Forbannet over behandlingen av VM-finalen: – Latterlig og skuffende

LYON (NRK): Samme dag som USAs kvinnelag skal spille om VM-gull, spiller herrelaget om seier i Gold Cup. I tillegg avgjøres Copa América få timer etter VM-finalen. Nå får FIFA kraftig kritikk.

AFP_1I85HG

MISFORNØYD: USAs Megan Rapinoe er ikke fornøyd med FIFAs planlegging av tre store finaler på samme dag.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Herrenes VM-finale er en såkalt fredet dato hvor det ikke legges andre store fotballkamper. Det er ikke datoen for kvinnenes VM-finale.

Få timer etter at USA og Nederland har kjempet om VM-gull på Groupama stadion i Lyon, spiller Brasil og Peru om seieren i det søramerikanske mesterskapet Copa América. Samme kveld, amerikansk tid, skal også USAs herrelandslag spille mot Mexico i finalen av det nord- og mellomamerikanske mesterskapet Gold Cup.

– Det er latterlig og skuffende, for å være ærlig, sier USAs stjernespiller Megan Rapinoe ifølge nyhetsbyrået Ap.

Hun anser timingen som en fornærmelse overfor internasjonal kvinnefotball.

– Jeg forstår ikke motstanden mot å ga «all inn» på et kvinnearrangement. Det er krystallklart at kvinneidrett ikke får samme omtanke og økonomiske forutsetninger som herreidretten, fortsetter hun.

GUATEMALA-SOCCER/

FEIL: CONCACAF-presidenten Victor Montagliani mener en intern feil førte til at VM-finalen og finalen i Gold Cup ble lagt på samme dag.

Foto: SAUL MARTINEZ / Reuters

FIFA: – Timingen vil øke interessen

Det internasjonale fotballforbundet FIFA er ansvarlig for alle de tre finalene. De mener at tre finaler på samme dag kun vil øke oppmerksomheten rundt kampene.

– Planleggingen av de ulike hendelsene har gått gjennom et omfattende konsultasjonsprosess, som har involvert alle viktige interessenter og tatt hensyn til ulike aspekter av kvinners og menns internasjonale kampkalender, sier styret i en uttalelse.

Det eksakt samme svaret fikk NRK av FIFA da de fikk spørsmål om hvorfor VM krasjer med herrenes EM-kvalifisering.

– Det er fryktelig. Det er urovekkende at ikke en VM-finale for kvinner kan ha sin egen dag og stå alene for å hylle disse utrolige utøverne og deres prestasjoner. De kunne ikke drømt å gjøre det samme med herrene. Hvorfor vil de da gjøre det mot kvinnene?, sier den tidligere amerikanske landslagsspilleren Aly Wagner, som nå er Fox Sports ekspert.

Presidenten for det nord- og sentralamerikanske forbundet CONCACAF, Victor Montagliani, har derimot en annen forklaring enn FIFA. Han skal ha sagt til The New York Times at det ikke var meningen å legge Gold Cup-finalen til søndagen, men at det ble gjort etter en intern feil.

Mener Rapinoe er «litt bortskjemt»

I tillegg til de to nevnte finalene som foregår på det amerikanske kontinentet, spilles VM-finalen også på samme dag som to kamper i Afrikamesterskapet og krasjer med kampen mellom Madagaskar og Kongo som spilles klokken 18. VM-finalen har kampstart kl. 17.

Melissa Wiik

POSITIVT: NRKs fotballekspert Melissa Wiik mener det er positivt med blest før VM-finalen.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Det er mesterskap hele tiden og umulig å planlegge uten at noe krasjer, sier NRKs fotballekspert Melissa Wiik.

Hun tror VM-finalen kommer til å få stor oppmerksomhet, og er ikke enig i at tre finaler på samme dag vil «slå hverandre i hjel». Hun mener det er uheldig for dem som gjerne vil på stadion og se begge USAs landslag i aksjon, men at det ellers ikke burde ses på som et problem.

– Dette skaper jo litt fyring og blest rundt det, og det tror jeg bare er positivt. Rapinoe er frittalende og tør å si det hun mener. Men jeg mener de er litt bortskjemte om de skal ta det som en «fight» i stedet for en bra blest. Man kan heller lage en positiv greie rundt at det er tre finaler på samme dag, og få herre- og kvinnelandslaget til å «hype» hverandre opp, sier Wiik.

Rapinoe er kjent for å dele sine politiske meninger offentlig, og har blant annet irritert på seg president Donald Trump etter at hun fortalte at hun ikke kom til å besøke Det hvite hus hvis USA vinner VM. Hun er også blant spillerne som nå har saksøkt det amerikanske fotballforbundet for det de mener er «forsettlig kjønnsdiskriminering».

 • Følg VM-finalen mellom USA og Nederland på NRK 1 fra klokken 16.30 søndag
AFP_1I87OM

SAKSØKT EGET FORBUND: USAs kvinnelandslag ønsker samme lønn som herrelandslaget.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Siste nytt

 • Bjøntegaard vraket fra normallaget

  Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale utgjør den norske kvartetten på onsdagens normaldistanse i skiskytter-VM.

  Det betyr at Erlend Bjøntegaard er ute av laget til neste VM-distanse.

  Verdenscup skisyting Antholz
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Johaug-rival bryt Ski Tour

  Natalja Neprjajeva, Therese Johaugs konkurrent i verdenscupsammendraget, bryter Ski Tour. Det sier trener Jurij Borodavko til NRK. Neprjajeva ble syk etter at hun måtte reise til Moskva for å søke om visum til USA. Hun lå på 12.-plass i Ski Tour.

  Natalia Nepryaeva
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Klæbo stiller til start

  Legeundersøkelse ga Johannes Høsflot Klæbo grønt lys til å gå Ski Tour-sprinten i Åre tirsdag. Klæbo fikk søndag undersøkt sin trøblete finger i Trondheim. Mandag opplyser Norges Skiforbund at bruddet er uendret, hvilket betyr at Klæbo fortsetter Ski Tour. – Jeg ønsker ikke å fokusere på bruddet ved fingeren. Nå har jeg fokus på de løp som gjenstår i Ski Tour, sier langrennsstjernen i en uttalelse. Klæbo har ikke hatt noen heldig åpning av skitouren. Etter to etapper er han hele 2.15 minutter bak ledende Pål Golberg.

  Johannes Høsflot Klæbo Ski Tour
  Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal