Hopp til innhold

Formel 1-byks for norsk supertalent

Dennis Hauger (16) tar stadig nye skritt mot Formel 1-drømmen. Når han nå skal kjøre for Formel 3-laget Hitech, får han vise seg fram for Formel 1-sjefene hver gang han kjører løp.

Dennis Hauger på podiet

VANT: Dennis Hauger vant det italienske Formel 4-mesterskapet i 2019, og ble nummer to i det tyske. Nå er det klart han i år skal kjøre Formel 3 for britiske Hitech.

Foto: Diederik van der Laan / DUTCH PHOTO AGENCY/RED BULL CONTENT POOL

– Dette er det optimale for Dennis Hauger nå, sier Atle Gulbrandsen, som er sportssjef i Norges Bilsportforbund, til NRK.

Denne uken kom nyheten om at 16 år gamle Hauger i år skal kjøre for det britiske laget Hitech i Formel 3-mesterskapet i regi av Det internasjonale bilsportforbundet.

– Det føles veldig bra. Det blir et spennende år med nye møter, nye muligheter og et nytt kapittel i karrieren min, sier Hauger til NRK.

Dennis Hauger

VAR MED HITECH TIL KINA: – Jeg var med til Macaus Grand Prix i november og så hvordan de jobbet og følte jeg fikk god kontakt med dem, sier Hauger om sitt nye lag.

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool

En av de mulighetene, er sjansen til å vise seg fram for sjefene til Formel 1-lagene hver gang han kjører løp.

De ni løpene i det internasjonale Formel 3-mesterskapet kjøres nemlig på steder hvor det samme helg arrangeres Formel 1-løp.

Derfor er Formel 3 et optimalt utstillingsvindu for Hauger.

– Der er Formel 1-sjefene på plass. De sitter og følger med litt på TV-skjermene, de ser litt ut på banen og får i mye større grad med seg hva som skjer da, sier Gulbrandsen.

– Koster mange millioner

Som 14-åring ble Hauger signert av Red Bull Racing, hvor han er en del av juniorsatsingen som jobber med å utviklere førere til Formel 1-laget. Det skal han fortsatt være.

Dennis Hauger hilser på Red Bull-toppen Helmut Marko

HILSER PÅ SJEFEN: Østerrikeren Helmut Marko er sjef for Red Bulls førerakademi og følger Hauger tett.

Foto: Diederik van der Laan / DUTCH PHOTO AGENCY/RED BULL CONTENT POOL

Det er svært viktig for Hauger.

– Bilsport er generelt veldig brutalt når det kommer til økonomi. Det koster mange, mange millioner kroner å kjøre på dette nivået.

At Hauger er en del av Formel 1-lagets juniorprogram betyr at han får økonomisk støtte, forteller Hauger.

NRK kjenner til at Hauger og hans team likevel har vært nødt til å skaffe til veie et millionbeløp utenom denne støtten for at han skulle få kjøre Formel 3 i år.

Toppfart på over 300 km/t

Hauger skal i år kjøre en bil med en toppfart på over 300 km/t. Det er også flere ting som blir annerledes.

– Det er andre typer dekk, mye større bil og større motor, så det sliter mer på dekkene. Derfor blir det litt mer Formel 1-aktig, forteller Hauger.

– Det blir et stort steg jeg tar i år, så jeg må bare ta med all lærdom jeg kan fra testene inn mot løpene og ta det derfra.

Juri Vips i aksjon under Formel 3-helgen på Silverstone i juli 2019
Dennis Hauger i bilen han kjørte i det tyske Formel 4-mesterskapet i 2019

Bildene viser bilen Dennis Hauger kjørte i det tyske Formel 4-mesterskapet i 2019 (t.v.) og en Formel 3-bil tilsvarende den Hauger skal kjøre i 2020.

Diederik Van Der Laan / Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool

16-åringen er allerede godt i gang med å bli kjent med sitt nye lag.

– I januar har jeg vært hos teamet hver uke og kjørt simulator.

– I februar skal jeg også være hos Red Bull hver uke, og så skal jeg mest sannsynlig også bli kjent med Formel 1-teamet og jobbe der en uke. Det er kult at de setter opp sånne ting. Det viser jo at de har troen på meg, sier Hauger.

  • Dennis Hauger kjører sine første Formel 3-løp i Bahrain lørdag 21. mars og søndag 22. mars.

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal