Hopp til innhold
Kommentar

Forholdene ligger til rette for at Haaland skal bli målkongens arvtaker

Når Dortmund møter Bayern München i kveld, vil Erling Braut Haaland måle krefter mot en spiss han kan gjøre lurt i å kopiere.

RTgU7I_AU98

FORBILDE: Erling Braut Haaland bør ta lærdom fra Bayerns Münchens Robert Lewandowski, mener NRKs fotballskribent.

Foto: BEN STANSALL

Erling Braut Haaland er Europas heteste spisstalent akkurat nå.

Men om han vil bli verdens beste målscorer, må han danke ut Robert Lewandowski.

Den 31-årige polakken har vært målestokken for unge spisser de siste seks årene. Om vi spør hvor langt Haaland er unna de aller beste, må vi måle ham opp mot Lewandowski.

De to møtes i kveld, når Dortmund tar imot Bayern München med ligatittelen på spill.

Selv om Haaland nå scorer litt oftere enn Lewandowski, kan ingen si at 19-åringen er den beste før han har opprettholdt sin form over lengre tid.

Nøkkelen til det kan være å følge i fotsporene til Lewandowski.

Laster Twitter-innhold

Klassiske niere

For selv om det var Zlatan Ibrahimović som var Haalands idol som liten, er Lewandowski et bedre eksempel på hvordan jærbuen kan planlegge sin karriere.

De to har mye til felles. I en tid hvor få topplag har tradisjonelle, fysiske spisser, er Haaland og Lewandowski klassiske «niere». De er høye, raske, bevegelige, sterke i lufta og livsfarlige i boksen.

De har en ekstraordinær evne til å komme til farlige avslutninger sentralt i feltet.

Få måljegere i Europa har så allsidige ferdigheter som de to.

Cy-c7Chf1WU

FYSISK: Erling Braut Haaland drar nytte av fysikken sin foran mål.

Foto: MICHAEL SOHN / AFP

Men de er på ulike stadier av sine karrierer. Da Bayerns trener, Hansi Flick, ble spurt i går om å sammenligne de to, traff han spikeren på hodet.

– Dette er Haalands første sesong. Lewandowski har holdt verdensklasse i mange år, sa Flick.

Det er nemlig én ting å score ett mål i snitt per kamp i noen måneder, som Haaland har gjort denne sesongen, med 41 nettkjenninger på 35 kamper for Dortmund og Salzburg. Noe annet er å opprettholde dette i fem år.

Dette har knapt vært mulig for andre enn Cristiano Ronaldo og Lionel Messi det siste tiåret.

Men Lewandowski er et av unntakene.

Effektiv og stabil

Som Haaland dro Lewandowski til Dortmund for å utvikle seg som spiller. Han kom dit i 2010 og jobbet under Jürgen Klopp, som førte laget til ligatittelen i 2011 og 2012. Så dro «Lewa» til erkerivalen Bayern i 2014.

Der har han blitt et prakteksempel på en effektiv og stabil målmaskin.

Lewandowski har scoret 232 mål på 277 kamper for Bayern. Han har blitt Bundesligas toppscorer i fire av de siste seks årene. Denne sesongen har han flest mål igjen, med 27 fulltreffere på 25 ligakamper.

I mesterligaen er han den eneste med flere mål enn Haaland, med elleve mål på seks kamper

For ni dager siden scoret Lewandowski sitt 40. mål på én sesong for femte år på rad.

Laster Twitter-innhold

Det er her listen ligger for Haaland. Han må gjøre det til en vane å score rundt ett mål per kamp om han vil bli ansett som en av de aller beste.

For å gjøre det, kan han hente inspirasjon fra Lewandowskis fokus og profesjonalitet.

Dømt til å bli god

Lewandowski fremstår som en atlet som knapt har andre interesser enn å få ballen i mål. Hele livet hans har vært bygget rundt det å bli så god som mulig.

På mange måter har dette vært tilfellet helt siden han ble født.

oTjM26ocrho

I DORTMUND: Robert Lewandowski blomstret da han kom til Dortmund under daværende trener Jürgen Klopp.

Foto: Frank Augstein / Ap

Faren, Krzysztof, var polsk mester i judo og spilte fotball i polsk andredivisjon. Moren, Iwona, spilte volleyball i toppserien. Krzysztof ga ham navnet Robert fordi det skulle være lett å uttale den dagen han ble proff i utlandet.

Som ung trente Lewandowski judo, en parallell til Ibrahimović, som fikk svart belte i taekwondo da han var 17. Begge har en enorm bevegelighet og balanse til å være så store.

Da Lewandowski var 16 ba han faren filme treningene og kampene hans slik at han kunne studere seg selv, ifølge magasinet The Blizzard. En dag kom han hjem i sinne, fast bestemt på å bli kjappere, fordi han hadde blitt fraløpt av familiens hund.

Vinnerviljen hans har lenge vært åpenbar. Da han kom til Dortmund sa Klopp at han skulle få 50 euro hver gang han scoret mer enn ti mål per trening.

Etter tre måneder ble det så dyrt for Klopp at han måtte trekke tilbake tilbudet.

Toppkarakter

Lewandowski har siden beholdt sitt fokus. Selv som 31-åring jobber han konstant for å bli bedre. Han er aldri involvert i skandaler eller rampelys.

Han har aldri en dårlig sesong. Han er nesten aldri skadet.

Leo Beenhakker, som før var Polens landslagssjef, har sagt at han er «perfekt mentalt sett».

Lewandowski viser heller ingen tegn til å bli gammel. Han er gift med Anna, en kostholdsekspert som vant bronse i karate-VM i 2009, og som sørger for at han alltid spiser riktig.

Han har fullført en grad i sportsvitenskap. Han fikk toppkarakter på hovedoppgaven, noe som bare skulle mangle, siden han skrev den om seg selv.

I februar fortalte han The Guardian at han har planer om å holde på en god stund til.

– Alt jeg gjør akkurat nå er å arbeide for å holde meg på toppen de neste fem-seks årene, sa Lewandowski.

Ligger foran «Lewa»

Hvor god han blir som 36-åring vil tiden vise. Men akkurat nå, med sin modenhet og erfaring, er det naturlig at han ligger foran Haaland. Han er mer slepen, bedre som oppspillspunkt, mer aktiv i det oppbyggende spillet.

Haaland har fortsatt mange deler av spillet som han må forbedre.

Og for en 19-åring skulle jo det bare mangle.

1hPPPNMgngc

MER Å GÅ PÅ: Haaland har hatt stor suksess på kort tid, men har fortsatt forbedringspotensiale, mener NRKs fotbalslkribent.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Den gode nyheten for Haaland er at han er i en ideell situasjon til å følge Lewandowski. Han er ti centimeter høyere og muligens enda raskere. Han er fra en familie hvor sport står sterkt.

Han fremstår som fokusert og profesjonell. Ting som søvn og kosthold tas seriøst.

Dessuten ligger Haaland foran i utviklingen. Da Lewandowski var 19, spilte han for Znicz Pruszków i polsk andredivisjon. Da han kom til Dortmund som 21-åring, slet han med å få fast plass på lagt det første året.

Det var først i 2012/13, da Lewandowski var 24 år, at han nærmet seg ett mål i snitt per kamp.

Forholdene ligger dermed til rette for at Haaland skal bli målkongens arvtaker.

Kanskje kan han bli enda bedre.

Siste nytt

 • Tiller nær seier i Belgia

  Uno-X gjorde en sterk prestasjon i det belgiske endagsrittet Circuit-Franco Belge torsdag.

  Rasmus Fossum Tiller kjempet om seieren, men klarte ikke å angripe Arnaud De Lie de siste meterne før mål.

  Corbin Strong ble nummer tre, mens Tillers lagkamerat Tobias Halland Johannessen tok fjerdeplassen.

  Rittet er et Pro-ritt, nivået under WorldTour.

  Uno-X kjemper i øyeblikket om tredjeplassen blant ProTeamene. Det vil gi automatisk invitasjon til alle endagsrittene på WorldTouren neste sesong.

  Tour de France
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Hovland starter med stjerneskuddet Åberg i Ryder Cup

  Golfstjernen Viktor Hovland skal gå i par med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg mot amerikanske Max Homa/Brian Harman i foursome i Ryder Cup.

  De slår ut 07.50 på Marco Simone-banen utenfor Roma som oppgjør nummer to av fire. Det hele starter med Jon Rahm/Tyrrell Hatton mot Scottie Scheffler/Sam Burns.

  Etter at foursome er unnagjort (der spillerne slår annenhver gang på samme ball) blir det fire kamper med fourball. Da har hver spiller sin egen ball.

  Også lørdag er det fire kamper foursome og fire kamper fourball før det hele avsluttes med tolv singlekamper søndag. Laget som først oppnår 14,5 poeng vinner.

  USA er tittelforsvarere etter utklassingsseieren i USA for to år siden. Amerikanerne har derimot ikke klart å vinne på europeisk mark siden 1993.

  (©NTB)

  European Tour - BMW PGA Championship
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kristoff frakjørt i Kroatia – beholder 3.-plassen sammenlagt

  Etter to tredjeplasser på rad ble Alexander Kristoff frakjørt før spurten på 3. etappe i sykkelrittet Cro Race. Likevel beholder han 3.-plassen sammenlagt.

  Kristoff kom i mål på 47.-plass og var 1.17 minutt bak vinneren. Dermed raste han på listene, men en stund senere bestemte juryen at han skulle tilkjennes samme tid som vinneren.

  Nicolo Parisini i Italia var best i spurten etter den 133,5 kilometer lange etappen fra Otocac til Opatija. Han seiret foran den danske DSM-rytteren Tobias Lund Andresen, som overtar ledertrøya.

  Italieneren Elia Viviani måtte slippe tidlig og mistet ledertrøya han sikret seg med seier på 1. etappe og forsvarte med 2.-plass onsdag.

  Rittet avsluttes søndag. Uno-X-laget kjører for å forsvare tredjeplassen blant lagene på ProTeam-nivå (nivå to). Det vil sikre deltakelse i alle fem monumenter og de øvrige endagsrittene på verdenstourkalenderen neste år.

  Torstein Træen var beste Uno-X-rytter torsdag med 23.-plass, fire sekunder bak tetgruppa på ni mann. I sammendraget er Jonas Gregaard nå lagets bestemann med 10.-plass.

  Kristoff kom i mål til 44.-plas spå etappen, 1.17 minutt etter vinneren.

  (©NTB)

  Tour de France 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste