Hopp til innhold

Carlsen til arrangøren: – Ikke holdbart

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen (24) er kritisk til at han ikke fikk bedre beskjed om de uvanlige reglene i Norway Chess. NRK vet at flere av konkurrentene var like forvirret, og nå tar arrangøren selvkritikk.

Magnus Carlsen

NEDTUR: Magnus Carlsen var ikke i kjempehumør etter tapet sitt mot Caruana onsdag, men svarte rolig og høflig til pressen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Verdensmester Carlsen ville nødig kritisere de norske arrangørene etter han misforstod reglene og tapte på tid tirsdag kveld.

Onsdag hadde han rukket å reflektere mer over hvem som hadde ansvaret, og var betydelig klarere i sin kritikk.

– Det er min skyld, men jeg synes det er andre enn meg som ikke gjør jobben sin. Det er ikke holdbart at de ikke informerer om en helt ny tidskontroll. Man skal presisere sånt flere ganger, for spillerne er vanedyr. Når det er helt nye regler, holder det ikke at det står på noen papirer, sier Carlsen til NRK etter tap mot Fabiano Caruana.

Får kritikk

Flere har uttalt at tabben ene og alene var nordmannens skyld. Én sjakkekspert går så langt som å si til VG at en av årsakene var Carlsens arroganse.

Det blir feil, mener sjakkjournalist Peter Doggers i Chess.com.

– Det er veldig, veldig forståelig at Magnus ikke fikk med seg reglene, sier han til NRK.

Flere spillere var like forvirret som Carlsen

Det store spørsmålet er om arrangøren ga spillerne god nok beskjed. Kritikerne mener det var Carlsen som ikke fulgte med i timen.

Men nordmannen var ikke den eneste som misforstod. NRK vet nemlig at minst halvparten av stormesterne var usikre på reglene.

Både Veselin Topalov og Hikaru Nakamura spurte dommeren kun minutter før start.

Magnus Carlsen etter tabben

Magnus Carlsen søkte støtte i manager Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen etter tabben tirsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

NRK vet dessuten at flere spilte hele partiet uten å kunne reglene, og dermed risikerte å gjøre samme tabbe.

– Jeg har hørt det i etterkant. Det har skapt mye oppstyr, sier Jøran Aulin-Jansson i arrangementskomitéen.

– Jeg kunne nok vært flinkere til å påpeke dette. Jeg tok det dessverre som en selvfølge at spillerne sjekket dette.

Vil unngå å kritisere

Spillerne fikk beskjed om de uvanlige reglene to ganger: Først i kontrakten de signerte før turneringen, så da regelverket ble lest opp rett før partiet. Da var ikke Carlsen til stede, fordi han kom for sent til spillelokalet.

24-åringen mener at arrangøren kunne informert ham likevel.

– Hvis de har informert om det én gang, på et tidspunkt de visste at jeg ikke var der, er det vanskelig å bruke det som argument.

Reglene har ligget ute på hjemmesiden til Grand Chess Tour, men ikke hos Norway Chess. Det ble heller ikke arrangert noe informasjonsmøte.

– Spillermøter er kjedelige, men nå ser vi hvorfor de er viktige, sier stormester Levon Aronian til Chess.com.

Uvanlige regler

Sjakkjournalist Doggers sier reglene er såpass spesielle at arrangøren burde gitt tydelig beskjed.

– Reglene har såvidt jeg vet aldri blitt brukt på toppnivå. Og Norway Chess hadde helt standard regler i både 2013 og 2014. Det var ikke lett for spillerne å gjette at det skulle være noe så uvanlig i år, sier Doggers.

Caruana og Magnus Carlsen

Magnus Carlsen spilte mot Fabiano Caruana onsdag, og det ble tap. Han var usikker på om problemene dagen før påvirket ham.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste