De går i fotsporene til Bjørndalen og Dæhlie

Norges skiskytterforbund bruker den samme filosofien som gjorde Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie til stjerner når de nå sender ungguttene Johannes Thingnes Bø (20) og Vetle Sjåstad Christiansen (21) til OL.

Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen

TIL OL: Vetle Sjåstad Christiansen (med ryggen til) og Johannes Thingnes Bø.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det handler om å tørre og gi unge løpere erfaring fra det største idretten har å by på.

– OL er en noe helt eget som skiller seg fra verdensmesterskap som skiskytterne har hvert år, sier NRKs skiskytterekspert og tidligere landslagstrener Ola Lunde.

Bø har to verdenscupseire denne sesongen og reiser til OL som medaljekandidat. Christiansen har ikke levert varene og er med som staffettreserve. Selv om han trolig ikke får gå ett eneste løp mener Lunde tilstedeværelsen vil gjøre Christiansen til en sterkere løper i fremtiden.

– Han vil få verdifull erfaring av bare å være der. Det vil også være veldig motiverende. Et OL gir et helt annet inntrykk enn andre mesterskap. Du er sammen med andre idrettsfolk, det kan være lange reiser for eksempel til medaljeseremoni og det er fort gjort å miste konsentrasjonen.

Dæhlie fikk ikke gå

Filosofien har vist seg å være en suksess for noen av de beste vinteridrettsutøvere gjennom tidene. Både Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen ble tatt med for å lære i ung alder.

Dæhlie i Calgary-OL i 1988, Bjørndalen på Lillehammer i 1994.

Ingen av dem var i nærheten av medaljer. Dæhlie fikk ikke en gang gå løp. Fire år etter sine første OL-reiser slo de imidlertid tilbake med individuelle gull.

Bjørndalen med Ola Lunde som trener.

– Ole fikk stor erfaring av å være på Lillehammer. Jeg er ikke sikker på at han hadde tatt gull i Nagano uten den erfaringen. Jeg tror også Dæhlie lærte mye av oppholdet i Calgary, sier Lunde.

– En god balast

Med Bjørndalen i fortsatt råsterk form tar nåværende landslagstrener Espen Nordby Andersen med seg meg en kombinasjon av rutine og ungt pågangsmot til Sotsji. Før det siste uttaket kom søndag kveld var treneren klar på at lekene i Sotsji er en gyllen mulighet til å gi de unge verdifull erfaring.

– Det er en god balast å ha med seg, sa han.

– Fremover har vi også et VM på hjemmebane i 2016 som blir viktig og så OL i Sør-Korea to år etter det igjen. All erfaring fra sånne mesterskap er viktig for fremtiden.

God om fire år

Når vi kommer til neste OL tror Lunde vi vil merke at de to OL-debutantene som nå reiser til Russland har vært i en slik situasjon før.

–Vetle vil kunne være en meget habil løper for Norge om fire år, sier Lunde om 21-åringen som i 2014 bare er god nok til å lære.

Siste nytt

 • City-forsvarer ute med skade

  Manchester City-forsvarer Benjamin Mendy må belage seg på et opphold på sidelinen etter at han onsdag ble operert i kneet. Det opplyser klubben. Det opplyses ikke hvor lenge franskmannen er satt ut av spill.

  Benjamin Mendy
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018
VM sjakk: Parti 5 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana