NRK Meny
Normal

Forstår ikke Olympiatoppens Northug-nei

Bjørge Stensbøl og Liv Grete Skjelbreid Poirée er forundret over at Olympiatoppen ikke stiller opp for et av Norges største OL-håp i Sotsji, Petter Northug. De var i en lignende situasjon i 2003.

Petter Northug, Liv Grete Skjelbred Poiree pog Bjørge Stensbøl

Ikke alle vet det, men Liv Grete Skjelbreid Poiree (øverst til høyre) valgte å bryte med landslaget i 2003. Hun fikk likevel betydelig hjelp av Olympiatoppen og daværende toppidrettssjef Bjørge Stensbøl - i motsetning til Petter Northug i dag.

Foto: NTB scanpix

Petter Northug har mistet en drøy treningsmåned i en viktig fase av OL-oppkjøringen på grunn av virus. Nå er han så smått i gang med treningsopptrapping – og sannsynligheten for at han rekker å komme i form til OL i Sotsji, er stor.

Men uansett hva som dukker opp av problemer, må Northug klare seg selv. Den regjerende femmilsmesteren fra Vancouver får ingen hjelp, verken av Olympiatoppen eller skiforbundet, etter at han brøt med landslaget i våres.

– Andre regler

Slik var det ikke da Liv Grete Skjelbreid Poirée valgt å bryte med landslaget i 2003. For daværende toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var det var det aldri noe alternativ å overlate Norges beste kvinnelige skiskytter til seg selv.

– Liv Grete gikk ut av landslaget før 2004-sesongen, og fikk da sin beste sesong noen sinne, poengterer Stensbøl overfor NRK.no.

– Hvorfor var det mindre kontroversielt at Skjelbreid Poirée gikk ut av landslaget enn at Northug gjør det?

– Ja, det er et godt spørsmål. Det var ikke mye side opp og side ned rundt det. Liv Grete beholdt jo alle rettigheter på Olympiatoppen den gangen, så nå er det tydeligvis andre regler.

Ville "kanskje" gitt Petter støtte hvis han var toppidrettssjef. Reporter: Carl Andreas Wold

SE VIDEO: Bjørge Stensbøl og Liv Grete Skjelbreid Poirée stiller seg uforstående til at Olympiatoppen ikke stiller opp for Petter Northug.

Ville støttet Northug

– Hva tenker du om det?

– Jeg synes man skal sette utøveren i sentrum. Da Liv Grete fant en bedre løsning utenfor landslaget den gang, synes jeg det var helt ok. Når det gjelder Petter, vil jeg ikke uttale meg.

– Men hvis du hadde vært toppidrettssjef i dag ville Petter fått en annen behandling enn han faktisk får?

– Kanskje det, svarer han med et smil som bare kan tolkes på én måte: Med Stensbøl som toppidrettssjef ville Northug fått full støtte.

– Viktig for Norge

Også Liv Grete Skjelbreid Poirée er skeptisk til at Petter Northug ikke får tilbud om støtte fra Olympiatoppen.

– Petter er en viktig utøver for Norge. Han skal prestere i alle mesterskap for Norge, han går jo ikke for Team Northug når han stiller opp i OL, sier hun til NRK.no.

Og legger til:

– Jeg forstår at Petter er avhengig av å ta sine egne valg for å finne nok motivasjon til å bli best.

39-åringen understreker at en toppidrettsutøver er prisgitt å være tilstrekkelig motivert.

– Hvis du skal prestere år etter år etter år og trenger annen motivasjon, så tenker jeg at det er viktig å kunne forberede seg på best mulig måte. Og hvis best mulig måte er å stå utenfor et lag, så synes jeg man heller skal akseptere det og spille på lag derifra.

Da Liv Grete valgte å stå utenfor landslaget, handlet det mye om familiesituasjonen. Skjelbreid Poirée var akkurat blitt mamma til lille Emma – og kjæresten Rafael Poirée konkurrerte for Frankrike.

Avhengig av Olympiatoppen

– Jeg hadde litt for mange elementer i hverdagen min som gjorde at jeg ble litt stresset av hvor jeg skulle være til enhver tid. Jeg hadde ei lita jente, og så hadde jeg Rafael som var fransk. Det var ikke fordi det norske landslaget var for dårlig eller at det franske landslaget var for dårlig, men rett og slett fordi jeg hele tiden følte meg på feil plass. Jeg hadde behov for ro og å ta egne valg, forteller hun.

I sin første sesong utenfor landslaget tok Skjelbreid Poirée fire gull under VM i Oberhof.

– Hvor viktig var den avgjørelsen for suksessen du hadde i ettertid?

– Jeg lærte veldig mye, for jeg måtte ta ansvar selv. Jeg måtte ha kontroll på hva det dreide seg om å drive et lag. I dag er jeg glad for at jeg gjorde det.
Men uten Olympiatoppens støtte, ville det vært umulig for henne å ta et slikt valg.

– Det var kjempeviktig, jeg var helt avhengig av den oppfølgingen. Spesielt i den perioden da jeg fikk Emma og kom tilbake igjen, ga det meg en trygghet til å tørre å satse.

Konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no

Liv Grete Skjeldbred Poiree

Liv Grete Skjeldbreid Poiree hadde sin beste sesong da hun stod utenfor landslaget, ifølge Stensbøl. Her er hun med medaljefangsten sin fra VM i 2004.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal