammenligner Brann-spillerenes lønninger med lønnen til Tromsøs Remi Johansen.

Daniel Berg Hestad

Molde-kaptein Daniel Berg Hestad tjener over 1,5 million i året, men det var bare så vidt han og Molde berget plassen i eliteserien.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Høyrevingen som stort sett har spilt alle Tromsøs kamper denne sesongen, hadde i 2009 en inntekt på bare 70 000 kroner. Ekstra oppsiktsvekkende er det da at Tromsø ligger på bronseplass, mens Brann ligger fjerde sist.

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, mener det nå er slutt på at norske fotballspillere tjener mer enn de er verdt.

Årsaken til dette er den nye lisensordningen (FOS) som Norges Fotballforbund innførte høsten 2009. Her deles klubbene inn i tre kategorier etter hvor sunn økonomi de har og lisensnemda kan inndra lisensen dersom økonomien blir fartetruende dårlig.

– Det går mot dårligere tider for fotballspillere, men bedre tider for klubbøkonomier og et sunnere økonomisk miljø i norsk fotball. Det vil ikke lenger bli middelhavsfarere med millionlønninger, sier Staavi til NRK.

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger

Tom Staavi, sjefredaktør i Dine Penger.

Foto: Johan B. Sættem

Siden ligningstallene som nå offentliggjøres er for 2009 vil vi imidlertid ikke se resultatet av denne økonomiske ryddesjauen før på neste års skattelister.

Ingen respekt

Etter de økonomiske grepene sensommeren 2009 kuttet norske fotballklubber spillerlønninger og i stedet for å kjøpe eldre og dyre spillere med kort tid igjen av karrieren, satset klubbene på unge norske talenter med årslønninger ned mot 200 000 kroner. Dine Penger-redaktøren er sikker på at nest års ligningstall vil vise dette.

– Skattelistene for 2009 er preget av spillerlønningene slik de var før opprydningsaksjonen (FOS). Jeg vet at neste års skattelister vil vise at spillerlønningene generelt går ned, og i 2011 tror jeg klubbene vil klare å balansere inntekter og kostnader på en sunn måte, sier Staavi.

Tom Staavi har hele tiden vært kritisk til måten norske fotballklubber ble styrt på før 2009, og at spillere som ikke presterer, slik vi har sett eksempler på i Brann denne sesongen, tjener millioner. Ifølge han måtte fotballforbundet ta grep.

– Jeg har ingen respekt for styringen av norske klubber før 2009. Enkelt sagt var det da en mentalitet der klubbene spurte seg selv: «Hvorfor skal vi være opptatt av skyhøye lønnskostnader når ingen andre klubber er det?». Det var naturlig å følge pengegaloppen i norsk fotball. Det måtte komme en kollektiv kontroll og klubbene skal ha ros for at de forsøker å rette opp mange tidligere idiotkontrakter, sier redaktøren.

Best betalte spillere i bunnstriden

Navn

Klubb

Inntekt 2009

Formue 2009

Skatt 2009

 

 

 

 

 

Gylfi Einarsson

Brann

2.803.772

0

1.307.347

Eirik Bakke

Brann

2.552.131

14.381.071

1.310.651

Erik Huseklepp

Brann

2.062.408

1.859.296

937.450

Petter V. Moen

Brann

1.945.490

1.203.968

877.762

Cato Guntveit

Brann

1.194.833

0

558.466

David Nielsen

Brann

1.503.304

0

659.884

Daniel Berg Hestad

Molde

1.567.259

0

712.315

Thomas Holm

Molde

1.459.187

0

663.994

Magne Hoset

Molde

1.432.476

0

652.455

Remi Johansen

Tromsø

70.650

7.561

12.342

(Tallene er på bakgrunn av de foreløpige ligningstallene og kan bli endret etter klager.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om millioninntekter til fotballspillere i bunnstriden? Diskutér her!

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste