Hopp til innhold

Carlsen til arrangøren: – Ikke holdbart

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen (24) er kritisk til at han ikke fikk bedre beskjed om de uvanlige reglene i Norway Chess. NRK vet at flere av konkurrentene var like forvirret, og nå tar arrangøren selvkritikk.

Magnus Carlsen

NEDTUR: Magnus Carlsen var ikke i kjempehumør etter tapet sitt mot Caruana onsdag, men svarte rolig og høflig til pressen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Verdensmester Carlsen ville nødig kritisere de norske arrangørene etter han misforstod reglene og tapte på tid tirsdag kveld.

Onsdag hadde han rukket å reflektere mer over hvem som hadde ansvaret, og var betydelig klarere i sin kritikk.

– Det er min skyld, men jeg synes det er andre enn meg som ikke gjør jobben sin. Det er ikke holdbart at de ikke informerer om en helt ny tidskontroll. Man skal presisere sånt flere ganger, for spillerne er vanedyr. Når det er helt nye regler, holder det ikke at det står på noen papirer, sier Carlsen til NRK etter tap mot Fabiano Caruana.

Får kritikk

Flere har uttalt at tabben ene og alene var nordmannens skyld. Én sjakkekspert går så langt som å si til VG at en av årsakene var Carlsens arroganse.

Det blir feil, mener sjakkjournalist Peter Doggers i Chess.com.

– Det er veldig, veldig forståelig at Magnus ikke fikk med seg reglene, sier han til NRK.

Flere spillere var like forvirret som Carlsen

Det store spørsmålet er om arrangøren ga spillerne god nok beskjed. Kritikerne mener det var Carlsen som ikke fulgte med i timen.

Men nordmannen var ikke den eneste som misforstod. NRK vet nemlig at minst halvparten av stormesterne var usikre på reglene.

Både Veselin Topalov og Hikaru Nakamura spurte dommeren kun minutter før start.

Magnus Carlsen etter tabben

Magnus Carlsen søkte støtte i manager Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen etter tabben tirsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK vet dessuten at flere spilte hele partiet uten å kunne reglene, og dermed risikerte å gjøre samme tabbe.

– Jeg har hørt det i etterkant. Det har skapt mye oppstyr, sier Jøran Aulin-Jansson i arrangementskomitéen.

– Jeg kunne nok vært flinkere til å påpeke dette. Jeg tok det dessverre som en selvfølge at spillerne sjekket dette.

Vil unngå å kritisere

Spillerne fikk beskjed om de uvanlige reglene to ganger: Først i kontrakten de signerte før turneringen, så da regelverket ble lest opp rett før partiet. Da var ikke Carlsen til stede, fordi han kom for sent til spillelokalet.

24-åringen mener at arrangøren kunne informert ham likevel.

– Hvis de har informert om det én gang, på et tidspunkt de visste at jeg ikke var der, er det vanskelig å bruke det som argument.

Reglene har ligget ute på hjemmesiden til Grand Chess Tour, men ikke hos Norway Chess. Det ble heller ikke arrangert noe informasjonsmøte.

– Spillermøter er kjedelige, men nå ser vi hvorfor de er viktige, sier stormester Levon Aronian til Chess.com.

Uvanlige regler

Sjakkjournalist Doggers sier reglene er såpass spesielle at arrangøren burde gitt tydelig beskjed.

– Reglene har såvidt jeg vet aldri blitt brukt på toppnivå. Og Norway Chess hadde helt standard regler i både 2013 og 2014. Det var ikke lett for spillerne å gjette at det skulle være noe så uvanlig i år, sier Doggers.

Caruana og Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spilte mot Fabiano Caruana onsdag, og det ble tap. Han var usikker på om problemene dagen før påvirket ham.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sportsnyheter

Dommer hevder han ble spyttet på – spilleren nekter

Dommer Stian Røvig Sletner hevder han ble spyttet på av Ahmed El-Amrani etter at han ga Hønefoss-spilleren det gule kortet for en takling. Men El-Amrani nekter for at det var det som skjedde.

NM 2021 i fotball, menn (finale): Bodø/Glimt - Molde

Cupfest på NRK – sjå målene fra første runde

Torsdag var det duka for cupfest her på NRK. Bodø/Glimt, Rosenborg og Vålerenga var blant laga som skal i elden. Alle måla frå kampane med eliteserielaga kan du sjå her:

Siste nytt

 • Reinkind og Sagosen hjalp Kiel til sluttspill

  Sander Sagosen kunne juble for semifinaleplass i mesterligaen etter å ha hjulpet Kiel til 33-32-seier over gamleklubben Paris Saint-Germain.

  Han kunne feire sammen med Haarald Reinkind, som scoret seks av målene i den svært dramatiske returkampen. Sagosen scoret tre mål på en dag da ingen av nordmennene hadde god uttelling. Reinkind skjøt hele tolv ganger, Sagosen åtte.

  Derimot var Magnus Landin dødelig effektiv, med sju mål på like mange avslutninger. Det var han som sendte hjemmelaget foran for godt på vei mot sammenlagt 63-62-seier.

  Kiel er semifinaleklar sammen med Barcelona, ungarske Veszprém og polske Kielce.

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Burnley rotet bort ledelsen – fortsatt i nedrykksfare

  Burnley rotet bort ettmålsledelsen mot Aston Villa og endte til slutt med poengdeling. Burnley gikk til pause med 1-0-ledelse etter en straffescoring av Ashley Barnes, men Aston Villa brukte ikke lang tid på å utligne i andre omgang. 48 minutter inn i kampen dunket Emiliano Buendia inn 1-1 og sikret uavgjort.

  Dermed tok nedrykkstruede Burnley med seg ett poeng og klatret over nedrykksstreken, men er fortsatt i fare for å rykke ned. Laget er á poeng med Leeds på tabellen, men sistnevnte er under streken før siste runde på dårligere målforskjell.

 • Alonso reddet uavgjort for Chelsea

  Chelsea sikret ett poeng etter 1-1 hjemme mot Leicester. James Maddison sendte gjestene i føringen allerede etter syv minutter, da han scoret fra distanse. Chelsea svarte ti minutter før pause. Reece James løftet ballen inn i boksen, og Marcos Alonso smalt den inn på hel volley. Andre omgang ble målløs, men det ene poenget gjør at Chelsea i praksis sikret tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste