Pappa Klæbo om forhandlinger med forbundet: – Uenigheten er langt mer omfattende enn sosiale medier

SOGNEFJELLET (NRK): Norges Skiforbund har satt sin frist for når utøveravtalen til landslagsløperne skal leveres inn. Den går ut om bare fem dager. Nå bekreftes det at Johannes Høsflot Klæbo og forbundet fortsatt er uenige i markedsspørsmål.

Klæbo

KLAR FOR NY SESONG: Johannes Høsflot Klæbo, her avbildet under samlingen på Sognefjellet hvor landslaget holder til i disse dager.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er pappa som håndterer det der, men jeg kan bekrefte at jeg ikke har signert noe ennå. Utover dét har jeg ikke så mye mer å si, det er pappa som styrer resten, sier Klæbo til NRK, på spørsmål om han har levert inn utøveravtalen for årets sesong.

Faren og forbundet forhandler

Skistjernen sier kryptisk at «det er noen grunner til» at han ikke har skrevet under, han ønsker ikke å utdype det ytterligere, men dersom man spør faren «så får man nok et klart svar».

På spørsmål om det kan få konsekvenser for ham å ikke skrive under til rett tid, svarer Klæbo at «det håper han selvfølgelig ikke, men at han vet at skiforbundet og faren er i god dialog og at han satser på de finner en løsning»

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

MØTTE MEDIENE: Johannes Høsflot Klæbo, her avbildet inne på hytta under onsdagens medietreff på Sognefjellet.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Hadde møte høsten 2018

Spillet om markedsrettigher med fokus blant annet på de nye sosiale mediene har pågått i lengre tid. NRK omtalte september 2018 hvordan skistjernenes managere deltok på et møte med forbundet og jurister for å se på eventuelle tilpasninger til dagens finansieringsmodell.

Nå som sesongen er over og man er godt inne i en ny, pågår det fortsatt forhandlinger. For i utøveravtalen og dens vedlegg står det en rekke lover, regler, plikter og retningslinjer for både det sportslige og ikke-sportslige områder gjennom sesongen. Det er enkelte av disse eksisterende, eller ikke-eksisterende reglene, som nå er i spill.

Saken fortsetter under bildet.

Bjervig

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet under verdenscupen i Holmenkollen i mars i år.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Når er en skiløper privat og ikke?

Langrennssjef Espen Bjervig er også tilstede på Sognefjellet. Det er her landslagsutøverne for damer elite, herrer allround og sprint, har sin første ordentlige treningssamling for sesongen.

Bjervig sier til NRK at Norges Skiforbund har gitt utøverne en frist til 10. juni for å levere inn utøveravtalen og at de aller fleste avtalene har kommet inn, uten at han har helt hundre prosent oversikt.

Når det gjelder hva som diskuteres mellom Klæbo og forbundet, forteller Bjervig at det vil han helst holde dem imellom. Han legger til at han «tror de blir enige».

– Men hva er det dere i forbundet blir utfordret av Klæbo på?

– Det er ting som vi har pratet om før. Når en skiløper er privat og ikke? Det handler om grensene i sosiale medier som kommer nå. For ti år siden, hver gang en utøver syntes så var det på TV eller i avisen, men nå synes de også mye utenom konkurransesesong. For eksempel i sosiale medier. Så hvor går grensesnittet på når man er skiløper og ikke, sier Bjervig.

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

PÅ TRENINGSSAMLING: Johannes Høsflot Klæbo, her fra landslagets samling på Sognefjellet denne uken.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sosiale medier og «V-log»

I dette bildet har ikke Klæbo bare vanlige sosiale medie-tjenester, men også sin egen «V-log» (videoblogg).

Bjervig legger til et «ja, det kan du si» om den manglende enigheten enkelt og greit handler om å overholde Skiforbundets reklameregler og «når forbundets sponsorer skal eksponeres».

– Det går også på om man eksponerer sine private ting, hvordan skal da forbundets sponsorer synes sammen med dette, sier Bjervig, og svarer at han tror Klæbo signerer innen fristen.

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

KLAR TALE: Fra Haakon Klæbo, som i tillegg til å være pappa er manager for skistjernen Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Uenigheten er langt mer omfattende enn sosiale meder

Pappa Haakon Klæbo forteller til NRK at de ønsker å få klarhet i «når Johannes er privat og når han har makt over egne markedsrettigheter, og dermed når han er under forbundets kontroll i så måte».

Han legger så til at de mener at «definisjoner og avgrensninger er uklare i forhold til markedsrettigheter fra forbundet, og hva utøverne kan foreta seg privat og i klubbsammenheng».

Så legger Haakon Klæbo til følgende:

– Jeg registrerer at Espen Bjervig i NSF mener at uenigheten først og fremst handler om sosiale medier. Der har vi nok en litt ulik oppfatning. Vår oppfatning er at uenigheten er langt mer omfattende enn å bare omhandle sosiale medier.

– Ikke enige

– Dette handler ikke minst om hvem som besitter markedsrettighetene når, både i forhold til tidspunkter og situasjoner. Det handler også om hvor langt forbundet kan gå i å selge utøvere – og det er en sak om bruken av enkeltutøvere både i forhold til tid og innsats samt i forhold til slitasje av markedsverdien for enkeltutøver.

Til slutt sier Haakon Klæbo at han per i dag ikke ønsker å gå mer detaljert inn i de problemstillingene som partene diskuterer.

– Men jeg kan si at vi ikke er enige ennå, men at vi ønsker å finne en snarlig løsning. Det er ønsket om en løsning som gjør sitt til at vi bruker mye tid på dette nå.

Siste nytt

 • Molde tok seg enkelt videre

  Molde hadde et svært godt utgangspunkt etter at de vant 7-1 hjemme mot islandske KR Reykjavík forrige torsdag. Bortekampen mot hovedstadslaget torsdag ble kun en transportetappe og europaliga-avansementet var aldri truet da Molde spilte 0-0.

  Europa League kvalifisering KR - Molde
  Foto: Árni Sæberg / Morgunblaðið / NTB scanpix
 • Europadrømmen knust for Brann

  Daouda Bamba tente et håp for Brann-avansement i europaliga-kvalifiseringen da han sendte de rødkledde i ledelsen ti minutter etter sidebytte. Men med to sene scoringer fra Shamrock Rovers tapte Lars Arne Nilsens menn 2-1 og 4-3 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Shamrock Rovers - Brann
  Foto: Ryan Byrne / Inpho / NTB scanpix
 • Mikel gir seg på landslaget

  John Obi Mikel avsluttet landslagskarrieren med bronsemedalje med Nigeria i afrikamesterskapet. Den tidligere Lyn-spilleren står oppført med 89 landskamper. Mikel ledet Nigeria til gull i afrikamesterskapet i 2013 og OL-bronse i 2016.

  FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group B - Nigeria v Burundi
  Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal