– Jeg var superpositiv i begynnelsen. Så kom jeg hjem til Norge, og så gikk det 20 minutter, så satt jeg på sengen min og gråt, for da skjønte jeg litt at dette kommer til å bli en annerledes vinter, sier Haver-Løseth til NRK.
Det var i slalåmrennet i østerrikske Semmering i romjulen at det gikk galt for Haver-Løseth. Hun var nesten kommet i mål i 1. omgang da hun hektet i en port, før hun kjørte høyrebeinet rett inn i neste port.
Hun kjente umiddelbart at noe var galt. Det bar rett til sykehus i Wien, hvor undersøkelser konstaterte et brudd på leggbeinet inne i kneet.
Under operasjonen samme dag ble det brukne leggbeinet dyttet på plass og festet med to skruer.
Siden skaden var et faktum har hun nesten ikke orket å se alpint.
– Jeg har fulgt litt med uten å følge med. Det er sårt ikke å stå på start. Jeg ser på de norske og heier på dem, og jeg synes de gjør en kjempegod jobb. De kommer til å klare seg fint og ha en god sesong.
– Det som er ekstra kjedelig med denne skaden er at jeg var innmari motivert til denne sesongen – en motivasjon jeg ikke har kjent på mange år, fortsetter hun.
Artikkelen fortsetter under videoen.
FALLET: Her, under slalåmrennet i Semmering, inntraff skaden.
Uvanlig skade
Haver-Løseth og støtteapparatet rundt henne har ikke satt noe tidspunkt for når hun skal være tilbake på ski etter skadeavbrekket.
KREVER TÅLMODIGHET: – Skaden krever mye tålmodighet. Det er mye trening, men på lav intensitet, sier Håvard Moksnes, som er fysioterapeut ved Olympiatoppen.
Foto: Håvard Greger Hagen / NRK– At det blir i 2019 er jeg ganske trygg på, men akkurat når det blir er jeg mer usikker på. Det er mer sannsynlig at det blir sesongen 2019/20, for denne sesongen blir det neppe, sier Håvard Moksnes, som er fysioterapeut ved Olympiatoppen.
Han betegner Haver-Løseths skade som en «sjelden» alpinskade.
– Det er mange skader rundt knærne i alpint, men akkurat denne skaden er ikke noe vi ser ofte. Det var en uvanlig måte å treffe porten på.
Følte formen var i anmarsj
For Haver-Løseth skulle VM i Åre i februar være sesongens store høydepunkt. Hun beskriver det svenske alpinmekkaet som et sted hun er «veldig glad i». Det var der hun mesterskapsdebuterte i 2007, bare noen uker før hun fylte 18.
MESTERSKAPSDEBUTEN: Nina Haver Løseth hadde ikke fylt 18 da hun debuterte med en 10. plass i slalåm og 30. plass i storslalåm under VM i Åre i 2007.
Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix– Jeg følte litt at det skulle være full sirkel, og formen min da jeg ble skadet tilsa at jeg kunne vært i kjempeform akkurat da, sier hun.
Da hun ble skadet i Semmering følte hun at formen var i anmarsj.
– Jeg ventet bare på at det skulle løsne litt. Det hadde begynt å gå bra på trening, så gikk det litt stang ut i renn, men jeg følte det bare var et spørsmål om tid, forteller hun.
Hun er likevel ikke bitter.
– Det er litt sånn «er du med på leken, så må du tåle steken», og det vet vi jo, sier Haver-Løseth.
– Aksel (Lund Svindal) har vært gjennom det. Kjetil (Jansrud) har vært gjennom det. I vår idrett er det dessverre veldig vanlig. Jeg tipper at jeg etter hvert kommer til å ta noen telefoner til dem og høre hvilke tips de har, sier hun.
– Jeg er veldig optimistisk, selv om jeg kjeder meg litt allerede, innrømmer Haver-Løseth.