Hopp til innhold
Kommentar

Forholdene ligger til rette for at Haaland skal bli målkongens arvtaker

Når Dortmund møter Bayern München i kveld, vil Erling Braut Haaland måle krefter mot en spiss han kan gjøre lurt i å kopiere.

RTgU7I_AU98

FORBILDE: Erling Braut Haaland bør ta lærdom fra Bayerns Münchens Robert Lewandowski, mener NRKs fotballskribent.

Foto: BEN STANSALL

Erling Braut Haaland er Europas heteste spisstalent akkurat nå.

Men om han vil bli verdens beste målscorer, må han danke ut Robert Lewandowski.

Den 31-årige polakken har vært målestokken for unge spisser de siste seks årene. Om vi spør hvor langt Haaland er unna de aller beste, må vi måle ham opp mot Lewandowski.

De to møtes i kveld, når Dortmund tar imot Bayern München med ligatittelen på spill.

Selv om Haaland nå scorer litt oftere enn Lewandowski, kan ingen si at 19-åringen er den beste før han har opprettholdt sin form over lengre tid.

Nøkkelen til det kan være å følge i fotsporene til Lewandowski.

Laster Twitter-innhold

Klassiske niere

For selv om det var Zlatan Ibrahimović som var Haalands idol som liten, er Lewandowski et bedre eksempel på hvordan jærbuen kan planlegge sin karriere.

De to har mye til felles. I en tid hvor få topplag har tradisjonelle, fysiske spisser, er Haaland og Lewandowski klassiske «niere». De er høye, raske, bevegelige, sterke i lufta og livsfarlige i boksen.

De har en ekstraordinær evne til å komme til farlige avslutninger sentralt i feltet.

Få måljegere i Europa har så allsidige ferdigheter som de to.

Cy-c7Chf1WU

FYSISK: Erling Braut Haaland drar nytte av fysikken sin foran mål.

Foto: MICHAEL SOHN / AFP

Men de er på ulike stadier av sine karrierer. Da Bayerns trener, Hansi Flick, ble spurt i går om å sammenligne de to, traff han spikeren på hodet.

– Dette er Haalands første sesong. Lewandowski har holdt verdensklasse i mange år, sa Flick.

Det er nemlig én ting å score ett mål i snitt per kamp i noen måneder, som Haaland har gjort denne sesongen, med 41 nettkjenninger på 35 kamper for Dortmund og Salzburg. Noe annet er å opprettholde dette i fem år.

Dette har knapt vært mulig for andre enn Cristiano Ronaldo og Lionel Messi det siste tiåret.

Men Lewandowski er et av unntakene.

Effektiv og stabil

Som Haaland dro Lewandowski til Dortmund for å utvikle seg som spiller. Han kom dit i 2010 og jobbet under Jürgen Klopp, som førte laget til ligatittelen i 2011 og 2012. Så dro «Lewa» til erkerivalen Bayern i 2014.

Der har han blitt et prakteksempel på en effektiv og stabil målmaskin.

Lewandowski har scoret 232 mål på 277 kamper for Bayern. Han har blitt Bundesligas toppscorer i fire av de siste seks årene. Denne sesongen har han flest mål igjen, med 27 fulltreffere på 25 ligakamper.

I mesterligaen er han den eneste med flere mål enn Haaland, med elleve mål på seks kamper

For ni dager siden scoret Lewandowski sitt 40. mål på én sesong for femte år på rad.

Laster Twitter-innhold

Det er her listen ligger for Haaland. Han må gjøre det til en vane å score rundt ett mål per kamp om han vil bli ansett som en av de aller beste.

For å gjøre det, kan han hente inspirasjon fra Lewandowskis fokus og profesjonalitet.

Dømt til å bli god

Lewandowski fremstår som en atlet som knapt har andre interesser enn å få ballen i mål. Hele livet hans har vært bygget rundt det å bli så god som mulig.

På mange måter har dette vært tilfellet helt siden han ble født.

oTjM26ocrho

I DORTMUND: Robert Lewandowski blomstret da han kom til Dortmund under daværende trener Jürgen Klopp.

Foto: Frank Augstein / Ap

Faren, Krzysztof, var polsk mester i judo og spilte fotball i polsk andredivisjon. Moren, Iwona, spilte volleyball i toppserien. Krzysztof ga ham navnet Robert fordi det skulle være lett å uttale den dagen han ble proff i utlandet.

Som ung trente Lewandowski judo, en parallell til Ibrahimović, som fikk svart belte i taekwondo da han var 17. Begge har en enorm bevegelighet og balanse til å være så store.

Da Lewandowski var 16 ba han faren filme treningene og kampene hans slik at han kunne studere seg selv, ifølge magasinet The Blizzard. En dag kom han hjem i sinne, fast bestemt på å bli kjappere, fordi han hadde blitt fraløpt av familiens hund.

Vinnerviljen hans har lenge vært åpenbar. Da han kom til Dortmund sa Klopp at han skulle få 50 euro hver gang han scoret mer enn ti mål per trening.

Etter tre måneder ble det så dyrt for Klopp at han måtte trekke tilbake tilbudet.

Toppkarakter

Lewandowski har siden beholdt sitt fokus. Selv som 31-åring jobber han konstant for å bli bedre. Han er aldri involvert i skandaler eller rampelys.

Han har aldri en dårlig sesong. Han er nesten aldri skadet.

Leo Beenhakker, som før var Polens landslagssjef, har sagt at han er «perfekt mentalt sett».

Lewandowski viser heller ingen tegn til å bli gammel. Han er gift med Anna, en kostholdsekspert som vant bronse i karate-VM i 2009, og som sørger for at han alltid spiser riktig.

Han har fullført en grad i sportsvitenskap. Han fikk toppkarakter på hovedoppgaven, noe som bare skulle mangle, siden han skrev den om seg selv.

I februar fortalte han The Guardian at han har planer om å holde på en god stund til.

– Alt jeg gjør akkurat nå er å arbeide for å holde meg på toppen de neste fem-seks årene, sa Lewandowski.

Ligger foran «Lewa»

Hvor god han blir som 36-åring vil tiden vise. Men akkurat nå, med sin modenhet og erfaring, er det naturlig at han ligger foran Haaland. Han er mer slepen, bedre som oppspillspunkt, mer aktiv i det oppbyggende spillet.

Haaland har fortsatt mange deler av spillet som han må forbedre.

Og for en 19-åring skulle jo det bare mangle.

1hPPPNMgngc

MER Å GÅ PÅ: Haaland har hatt stor suksess på kort tid, men har fortsatt forbedringspotensiale, mener NRKs fotbalslkribent.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Den gode nyheten for Haaland er at han er i en ideell situasjon til å følge Lewandowski. Han er ti centimeter høyere og muligens enda raskere. Han er fra en familie hvor sport står sterkt.

Han fremstår som fokusert og profesjonell. Ting som søvn og kosthold tas seriøst.

Dessuten ligger Haaland foran i utviklingen. Da Lewandowski var 19, spilte han for Znicz Pruszków i polsk andredivisjon. Da han kom til Dortmund som 21-åring, slet han med å få fast plass på lagt det første året.

Det var først i 2012/13, da Lewandowski var 24 år, at han nærmet seg ett mål i snitt per kamp.

Forholdene ligger dermed til rette for at Haaland skal bli målkongens arvtaker.

Kanskje kan han bli enda bedre.

Siste nytt

 • Norge til EM-semifinale etter drømmescoring

  – For en drømmescoring på et drømmetidspunkt, ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith da Oda Johansen klinket til og sendte ballen i krysset i skjebnekampen mot Sverige.

  Da gjensto det i underkant av et kvarter av oppgjøret, og Hege Riises utvalgte holdt unna helt inn.

  Samtidig vant Tyskland 3-0 over England, og dermed føk Norge opp til toppen av gruppa i J19-EM i Tsjekkia.

  Nå venter semifinale for de norske jentene.

 • Oliver Solberg disket fra EM-triumf i rallycross

  Oliver Solberg (20) trodde han hadde kjørt inn til rundeseier i rallycross-EM på den kjente Höljes-banen i Sverige. Noen timere senere ble han diskvalifisert.

  Det ble en tårefull søndagskveld for Solberg. Først gråt han av glede over å ha blitt kåret til vinner av det klassiske Höljes-løpet. Det er en bedrift pappa Petter Solberg aldri greide som aktiv fører.

  Men senere kom kontrabeskjeden. En teknisk etterkontroll avdekket 3 kilo overvekt på bilens bunnplate i aluminium. Dermed ble Solberg disket fra finalen, og Anton Marklund rykket opp som løpsvinner.

  Oliver Solberg kjører egentlig rally og har fabrikkontrakt med Hyundai, men gjorde i helgen en sjelden gjesteopptreden i rallycross.

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Basketball: Norge tapte nøkkelkamp – likevel videre i EM-kvaliken

  De norske basketballherrene røk 62-64 for Danmark i Jordal Amfi, men kunne noen timer senere feire avansement til neste runde i EM-kvalifiseringen.

  Norge endte på andreplass bak Danmark i sin gruppe, men slår følge med nabolandet til andre runde i kvalifiseringen som nest beste gruppetoer. Det ble klart noen timer etter tapet i Jordal Amfi.

  Albania kunne ha rappet avansementet fra Norge, men da måtte det bli seier hjemme mot Romania. I stedet ble det tap 62-76.

  Kvalikkampene i andre runde er delt opp i tre bolker fordelt på 2022 og 2023. De er lagt til august, november og februar. En tredje runde spilles i august neste år.

  EM-sluttspillet avvikles i september 2025. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste