Hopp til innhold

Forbannet over behandlingen av VM-finalen: – Latterlig og skuffende

LYON (NRK): Samme dag som USAs kvinnelag skal spille om VM-gull, spiller herrelaget om seier i Gold Cup. I tillegg avgjøres Copa América få timer etter VM-finalen. Nå får FIFA kraftig kritikk.

AFP_1I85HG

MISFORNØYD: USAs Megan Rapinoe er ikke fornøyd med FIFAs planlegging av tre store finaler på samme dag.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Herrenes VM-finale er en såkalt fredet dato hvor det ikke legges andre store fotballkamper. Det er ikke datoen for kvinnenes VM-finale.

Få timer etter at USA og Nederland har kjempet om VM-gull på Groupama stadion i Lyon, spiller Brasil og Peru om seieren i det søramerikanske mesterskapet Copa América. Samme kveld, amerikansk tid, skal også USAs herrelandslag spille mot Mexico i finalen av det nord- og mellomamerikanske mesterskapet Gold Cup.

– Det er latterlig og skuffende, for å være ærlig, sier USAs stjernespiller Megan Rapinoe ifølge nyhetsbyrået Ap.

Hun anser timingen som en fornærmelse overfor internasjonal kvinnefotball.

– Jeg forstår ikke motstanden mot å ga «all inn» på et kvinnearrangement. Det er krystallklart at kvinneidrett ikke får samme omtanke og økonomiske forutsetninger som herreidretten, fortsetter hun.

GUATEMALA-SOCCER/

FEIL: CONCACAF-presidenten Victor Montagliani mener en intern feil førte til at VM-finalen og finalen i Gold Cup ble lagt på samme dag.

Foto: SAUL MARTINEZ / Reuters

FIFA: – Timingen vil øke interessen

Det internasjonale fotballforbundet FIFA er ansvarlig for alle de tre finalene. De mener at tre finaler på samme dag kun vil øke oppmerksomheten rundt kampene.

– Planleggingen av de ulike hendelsene har gått gjennom et omfattende konsultasjonsprosess, som har involvert alle viktige interessenter og tatt hensyn til ulike aspekter av kvinners og menns internasjonale kampkalender, sier styret i en uttalelse.

Det eksakt samme svaret fikk NRK av FIFA da de fikk spørsmål om hvorfor VM krasjer med herrenes EM-kvalifisering.

– Det er fryktelig. Det er urovekkende at ikke en VM-finale for kvinner kan ha sin egen dag og stå alene for å hylle disse utrolige utøverne og deres prestasjoner. De kunne ikke drømt å gjøre det samme med herrene. Hvorfor vil de da gjøre det mot kvinnene?, sier den tidligere amerikanske landslagsspilleren Aly Wagner, som nå er Fox Sports ekspert.

Presidenten for det nord- og sentralamerikanske forbundet CONCACAF, Victor Montagliani, har derimot en annen forklaring enn FIFA. Han skal ha sagt til The New York Times at det ikke var meningen å legge Gold Cup-finalen til søndagen, men at det ble gjort etter en intern feil.

Mener Rapinoe er «litt bortskjemt»

I tillegg til de to nevnte finalene som foregår på det amerikanske kontinentet, spilles VM-finalen også på samme dag som to kamper i Afrikamesterskapet og krasjer med kampen mellom Madagaskar og Kongo som spilles klokken 18. VM-finalen har kampstart kl. 17.

Melissa Wiik

POSITIVT: NRKs fotballekspert Melissa Wiik mener det er positivt med blest før VM-finalen.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Det er mesterskap hele tiden og umulig å planlegge uten at noe krasjer, sier NRKs fotballekspert Melissa Wiik.

Hun tror VM-finalen kommer til å få stor oppmerksomhet, og er ikke enig i at tre finaler på samme dag vil «slå hverandre i hjel». Hun mener det er uheldig for dem som gjerne vil på stadion og se begge USAs landslag i aksjon, men at det ellers ikke burde ses på som et problem.

– Dette skaper jo litt fyring og blest rundt det, og det tror jeg bare er positivt. Rapinoe er frittalende og tør å si det hun mener. Men jeg mener de er litt bortskjemte om de skal ta det som en «fight» i stedet for en bra blest. Man kan heller lage en positiv greie rundt at det er tre finaler på samme dag, og få herre- og kvinnelandslaget til å «hype» hverandre opp, sier Wiik.

Rapinoe er kjent for å dele sine politiske meninger offentlig, og har blant annet irritert på seg president Donald Trump etter at hun fortalte at hun ikke kom til å besøke Det hvite hus hvis USA vinner VM. Hun er også blant spillerne som nå har saksøkt det amerikanske fotballforbundet for det de mener er «forsettlig kjønnsdiskriminering».

  • Følg VM-finalen mellom USA og Nederland på NRK 1 fra klokken 16.30 søndag
AFP_1I87OM

SAKSØKT EGET FORBUND: USAs kvinnelandslag ønsker samme lønn som herrelandslaget.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal