Matchvinnar i ordkrig: – Trump prøver å snakke med meg, men eg vil ikkje snakke med han

PARIS/OSLO (NRK): Megan Rapinoe senka Frankrike, og USAs VM-favorittstempel er sterkare enn nokon gong.

Megan Rapinoe

TOMÅLSSCORAR: Megan Rapinoe scora sine mål nummer fire og fem i årets VM, og sende UAS til semifinale

– Det er så spesielt å slå heimelaget her på Parc des Princes, du kan ikkje be om meir, sa matchvinnaren like etter kampen.

Megan Rapinoe var naturleg nok svært nøgd etter sigeren og med nok ein semifinaleplass i eit VM.

– Eg er veldig glad og stolt av laget. Vi møtte ein god motstandar, og det var nervepirrande på slutten, men vi greip sjansane og greidde det, seier ho til NRK.

Vil ikkje møte Trump

Ho blei mint om det ho har sagt i media den siste veka, at om USA blir verdsmeister og invitert til Det Kvite Hus og Donald Trump, vil ikkje ho vere med. Trump svara på sin Twitter-konto mellom anna at «Megan burde vinne før ho snakkar» og «Megan burde ikkje vere respektlaus mot landet, Det Kvite Hus eller flagget».

– Trump prøver å snakke med meg, men eg vil ikkje snakke med han, fortel Rapinoe som no har fem mål i årets VM.

X00157

IKKJE FAN: Megan Rapinoe har yta at ho ikkje støttar Donald Trump som president.

Hennes prestasjonar og politiske engasjement har gjort henne populær, og på Twitter florerer det av postar om at ho burde bli president, mellom anna under emneknaggen #PinoeForPresident.

– Hahaha, eg snakkar nok litt for vulgært til å bli president, men kven veit, seier ho til NRK.

Etter kampen fortalde lagvenninna hennar, Becky Sauerbrunn, at ho er stolt av å spele med ein person som Rapinoe.

– Ho har så sterke meiningar og ho står opp for det ho trur på. Ho brukar sin posisjon til å seie meininga si og det er hennar rett. Eg setter stor pris på at ho er så modig ved å gjere det og vi er bak henne alle saman.

– Fortent siger

USA scorer mot Frankrike

1-0: Rapinoe sitt frispark gjekk rett i mål.

Kvartfinalen mellom heimelaget Frankrike og VM-favoritten USA var sett fram til som VMs høgdepunkt, iallfall så langt.

– Dette var kampen eg hadde håpa på, sa USAs tidlegare keeper Hope Solo, som no er ekspert i BBC.

Og kampen skuffa ikkje, bortsett frå for heimepublikummet som måtte sjå sitt lag slått ut av både årets VM og neste års OL etter amerikansk siger på 2–1 – USAs tiande strake VM-siger.

– Sigeren var fortent, USA var best. Men dette franske laget hadde fortent betre enn kvartfinale, dei var berre uheldige som møtte USA så tidleg, sa NRKs kommentator Carl Erik Torp.

Dermed blir det USA som skal møte England i semifinalen tysdag.

– Enorm mentalitet

Første omgang var full av action og ført i høgt tempo.

– Mentaliteten i det amerikanske laget er enorm. Dei legg seg ikkje ned, berre sprett opp med det same uansett taklingar. Det må vere demoraliserande for Frankrike, sa Melissa Wiik i NRKs studio i pausen.

USA har scora tidlege mål i alle kampane, og kvartfinalen mot Frankrike var ikkje noko unntak. 4.45 minutt var spela då Megan Rapinoe tok frispark frå venstre.

Ballen gjekk gjennom mølja med folk framfor mål, Frankrikes målvakt Sarah Bouhaddi såg ikkje ballen inne i feltet, og måtte sjå den sprette forbi. 1–0 til favoritten før det var gått fem minutt.

– Som i ishockey: Trafikk framfor keeper hjelper godt, slo Aleksander Schau – også han i NRKs studio – om målet.

– Beste eg har sett defensivt

USA har aldri tapt ein VM-kamp der dei har teke leiinga. Målet gav derfor amerikanarane tryggleik.

– Dette er det beste eg har sett av USA defensivt. Midtbana er flinke til å trekke tilbake, og det er ofte åtte spelarar inne i eige felt når det trengst. Frankrike anar ikkje korleis dei skal kome gjennom, sa Hope Solo.

Det franske laget heva seg etter pause, og med skikkeleg trykk frå heimepublikum i ryggen tok dei tak i kampen og tok til å skape sjansar. USA hang i taua. Men avslutningane svikta.

Det utnytta USA, og det var Rapinoe igjen. Tobin Heath lurte akkurat offsidefella, og innlegget gjorde Rapinoe kort prosess med. 2–0 var mot spelets gang.

Heath trudde litt seinare at ho hadde sett inn 3-0, men denne gongen var ho hårfint offside.

Ropte på VAR

Kvarteret før slutt sette Frankrike inn Delphine Cascarino, og ho laga straks problem for USA.

I staden fekk Frankrike omsider løn for strevet. Luftsterke Wendie Renard heada inn reduseringa etter ein sjeldan blunder i USAs bakre rekker, og gav kampen ny nerve dei ti siste minutta.

Fem minutt før slutt trefte ballen Kelley O'Haras arm. Dei franske kvinnene ropte på VAR og på straffe, men fekk ingen av delane.

PS: Med USAs siger og semifinaleplass, er Storbritannia klar for neste års OL. For Storbritannia i OL tek Englands plass i VM, og England er garantert blant dei tre beste europeiske laga.

Rapinoes 1-0-mål:

Rapinoes 2-0-mål:

Renards redusering:

• Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

Nedregotten Skaslien
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

– Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

– Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

«Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»