Hopp til innhold

Først da Haver-Løseth kom hjem, innså hun nedturen: – Jeg satt på sengen min og gråt

Nina Haver-Løseth var ved godt mot like etter skaden som vil holde henne borte fra Åre-VM. Det var før hun kom hjem.

Nina Haver Løseth på Olympiatoppen

PERSPEKTIV: – Man må holde seg positiv og sette ting litt i perspektiv, for hvis man tar og ser på ting litt bredere, med hva andre folk sliter med i livet, så er dette en bagatell, sier Nina Haver-Løseth om skaden sin.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

– Jeg var superpositiv i begynnelsen. Så kom jeg hjem til Norge, og så gikk det 20 minutter, så satt jeg på sengen min og gråt, for da skjønte jeg litt at dette kommer til å bli en annerledes vinter, sier Haver-Løseth til NRK.

Det var i slalåmrennet i østerrikske Semmering i romjulen at det gikk galt for Haver-Løseth. Hun var nesten kommet i mål i 1. omgang da hun hektet i en port, før hun kjørte høyrebeinet rett inn i neste port.

Hun kjente umiddelbart at noe var galt. Det bar rett til sykehus i Wien, hvor undersøkelser konstaterte et brudd på leggbeinet inne i kneet.

Under operasjonen samme dag ble det brukne leggbeinet dyttet på plass og festet med to skruer.

Siden skaden var et faktum har hun nesten ikke orket å se alpint.

– Jeg har fulgt litt med uten å følge med. Det er sårt ikke å stå på start. Jeg ser på de norske og heier på dem, og jeg synes de gjør en kjempegod jobb. De kommer til å klare seg fint og ha en god sesong.

– Det som er ekstra kjedelig med denne skaden er at jeg var innmari motivert til denne sesongen – en motivasjon jeg ikke har kjent på mange år, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under videoen.

FALLET: Her, under slalåmrennet i Semmering, inntraff skaden.

Uvanlig skade

Haver-Løseth og støtteapparatet rundt henne har ikke satt noe tidspunkt for når hun skal være tilbake på ski etter skadeavbrekket.

Håvard Moxnes, fysioterapeut ved Olympiatoppen

KREVER TÅLMODIGHET: – Skaden krever mye tålmodighet. Det er mye trening, men på lav intensitet, sier Håvard Moksnes, som er fysioterapeut ved Olympiatoppen.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

– At det blir i 2019 er jeg ganske trygg på, men akkurat når det blir er jeg mer usikker på. Det er mer sannsynlig at det blir sesongen 2019/20, for denne sesongen blir det neppe, sier Håvard Moksnes, som er fysioterapeut ved Olympiatoppen.

Han betegner Haver-Løseths skade som en «sjelden» alpinskade.

– Det er mange skader rundt knærne i alpint, men akkurat denne skaden er ikke noe vi ser ofte. Det var en uvanlig måte å treffe porten på.

Følte formen var i anmarsj

For Haver-Løseth skulle VM i Åre i februar være sesongens store høydepunkt. Hun beskriver det svenske alpinmekkaet som et sted hun er «veldig glad i». Det var der hun mesterskapsdebuterte i 2007, bare noen uker før hun fylte 18.

VM ALPINT ÅRE 2007

MESTERSKAPSDEBUTEN: Nina Haver Løseth hadde ikke fylt 18 da hun debuterte med en 10. plass i slalåm og 30. plass i storslalåm under VM i Åre i 2007.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Jeg følte litt at det skulle være full sirkel, og formen min da jeg ble skadet tilsa at jeg kunne vært i kjempeform akkurat da, sier hun.

Da hun ble skadet i Semmering følte hun at formen var i anmarsj.

– Jeg ventet bare på at det skulle løsne litt. Det hadde begynt å gå bra på trening, så gikk det litt stang ut i renn, men jeg følte det bare var et spørsmål om tid, forteller hun.

Hun er likevel ikke bitter.

– Det er litt sånn «er du med på leken, så må du tåle steken», og det vet vi jo, sier Haver-Løseth.

– Aksel (Lund Svindal) har vært gjennom det. Kjetil (Jansrud) har vært gjennom det. I vår idrett er det dessverre veldig vanlig. Jeg tipper at jeg etter hvert kommer til å ta noen telefoner til dem og høre hvilke tips de har, sier hun.

– Jeg er veldig optimistisk, selv om jeg kjeder meg litt allerede, innrømmer Haver-Løseth.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

  • Rekordskred i Paris: Verdensrekord på 3000 meter hinder og 5000 meter

    Faith Kipyegon satte verdensrekord på 1500 meter forrige uke i Firenze og fredag satte hun inn turboen igjen på 5000 meter, en øvelse hun ikke hadde løpt siden 2015.

    Sammen med verdensrekordholder Letsenbet Gidey kjempet hun om seier ut på den siste runden. Med 200 meter igjen rykket Kipyegon og på oppløpet suste hun inn til verdensrekord med tiden 14.05,20, et drøyt sekund bedre enn Gideys tidligere verdensrekord fra 2020.

    En snaut time senere på kvelden var det Lamecha Girma som viste seg frem. Etioperen løp tidligere i år inn til verdensrekord på 3000 meter innendørs, med tiden 7.23,81. På samme distanse utendørs, med hinder, var det qatarske Saif Saaeed Shaheen som hadde verdensrekorden med 7.53,63, satt i 2004, før fredagens løp.

    Der løp Girma inn til 7.52,11 og sørget for at det ble en virkelig rekordkveld i Paris.

    Tidligere i stevnet løp Jakob Ingebrigtsen inn til bestenotering i verden på to engelske mil.

  • Djokovic klar for finale etter skadedrama

    Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

    Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

    Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

    – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

    Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

    Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

    I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

    France Tennis French Open
    Foto: Thibault Camus / AP
  • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

    Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

    – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

    Champions League - Final - Manchester City Media Day
    Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste