Spillet om markedsrettigheter: Forbundet kalte stjernemanagere inn til møte

Managere, utøvere, forbund og jurister møttes ved samme bord denne uken. Nå snakker de med, i stedet for om hverandre, for å unngå mer konflikt og frustrasjon rundt markedsrettigheter.

Therese Johaug/Johannes Klæbo/Petter Northug

REPRESENTERT: Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug er skiforbundets største profiler, og hadde sine representanter til stede på et toppmøte i Oslo denne uken. Alle foto: NTB scanpix

Foto: Carina Johansen/Ned Alley/Geir Olsen / NTB scanpix

At dét skjer, er spesielt. For mens profilene på landslagene har trent gjennom vår-, sommer- og høstmånedene, har det – dels i kulissene og dels i offentligheten – pågått en dragkamp mellom ski-profilene og deres eget forbund om kommersielle rettigheter.

Sjelden erkjennelse

Utad har landslagssjef Vidar Løfshus påpekt at utøverne deres har en «jævlig høy markedsverdi» og kom deretter med en advarsel om hvordan de utfordrer den såkalte landslagsmodellen.

Advokat Pål Kleven mente i en kronikk at skiforbundet har gått for langt i spørsmålet om hvem som eier utøvernes rettigheter.

På utsiden har kommentatorene Birger Løfaldli og Leif Welhaven, i henholdsvis Adresseavisen og VG, i lengre tid ment at det vil komme en debatt om norsk langrenns finansieringsmodell.

Og nå, bare to måneder før sesongen går i gang, har Norges Skiforbund kommet til en sjelden erkjennelse.

– Vi har en landslagsmodell i dag som kanskje ikke er optimal ut ifra hvordan markedet fungerer, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK, om bakgrunnen for at han tirsdag holdt «toppmøte» i Oslo, hvor langrennseliten og jurister var samlet for første gang for å diskutere løsninger rundt sponsor- og markedsrettigheter.

– Det er ingen har fasit på noe her. Først må vi se på hva som fungerer og ikke i dagens modell. Hvordan ser den ut i fremtiden? Må vi gjøre noe for å tilpasse oss? sier han.

Managere, utøvere og jurister

Pressekonferanse langrenn på Beitostølen før sesongstart 2016-2017.

SKI-TOPP: Langrennssjef, Espen Bjervig, her fra en pressekonferanse på Beitostølen før langrennssesongen i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Langrennssjefen har ikke lyst til å fortelle hvem som deltok på møtet, men nøyer seg med å kalle dem «en arbeidsgruppe med ressurspersoner» som er «satt sammen for å lage en mulig fremtidig kommersiell plattform for langrenn».

Men managerne til landets tre aller største skistjerner, Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug, bekrefter alle overfor NRK at de var til stede. Jørn Ernst, Haakon Klæbo og Are Sørum Langås ønsker imidlertid ikke si noe om innholdet i møtet.

Før helgen gikk det også ut en e-post til utøverne hvor de ble informert om møtet. Hvem som stilte på vegne av dem har ikke NRK klart å bringe på det rene. I tillegg skal to jurister ha deltatt, men NRK er ikke kjent med hvem dette var.

Haakon Klæbo/Are Sørum Langås/Jørn Ernst

TIL STEDE: Managerne Haakon Klæbo, Are Sørum Langås og Jørn Ernst.

Foto: Terje Pedersen/Vegard Wivestad Grøtt/Vidar Ruud / NTB scanpix

Ser på flere problemstillinger

Bjervig sier at arbeidsgruppen skal se på flere ting, blant annet retningslinjer for sosiale medier.

Bruken av Facebook, Instagram og Youtube gjør bildet for promotering av forbundets og private sponsorer svært komplekst. Her har NRK allerede omtalt hvordan Heidi Weng på et tidspunkt brøt markedsreglene tidligere i høst.

De skal se på sponsorutfordringer. Det foregår for eksempel hvert år en kamp om utøverne tidsbruk rundt oppdrag for skiforbundets eller private sponsorer. De skal også se på problemstillinger som omhandler hvem som eier utøvernes markedsrettigheter til enhver tid.

Men Bjervig fremholder at landslagsmodellen er fundamentet.

– Så må man se på hvordan man kan tilfredsstille andre involverte, sier han.

– Viser vilje til dialog

Birger Løfaldli

KOMMENTATOR: I Adresseavisen, Birger Løfaldli.

Foto: Håvard Haugseth Jensen / Adresseavisen

Adressa-kommentator Løfaldli mener at skiforbundet har fått mye fortjent kritikk for hvordan de håndterte situasjonen rundt Petter Northug i mange år, men kaller Bjervigs dialogmøte for positivt.

– De har konstant vært på etterskudd, slik jeg oppfatter det. Med dette initiativet viser de vilje til å gå i dialog med de største stjernene, noe som er helt avgjørende dersom landslagsmodellen skal opprettholdes, sier han når NRK spør hvordan han tolker møtet.

Selv om det bare har vært ett møte, synes Løfaldli at det kan virke som om skiforbundet har endret kurs.

– Det er bedre å sette seg ned og diskutere enn å sitte i hver sin landsdel og enten vente på at den andre parten signerer en kontrakt, eller at man forsøker å diktere hvordan stjernene skal opptre. Det skal Bjervig ha ros for, sier Adressa-kommentatoren.

Skal være i forkant

På spørsmål om vi i løpet av det neste halvåret kan bli vitne til store forandringer i det kommersielle regelverket, svarer Bjervig at det eventuelt ligger mange møter frem i tid.

Nå ønsker skiforbundet å samle partene under samme tak for å høre hvor skoen trykker i det kommersielle landskapet. Han vil at forbund, utøvere, managere og sponsorer nå må være proaktive med tanke på hvordan verden ser ut fremover.

Konfliktene, kranglene og frustrasjon på begge sider ligger der latent, ifølge NRKs opplysninger.

– Det er jo ingen hemmelighet at vi har hatt våre diskusjoner de siste syv-åtte årene i kommersielle saker. Det er et forsøk på å være på forskudd og ikke etterskudd når markedet endrer seg, sier Bjervig.

Siste nytt

 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap
 • Vålerenga-talent forlenger

  Odin Thiago Holm har skrevet under på en ny kontrakt med Vålerenga. Det melder klubben på eget nettsted. Den nye avtalen binder han til klubben frem til 1. mars 2023. Holm er 17 år gammel og ifølge regelverket kan ikke spillere under myndighetsalder inngå kontrakter som strekker seg mer enn tre år.

  Odin Thiago Holm, Vålerenga.
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal