Hopp til innhold

Slik vil Skiforbundet styre Northug

Petter Northug får alt annet enn fritt spillerom etter at han brøt med landslaget. Northug-manager Are Sørum Langås advarer mot egne «Petter-regler».

Are Sørum Langås og Petter Northug

22. mai presenterte Petter Northug og hans nye manager Are Sørum Langås (t.h.) millionavtalen med Coop. Etter mange år med spekulasjoner, brøt Northug med Norges skiforbund.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Norges skiforbund (NSF) har akseptert at Norges største langrennsstjerne ikke vil være en del av forbundets landslagsopplegg. Men skal Petter Northug gå verdenscup og internasjonale mesterskap, må han inn på forbundets representasjonslag – og da underlegges han de samme markedsmessige reglene som landslagsløperne.

Spesielt får dette konsekvenser for Northugs muligheter til å markedsføre sin personlige hovedsponsor Coop, som er i direkte konkurranse med flere av forbundets egne sponsorer – i første rekke matvarekjeden Spar.

Fortsatt pågår det diskusjoner mellom Skiforbundet og Petter Northugs management og hovedsponsor. For ennå er ikke partene enige om hvordan reglene – som er nedfelt i Norges skiforbunds fellesreglement og hjemlet i Norges skiforbunds lov – skal tolkes og praktiseres.

– Nye utfordringer

– Vi utfordres på en del nye ting, ettersom det er en sponsor som er i bransjekonflikt med våre sponsorer. Simens Østensen og John Kristian Dahl har ikke utfordret oss på samme måte etter å ha gått ut av landslaget. Derfor må vi gå opp grensene sammen med Coop, og jeg opplever at vi har en tett og god dialog, sier Bernt Halvard Olderskog, som er kommersiell leder for langrenn i NSF, til NRK.no.

Bernt Halvard Olderskog

Bernt Halvard Olderskog skal sørge for at Skiforbundets egne sponsorer ikke blir skadelidende for Petter Northugs brudd med landslaget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Slik svarer Olderskog på konkrete spørsmål om hva som vil være tillatt for Northug, og andre løpere utenfor landslag, når de er på representasjonsoppdrag for Norge:

– Kan han da bære reklame for personlige sponsorer?

- Nei. Fra vedkommende møter opp på flyplassen for å reise på konkurransesamling, representerer han Norges skiforbund og våre sponsorer.

– Kan han ha et personlig støtteapparat som profilerer personlige sponsorer på klær og/eller biler?

– Hvis han har personlige støttespillere som går inn i landslagets apparat, representerer de Norges skiforbund og bærer våre merker. Hvilke merker som er på biler og utstyr utenfor akkreditert område, kan ikke vi styre.

Kan selge produkter

– Kan han stille opp på arrangementer for private sponsorer (middager, treningsveiledning, foredrag etc.)?

– Det er et godt spørsmål. Akkurat det er ikke noe vi har diskutert nøye. Det har hendt at landslagsløpere har stilt opp på middager med private sponsorer, hvis trenerne har ment at det ikke har gått på bekostning av det sportslige. Men da er det hele tiden snakk om sponsorer som ikke er i bransjekonflikt med forbundets sponsorer.

– Kan han brukes i reklame (aviser/radio/TV/internett) av private sponsorer?

– Han kan ikke brukes i markedsføring for bedrifter eller produkter som er i bransjekonflikt med forbundets sponsorer. Coop er i bransjekonflikt med Norges skiforbunds sponsorer, mens Eiendomsmegler 1 – som Northug også har en personlig avtale med – ikke er det. Det vil si at det vil være ulike kjøreregler for Eiendomsmegler 1 og Coop.

– Kan en personlig sponsor selge lisensierte produkter?

– Ja, de vil kunne selge lisensprodukter, men det vil være restriksjoner på hvordan disse kan markedsføres. Det er disse tingene vi nå er i dialog om og skal finne ut av sammen.

Vil ikke kommentere

Ifølge Olderskog, har det aldri vært forbundets intensjon å stoppe Coops planlagte Northug-produkter – eller Northugs avtale med Coop.

Petter Northug og Svein Fanebust

Coop-direktør Svein Fanebust (t.h.) forhandler med Norges skiforbund for å få mest mulig ut av sin millioninvestering i Petter Northug.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Nei, det er utenkelig. Hvis noen skal stoppe den avtalen nå, må det være Coop eller Nye Høyder (firmaet som står bak Northugs private satsing, red.anm.), men jeg har ikke fått noen signaler som tyder på at det er aktuelt.

Hva Coop og Skiforbundet er uenige om, vil ikke partene gå i detalj på.

– Jeg kan bekrefte at vi er i dialog med NSF rundt dette. Jeg ønsker ikke å uttale meg om innholdet i dialogen før vi er i mål, skriver administrerende direktør i Coop, Svein Fanebust, i en e-post til NRK.no.

Det ligger imidlertid i sakens natur at Coop ønsker å stå friere i bruken av Petter Northug enn det som ligger i NSFs egen tolkning av forbundets regler.

– Må være samme regler

Northugs manager Are Sørum Langås vil heller ikke kommentere innholdet i den pågående dialogen.

– Det blir feil å kommentere detaljer. Det vi er opptatt av, er at det må være samme regler for Petter Northug som det er for andre løpere utenfor landslag. Det kan ikke være et eget sett Petter-regler, sier Langås til NRK.no, uten å ville utdype om han føler det nettopp er et sett «Petter-regler» forbundet vil innføre.

– Når vi er ferdig med å diskutere og får de endelige retningslinjene, vil vi forholde oss til de reglene som gjelder – regler vi da forutsetter gjelder for alle, understreker Langås.

Skiforbundet ønsker også å allerede før sesongen definere i detalj hvilke dager Northug skal være på representasjonslag og hvilke dager han er privat løper.

Etter det NRK erfarer skal forslaget innebære at Northug er representasjonsløper i tre perioder i løpet av sesongen, avbrutt av to perioder hvor han står fritt til å promotere sine personlige samarbeidspartnere.

Landslagsløper i lange perioder

NRK presenterte Northugs sesongplan onsdag. Hvis partene blir enige om forslaget fra forbundet, vil Northug være privatløper mellom verdenscupen i Davos og Tour de Ski, og fra Tour de Ski til han reiser på OL-samling etter NM i Molde.

LES OGSÅ: Northug redder NM-helga

Northug ønsker å følge forbundets OL-oppladning. I denne perioden er det uansett IOCs svært restriktive reklameregler som gjelder.

I praksis vil dette gjøre Northug til landslagsløper det meste av sesongen, hvilket gjør det vrient for hans personlige hovedsponsor å utnytte Northugs markedsverdi i den delen av året der han er mest aktuell.

– Det handler mest om hva som er det sportslig beste opplegget, og det er det landslagssjef Vidar Løfshus som må svare på. Enkelt sagt vil det være en fordel for Petter å ha en kontinuerlig dialog med smører, landslagstrenere og medisinsk støtteapparat i konkurranseperioder, sier Bernt Halvard Olderskog.

Vil unngå konflikter

Løfshus er ikke en del av forhandlingene, men bekrefter at han har bedt om tydelige avklaringer.

– Jeg har lagt veldig klare føringer for hvordan jeg vil ha det. Og det viktigste for meg er at det er klare retningslinjer som ligger der når sesongen starter, slik at vi slipper unødvendige diskusjoner og konflikter underveis om når Petter er på lag og når han ikke er det. Og det vet jeg Petter er opptatt av også, så det er ikke noe problem, fastslår Vidar Løfshus.

Partene har møtefri i juli, men tar opp dialogen igjen i august.

– Alle ønsker en rask avklaring, påpeker Northug-manager Langås.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal